Akıllı telefon pazarı hızlı büyümeye geri dönse de, dev şirketler gerilemeye devam ediyor

Küresel akıllı telefon pazarı 2021 yılından beri ilk kez hızlı bir büyümeye sahne olsa da, pazarın yıldız markaları için işler o kadar iyi gitmiyor.

Küresel akıllı telefon pazarı 2021’in ikinci çeyreğinden bu yana ilk defa çift haneli büyüme oranlarına döndü. Canalys’in bildirdiğine göre segment, 2024’ün ilk çeyreğinde %10 büyüme kaydetti.

Pazar genel olarak yükselişte olsa da, her telefon üreticisi için durum aynı değildi. Yıl bazında bakıldığında Samsung’un sevkiyatları %1, Apple’ın sevkiyatları %16 ve Oppo’nun sevkiyatları %6 azaldı. Sırasıyla %33 ve %86 büyüme kaydeden Xiaomi ve Transsion ise kazanan tarafta yer alıyordu.

Xiaomi ve Transsion hakkında yorum yapan Canalys, kitle pazar markalarının yükselen piyasalardan etkili bir şekilde faydalandıklarını ve dikkatli bir şekilde stokladıkları parçalar sayesinde 2024 yılının başında yenilenen portföyleriyle güçlü performanslar gösterdiğini belirtti.

Ayrıca farklı üreticilerin gösterdiği bu muazzam performans farkları sebebiyle pazar payı dağılımı da geçtiğimiz yıla göre büyük değişimler gösterdi. Samsung’un pazar payı %22’den %20’ye, Apple’ın pazar payı %21’den %16’ya ve Oppo’nun payı %10’dan %8’e düşerken, Xiaomi %11’den %14’e ve Transsion %6’dan %10’a yükseldi.

Bu arada, dünyanın en büyük telefon pazarlarından biri olan Çin'de liderin Vivo olduğunu da hatırlatmakta yarar var.

Sonraki Haber

Forum