Ay'ın etrafında dönerken görüntülenen gizemli aracı kim gönderdi?

İnternette dolaşan bir fotoğraf, Ay'ın çevresinde çok büyük bir hızla dönen metalik bir uzay aracını gösteriyor. Peki ama bu gizemli aracı kim gönderdi? Dahası, işin içinde gerçekten bir gizem var mı?

İnternette dolaşan bir fotoğraf, Ayın çevresinde dolanan gizemli bir uzay aracını gösteriyor ve herkes aracın kime ait olduğunu merak ediyor. Üstelik fotoğraf sahte değil ve bizzat NASA tarafından çekilmiş. Peki neler oluyor? Ay'ın yörüngesinde kim saniyede 3.2 km hızla dönüyor?

Gerçek olduğu anlaşılan fotoğraflarda Ay yüzeyinin üzerinde büyük bir hızla hareket eden ince ve karanlık bir çizgi görülüyor. Görüntü aslında bizzat NASA tarafından, NASA'nın Ay'ın yörüngesinde dönen Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) aracı tarafından çekildi. Fakat aslında, fotoğrafta büyük heyecan yaratacak bir gizem yok. 

LRO'nun kamerası (LROC), hemen altından geçen cismi fotoğraflamak için önceden hazırlanmıştı. Ancak bu kolay bir iş sayılmaz çünkü fotoğraflanacak cisim, saniyede 3.2 km hızla LRO'nun altından geçip gidecekti. 

Fotoğraflanan cisim, Güney Kore'nin Ay'a gönderdiği Danuri uzay aracı. NASA da LRO yardımıyla Danuri'yi görüntüleyerek, durumu hakkında net bir görüntü elde ederek Güney Kore'ye yardımcı oldu. NASA teknisyenleri, iki aracın fotoğraf için uygun konumda olacağı anı hassas şekilde ölçerek, saliselerle ölçülen bir zaman aralığında fotoğrafı almak zorunda kaldılar. Fotoğraf çekildiğinde iki aracın arasında 8 kilometre bulunuyordu.

NASA, "LRO'nun kamera pozlama süresi sadece 0,338 milisaniye gibi çok kısa bir süre olmasına rağmen, Danuri iki uzay aracı arasındaki göreceli yüksek seyahat hızları nedeniyle seyahat yönünün tersinde kendi boyutunun 10 katına kadar lekelenmiş olarak görünüyor" açıklamasını yaptı.

Yani aslında araç fotoğrafta göründüğü gibi uzun ince bir disk şeklinde değil. Küp bir uydu kasası ve yanındaki güneş panellerinden oluşuyor. Ancak kameranın önünden o kadar hızlı geçtiği için, fotoğraf sensörleri onu ancak bu şekilde yakalayabilmiş. Sosyal medyada yayınlanan fotoğraf da, disk şeklindeki UFO'lar görmeye meraklı kullanıcılar arasında bu yüzden heyecan yaratmış gibi görünüyor.

Sonraki Haber

Forum