ABD: Korsan yazılıma ihbar ödülü

Korsan yazılım kullanmadan önce iki kez düşünün: Artık ihbarcılara ödül veriliyor...

"Business Software Alliance" (BSA) topluluğu aralarında Microsoft, Adobe ve Symantec'in de bulunduğu şirketlerin ürettiği yazılımlarının kurumsal alanda suistimal edilip edilmediğini gözetliyor. Firma kullanılan korsan kopyaları bildirenlere bir ödül de veriyor.

Geçtiğimiz yılda 42 kişi iş arkadaşlarını ya da şeflerini BSA'ya bildirdikleri için ortalama 3200 dolar elde etti. Bazı kişiler ise ödülü "kanlı para" olarak gördükleri için kabul etmediler. Teorik olarak BSA korsan başına 1 milyon dolara kadar ödül koyabiliyor.

Bu şekilde ele verilen korsan kopyacılar hak sahipleri ile mahkemeye gerek kalmadan yüksek para cezaları karşılığında anlaşma yaptılar. BSA'dan Neil McBride'a göre güncel ekonomik kriz nedeniyle her geçen gün daha fazla firmanın korsan kopyalara bulaştığını bildiriyor. McBride bu taktiğe karşı uyarıyor: "Bu korkunç bir hata, zira uzun vadede bu şekilde yakalanan firmalar illegal kopyalar sebebiyle elde ettikleri tasarruftan çok daha fazlasını kaybetmek zorunda kalıyorlar."

Sonraki Haber

Forum