Apple, Qualcomm'a Açtığı Davada Yardım Aldı

Apple'ın Qualcomm'a karşı verdiği hukuk savaşında Tayvan'dan yardım aldı!

Apple'ın Qualcomm'a dava açmasının temel sebebi, Qualcomm'un çip piyasasında monopoli kurarak makul olmayan yüksek fiyatlara anlaşmalar yapmasıydı. Şimdi ise, Tayvanlı mahkeme kararı Apple'a destek çıktı.

Tayvan Adil Ticaret Komisyonu tarafından yürütülen araştırma sonucunda kuruluş Qualcomm'un tekelcilik kurallarını en az yedi yıl boyunca çiğnediğini açıkladı. Bloomberg'in hazırladığo rapora göre komisyon Qualcomm'a 773 milyon dolarlık para cezası verdi.

Qualcomm, akıllı telefon üretiminde kullanılan bir çok farklı radyo teknolojisinin patentini elinde bulunduruyor. Apple'ın iddiasına göre Qualcomm bu lisans haklarını kullanarak yıllardır fazla ücretlendirme gerçekleştiriyor.

Apple özellikle Qualcomm'u "çift daldırma" ile suçluyor. İddiaya göre şirket hem teknolojinin kullanımı için lisans ücreti alıyor, hem de radyo çiplerinin sevkiyatını da ücretleendiriyor. Yani Apple lisans ücretini ödemeden Qualcomm'un çiplerini satın alamıyordu.

Apple dava boyunca lisans ücreti fikrine karşı durdu. Lisans ücreti, lisanslı teknolojinin kullanıldığı iPhone'un satış oranına göre hesaplanıyor. Apple'a göre bu strateji Qualcomm'un şirketin kendi yeniliklerinden gelir sağlamasına yol açtı, hem de radyo teknolojisiyle hiç bir alakası olmamasına rağmen.

Tayvan'dan gelen bu yardım sayesinde Apple'ın bu davayı kazanma olasılığı artmış durumda. Apple, Qualcomm'u mahkemeye veren tek şirket değil. FTC, Qualcomm'u iki kez tekelcilikten dolayı mahkemeye verdi, Blackberry ise aynı konuda Qualcomm'a açtığı bir davayı kazanmayı başardı. Samsung, Google ve Intel gibi büyük şirketler ise Apple'ın devam eden davasında ona yardımcı oluyor.

Sonraki Haber

Forum