Android nasıl bir numaraya yükseldi?

Android iPhone'u da geçip 1 numaraya yerleşti. Peki ama bunu nasıl yaptı? Araştırdık...

Son günlerde yayınlanan bir rapora göre Google'ın mobil işletim sistemi Android, ABD'de en çok kullanılan akıllı telefon platformu haline geldi.

Araştırma şirketi comScore'un verilerine göre Android, Amerika'da yüzde 31.2 pazar payına sahip. BlackBerry'nin işletim sistemi onu yüzde 30.4 ile takip ederken Apple'ın işletim sistemi iOS ise yüzde 24.7'lik bir paya sahip.

Peki Android'in bu yükselişinin nedeni ne? İşte Android'i birinciliğe taşıyan başlıca nedenler:

Kullanıcılar alternatifleri seviyor: Yalnızca bir iPhone'un yanında onlarca Android seçeneği bulunuyor. comScore'a göre Ocak ayında 74 farklı Android telefon piyasadaymış. Bir Google yetkilisi ise toplamda 170 Android cihazının bulunduğunu söylüyor.

Fiyat konusunda da Android farklı seçeneklere sahip. Bazı Android telefonları sadece birkaç yüz dolara maloluyor.

İnternet entegrasyonu ve Market, uygulamalar

Android uygulamaları geliştiricileri, istediklerini yapmakta daha serbestler

comScore analizcisi Mark Donnovan'a göre tüm bunlar zaman zaman tutarsız bir Android deneyimi meydana getirse de kullanıcıların istediği şeyi tam olarak seçebildiklerini söylüyor.

İnternet entegrasyonu: Google bir bakıma internete hükmediyor diyebiliriz. Consumer Reports editörü Mike Gikas'a göre şirketin arama, çevrim içi harita ve ses tanıma teknolojisi onu akıllı telefon pazarında iyi bir konuma getiriyor.

Android Market'in açıklığı: Teknoloji dünyasında 'açıklık' artık her yerde rastladığımız bir terim, ancak Andoid Market'i rakiplerinden ayıran bir yönü var: Herkes uygulama yapabiliyor ve bu uygulamaların telefonlarla geliştiricilerin istediği her şeyi yapmasına izin verilebiliyor.

Apple ise uygulamalar yayınlanmadan önce onları bir onay sürecinden geçiriyor. Google, politikalarına uymayan uygulamaları geri çekiyor ancak sonrasında filtrelemiyor.

İhtiyacınıza göre uygulamalar: Uygulama sayısında Android, Apple'a göre oldukça geride. Android Market'teki toplam uygulama sayısı 150.000 iken Apple 350.000'den fazla uygulamaya sahip.

Google'ın stratejisi,Gikas ve Donovan'ın yorumları

Gikas'a göre, Google akıllı telefon piyasasını izleyerek en iyi fikirleri gelişirdikten sonra ortaya çıkmış

Ancak Gikas'a göre Android uygulamaları, ortalama bir tüketicinin telefonuyla yapmak istediği hemen hemen herşeyi kapsıyor ve daha fazla uygulama olması satışları artırmayabilir.

Donovan ise Apple'ın uygulamalar alanında önde olduğunu söylüyor.

Her şeyin en iyisini 'alıp' dağıtmak: Google, mobil işletim sistemi için herhangi bir ücret talep etmiyor ve analizcilere göre bu cep telefonu üreticilerinin Android'i seçme nedenlerinden bir tanesi.

Ancak Gikas'a göre bir faktör daha var. Ona göre Google, akıllı telefon piyasasının gelişmesini bir süre beklemiş ve en iyi fikirlerle ortaya çıkmış. Gikas bu düşüncesini Palm tarafından geliştirilen ancak Android ile tanınan çoklu görev işlevini örnek göstererek destekliyor. Gikas sözlerine şunları ekliyor:

'Android kendini farklı işlevlerle piyasada buldu. Telefonları sahip olduğu daha büyük ekranlar, entegre kişi sistemleri, kablosuz veri ağlarında daha hızlı erişim ve daha çok özelleştirme seçenekleriyle piyasada baskı oluşturuyor. '

Sonraki Haber

Forum