AMD'nin gelecek nesil canavarlarının özellikleri sızdırıldı

Kod adı “Strix Halo” olan gelecek nesil Ryzen APU'ların teknik özellikleri sızdırıldı. Sızdırılan bilgilere bakılırsa yeni canavarlar, gerçek anlamda çok güçlü olacak.

AMD, Ryzen 9000 serisi işlemcileri için kollar sıvadı. Şirketin yeni mimarisi Zen 5'e sahip olması beklenen işlemcilerin 2024'ün ikinci yarısında piyasaya sürülmesi beklenirken, sonrasında gelecek olanlar da yavaş yavaş belli oluyor.

AMD'nin tüm AM5 işlemcileri belirli miktarda grafik gücü içeriyor, bu da teknik olarak tüm Ryzen 7000 ve daha yeni AMD CPU'ların APU olduğu anlamına geliyor. Ancak AMD, daha önce yerleşik GPU'nun kapasitesine bağlı olarak APU'ların farklı şekilde adlandırılacağını, güçlü entegre grafiklere sahip olanların APU olarak anılmaya devam edeceğini, birkaç işlem birimine sahip daha zayıf grafiklere sahip olanların ise sadece CPU olarak anılacağını belirtmişti.

Kod adı “Strix Halo” olan bu Ryzen APU'ların sızdırılan teknik özelliklerine inanacak olursak, oldukça güçlü oldukları söylenebilir. Sızıntıya göre, bu APU'lar 16 Zen 5 çekirdeğe (32 iş parçacığı) ve 20'ye kadar RDNA 3.5 Çalışma Grubu İşlemcisine (WGP) veya 40 Hesaplama Birimine (CU) sahip olacak. Bu da en üst seviye SKU'da toplam 2.560 akış işlemcisi olacağı anlamına geliyor. AMD'nin APU'larının şu anda en fazla 12 CU veya 768 akış işlemcisine sahip olduğu düşünüldüğünde, yeni nesil APU'ların 4 kat daha hızlı olacağı görülüyor.

Söylentilere göre AMD, APU'larda Infinity Cache olarak adlandırılan MALL (Memory Attached Last Level) önbelleği kullanacak, bu da APU'ları sistem belleğindeki bant genişliğine daha az bağımlı hale getirecek. Normalde hem CPU çekirdekleri hem de GPU çekirdeklerinin paylaştığı sistem belleğinden elde edilen bellek bant genişliği APU performasını kısıtladığından dolayı bu sorunun da önüne geçilmiş olacak.

Bu aynı zamanda CPU çekirdeklerine de fayda sağlayacak. Zira CPU, GPU ile bant genişliği için yarışmak zorunda kalmayacağından işlem için daha kolay veri beslemesi yapabilecek. 

Sonraki Haber

Forum