Arabalarda oluşan reçine lekesi nasıl çıkar?

Reçine lekesi, otomobillerde temizlemesi en zor lekelerden biri. Ancak elbette temizlemesi imkansız değil. İşte aracınıza bulaşan reçine lekelerini çıkarabilmeniz için tavsiyeler....

Arabalar doğal olarak zamanla kirlenir, ancak asıl endişelenmeniz gereken sadece yollardaki standart kirler değil. Zira bazı kirleri temizlemek çok daha zor olabileceği gibi, doğru şekilde müdahale etmediğiniz takdirde aracınızda kalıcı hasarlar da bırakabilir.

Örneğin ağaçlardan bulaşan reçine birçok sürücü için oldukça sinir bozucu bir kirdir. Nedeni ise aracınızı yapış yapış bir hale getirmesinin yanında, zamanla boyayı bozmasıdır. İşte bu yüzden, aracınızdan reçine lekelerini nasıl çıkartacağınız önemli bir konusudur.

Reçine lekesi nasıl görünür?

Hiç aracınızı bir ağacın altına park ettikten sonra boyanızda yarı saydam, kehribar rengi, yapışkan bir madde fark ettiniz mi? İşte bu ağaç reçinesidir.

Bu durum hem yaprak döken hem de yaprak dökmeyen ağaçların reçinesinin aktığı yaz aylarında daha yaygındır. Ancak yeni kesilmiş dallar, böcek bulaşmış ağaçlar ve güçlü rüzgarlarla taşınan ağaç kalıntıları da arabanızda reçine oluşmasına neden olabilir.

Reçinenin aracın boyasına zarar vermesi ne kadar sürer?

Hasarın oluşması için sabit bir süre olmamakla birlikte, sertleşmiş reçinenin yeni dökülmüş ıslak reçineye göre iz bırakma olasılığı çok daha yüksektir. Bunun nedeni kısmen boyanıza yapışabilmesidir, ancak reçineyi çıkarırken boyanın çizilmesine veya aşınmasına neden olan daha yaygın neden, güçlü kimyasal temizleyicilerin yanlış kullanımıdır.

Güçlü aşındırıcılar ve temizleyiciler, doğru kullanılmadıkları takdirde boyanıza zarar verebilir, bu nedenle kazara herhangi bir hasara yol açmadığınızdan emin olmak için seçtiğiniz ürünün talimatlarını okumanız oldukça önemli. Tavsiye edildiği şekilde kullanıldığında, inatçı ve sertleşmiş kirleri zarar vermeden çıkarabilirsiniz.

Reçine, boyaya zarar vermeden nasıl çıkarılır?

Henüz sertleşmemiş (hala ıslak ve dokunulduğunda yapışkan) reçineyi çıkarıyorsanız, işlem oldukça basit olduğu gibi herhangi bir özel ürüne de ihtiyacınız yoktur. Tek gereken biraz ekstra bilek gücü.

Bir şampuan ve bulaşık eldiveni ile kapsamlı bir yıkama, boyanıza zarar verme riski olmadan özsuyu çıkarmak için yeterli olabilir. Eğer bu işe yaramazsa, şampuanınızın konsantrasyonunu artırmayı deneyin ve özellikle reçine lekesine odaklanın. Bu ekstra temizleme gücü, ıslak reçinenin yapışkan kalıntılarını veya izleri çıkarmak için genelde yeterli olur.

Ancak, sertleşmiş reçinenin zarar görmeden çıkarılması için bazı özel ürünler gerekebilir.

Sertleşmiş reçine nasıl çıkarılır?

Daha inatçı kirler için özel bir temizleyici gerekebilir. Otomobillerde kullanım için özel olmayan oje çıkarıcı, beyaz ispirto veya başka bir çözücü temizleyici kullanmaya çalışmayın, zira bu aracınıza daha fazla zarar verebilir. Hangisini tercih ettiğinize bağlı olarak, boyadan reçineyi çıkarmak için kullanabileceğiniz birkaç güvenli yöntem var.

Katran ve tutkal sökücü hızlı etki eden bir temizleyici olup, reçine de dahil olmak üzere boyanızdaki inatçı yapışkanlıkları gidermenin en kolay yollarından biridir. Ya da daha deneyimli kullanıcılar kil çubuğu kullanmayı tercih edebilir. Bu temizleme yöntemi, her türlü yapışmış kiri temizlemek ve pürüzsüz bir yüzey bırakmak için birebir.

Reçinenin araca bulaşması nasıl önlenir?

Ne yazık ki reçinenin aracınıza bulaşmasını tamamen önlemek için yapabileceğiniz çok fazla bir şey yok. Ancak, etkisini azaltmaya yönelik atabileceğiniz bazı adımlar var.

En iyi çözüm aracınızı düzenli olarak yıkamak. Bir yıkama rutini oluşturmak, çıkarılması zor hale gelen zorlu kirlerin oluşmasını engelleyecektir. Yeni reçine kalıntılarını takip etmeye çalışın ve mümkün olan en kısa sürede temizleyin.

Bununla birlikte koruyucu bir balmumu, seramik veya dolgu macunu tabakası kullanılabilir. Bu sadece boyanızın genel sağlığı ve görünümü için değil, aynı zamanda yeni boya ile reçine arasında koruyucu bir tabaka oluşturarak aracınıza zarar vermesini önlemeye yardımcı olur.

Sonraki Haber

Forum