400 Noktada Kablosuz Internet Özgürlüğü

Intel, Türk Telekom A.Ş. ile, Türkiye’de Intel tarafından teknik olarak test edilmiş kablosuz Internet erişim noktalarının sayı olarak çoğalması, bu hizmetin halka açık alanlarda yaygınlaşması ve global ölçekte tanınması amacıyla bir pazarlama işbirliği yaptı.

Bu işbirliği kapsamında, Türk Telekom’un bugüne kadar kurduğu ve bundan sonra kuracağı toplam 400 kablosuz Internet erişimi alanı (Hotspot) Intel’in tüm dünyada geçerli Intel® Centrino™ Mobil teknolojisine uyumluluk sertifikasyonu ile donatılacak.

Böylelikle Intel’in dizüstü bilgisayarlar için geliştirdiği ilk bütünleşik mobil işlemci platformu olan Intel® Centrino™ Mobil Teknolojisi’nin, ‘kablosuz’ yaşama getirdiği rahatlık ve özgürlük, Türk Telekom A.Ş. işbirliği ile hotellerden havaalanlarına, üniversitelerden alışveriş merkezlerine kadar 400 noktaya yayılmış olacak.

Türkiye’nin ulusal telekom operatörü Türk Telekom ile dünyanın lider teknoloji sağlayıcılarından Intel arasındaki işbirliği, 11 Kasım 2004 Perşembe günü Ankara Bilkent Otel’de düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. Toplantıda, Intel Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Başkanı Brian Harrison ile Türk Telekom Bilişim Ağları Daire Başkan Yardımcısı Cengiz Doğan hazır bulundu.

İşbirliği kapsamında Türk Telekom ve Intel, halka açık kablosuz internet erişim alanlarının, Türkiye çapında geniş kitlelere duyurumu ve kullanıcı yararlarına yönelik tanıtım çalışmalarını ortak bir program ile yürütecekler. Ayrıca Intel, Türkiye’deki Türk Telekom kablosuz Internet erişim noktalarını tüm dünyadaki diğer Intel onaylı “Kablosuz Internet Erişim Alanları (Hotspot)” listesine ekleyerek dünyaya da duyuracak.

Intel’in Türk Telekom ile uygulayacağı program, dünya çapında uyguladığı bir programın parçası olarak dünyanın dört bir yanında bireylerin ve toplumların mobilleşme süreçlerine katkıda bulunmayı ve kamuya açık hotspot sayılarını artırmayı amaçlıyor.

Basın toplantısında konuşan Intel Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Başkanı Brian L. Harrison, mobilitenin bilgisayar kullanma alışkanlıklarını değiştirdiğini, hotspot’ların yaygınlaşmasıyla insanların yaşam tarzlarının da farklılaşacağını belirtti. Harrison şöyle devam etti: “Intel® Centrino™ Mobil Teknolojisi, mobil teknolojilerde bir çığır açtı. Hotspot’ların artmasıyla birlikte kullanıcılar işlem yapabilmek için yeni yöntemler ve gelişmiş iletişim olanaklarına kavuşuyor. Türk Telekom ile yaptığımız işbirliği ile tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de mobilite alışkanlığını artırmayı hedefliyoruz. Bu işbirliği ile, ister yurt içinde sık sık seyahat eden bir işadamı olun, ister internete bağlanmak için mekan arayan bir öğrenci olun, tüm dizüstü bilgisayar kullanıcıları ihtiyaçları olan bilgi ve eğlence dünyasına, Türk Telekom’un kurduğu Hotspot’larda erişebiliyor.”

Türk Telekom Bilişim Ağları Daire Başkan Yardımcısı Cengiz Doğan konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bugün haberleşmedeki genel eğilim kullanıcılara her yerde, her zaman hızlı internetin sağlanması yönündedir. Bu kapsamda, Türk Telekom hotspot olarak isimlendirilen havaalanları, oteller, alışveriş merkezleri, konferans merkezleri, fuar alanları, kafeler, marinalar, üniversiteler gibi yaklaşık 40 yerde Kablosuz İnternet Servisini sunmaya başlamıştır. 2005 yılının ikinci yarısından itibaren ise 400 hotspot noktada servis verilmesi planlanmıştır. Hedefimiz 2006 yılı sonuna kadar ülke genelinde hotspot sayısını 1000’e çıkarmaktır. Kullanıcılar bugün için laptop ve PDA gibi taşınabilir bilgisayarları ile kablosuz internet hizmetinden faydalanırken çok yakında satışa sunulacak ve yaygınlaşacak olan WLAN özellikli cep telefonları ile de bu servisten yararlanabilecekler.

Türkiye’ye ilk analog mobil haberleşme sistemini, ilk Sayısal GSM mobil haberleşme sistemlerini getiren ve insanımızı cep telefonuyla tanıştıran Türk Telekom, Kablosuz İnternet Servisinin ülkemizde geliştirilmesi ve ülke genelinde yaygınlaştırılmasında da öncülük edecektir.”

Türk Telekom’un vereceği bu hizmet sayesinde kullanıcılar, değişik ücretlendirme yöntemleri ile servisten yararlanabilecek ve GSM’dekine benzer şekilde Roaming sayesinde dünyadaki hotspot noktalarından faydalanabilecekler. Bu sistem üzerinden ses ve video servislerinin de yaygınlaşması beklenmektedir. Kullanıcılar ileride ses ve video görüşmelerini de WLAN özellikli cep telefonları ile WLAN sistemi üzerinden yapabileceklerdir.

Hotspot’lar dünya çapında hızla yayılan, kullanıcıların 802.11 kablosuz teknolojiyi kullanarak internete girebilmelerini sağlayan bağlantı noktaları olarak tanımlanıyor. Bu proje ile Türk Telekom A.Ş. tarafından ‘hotspot’ olarak belirlenen mekanlarda Intel® Centrino™ Mobil Teknolojisi’ne sahip dizüstü bilgisayarlarla internete bağlanan kullanıcılar, nerede ve ne şekilde olurlarsa olsunlar iletişim kurabiliyor ve eğlenebiliyor. Yerleşik kablosuz haberleşme yeteneğini bünyesinde barındıran Intel® Centrino™ Mobil Teknolojisi, insanların kablosuz deneyimlerini en üst noktaya taşıyor.

Intel, Centrino mobil teknolojisini, kullanıcıların mükemmel bir mobil deneyim yaşamaları için tasarladı. Intel® Centrino™ Mobil Teknolojisi markası, yeni bir işlemci mimarisi ve kablosuz LAN yeteneğini esas alan mobil bilgisayar kullanımı için Intel’in sunduğu “en iyi teknoloji”yi temsil etmektedir ve kablosuz bilgisayar deneyiminin yanı sıra, laptop bilgisayarlarda daha uzun pil ömrü, sürekli ve sıradışı mobil performans, daha hafif ve daha ince görünüm sunmak üzere tasarlanmış.

Sonraki Haber

Forum