Bilgisayarınızı uzaktan yönetin

Bilgisayarınızdaki kayıtlı e-postalara, önemli programlarınıza ve ulaşmanız gereken dosyalarınıza uzaktan erişim sağlamak ister miydiniz? CHIP, uzaktan erişimin nasıl yapılacağını anlatıyor.

Uzaktan bağlantı için her şey: Remote Administrator

Microsoft,Windows işletim sistemlerinde uzaktan erişim için gerekli bir yazılımı ücretsiz sunmaktadır. Ancak bu yazılım bazen güvenlik açıklarına neden olabilmekte ve kullanıcıları bazı saldırılara maruz bırakabilmektedir. Bunu engellemek ve daha güvenilir bir uzaktan bağlantı için özel bir yazılım kullanabilirsiniz. Test ettiğimiz uzaktan erişim yazılımları arasında Remote Administrator, özellikleri ve uygun fiyatı ile ilk sırada yer aldı. Programı bilgisayarınıza kurmak için ürünün Türkiye distribütörü olan Fokus Yazılım’ın web sitesinden (http://www.fokusyazilim.com) indirebilirsiniz. Bu yazılımın hem bağlanacağınız bilgisayarda, hem de bağlantı için kullanacağınız bilgisayarda olması gerekir.

- Kurulum dosyasını çalıştırın.
- Yönergeleri takip edin ve kurulum seçenekleri arasında size sunulan Server ve Client seçeneklerinden birini seçin. Server seçeneğini bağlanılacak olan bilgisayarda, Client seçeneğini de bağlantı için kullanacağınız bilgisayardaki kurulum sırasında seçmelisiniz.
- Kurulumu bitirdikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekebilir.

Remote Administrator’ün kurulumu iki bilgisayarda da tamamlandıktan sonra kullanıma başlayabilirsiniz. Programın diğer rakiplerinde olmayan bazı özellikleri şunlar;

- Aynı anda birden çok kullanıcı bir bilgisayara bağlanabilir. Kullanıcılar sadece görüntüleri izleyebilir ve kontrol edilen bilgisayara müdahale edebilir.
- Windows NT / Win2k güvenlik katmanlarını entegre olarak, bu katmanları kullanır.
- Doğru kontrol sağlar, uzak bilgisayarınızı izleyebilir, kontrol edebilir, dosya gönderip alabilir, veya telnet uygulamaları başlatabilirsiniz.
- Gönderilen ve alınan bilgileri 128 bit şifreleyebilir.
- Ip filtreleme yapılabilir.
- Bağlantı hızınıza göre kendisini otomatik olarak ayarlayabilir. Yavaş bir modem bağlantısında bilgi transfer hızını saniyede 5, 10 ekrana kadar düşürür. Hızlı bir ağ bağlantısında ise bu hız saniyede 500, 1000 ekrana çıkar.

Remote Administrator ile uzaktan erişimde sınırları biraz daha zorlayabilirsiniz. Örneğin ulaşmak istediğiniz bilgisayardaki bir dosyayı almak için diğer masaüstü iletişim araçlarında genelde şu adımlar izlenir; bilgisayara bağlanılır, uzaktaki bilgisayarda adım adım alınacak dosya e-posta ile yollanır ve daha sonra da bağlantı kapatılıp o e-posta hesabından gerekli olan dosya alınmış olur. Oysa Remote Administrator, tüm bu adımları kolaylaştırır ve bu işlemi en kısa zamanda yapmanızı sağlar. Remote Administrator kullanıcıları uzaktaki bilgisayara bağlandıktan hemen sonra sanki kendi bilgisayarındaki bir başka disk sürücüsünden dosya alıyormuş gibi kolayca o dosyaya ulaşıp sürükle bırak metodu ile dosyayı kendi bilgisayarına kopyalayabilir. Bu uygulama sırasında uzaktaki bilgisayardaki görüntülere ihtiyaç olmadığından ve bu görüntüler yerine sadece dosya sistemi yeterli olduğundan işlemler de yıldırım hızı ile gerçekleşir. Hatta bir download yöneticisi gibi yarıda kalan indirme işlemine daha sonra da devam edebilirsiniz.

Uzaktan erişimin bu imkânları kullanıcılara büyük faydalar sağlamaktadır. Örneğin sadece tek bir kullanıcı için lisans alabildiğiniz pahalı bir yazılımı satın aldınız ve işyerinizde kullanıyorsunuz. Oysa öyle bir zaman geldi ki siz, evinizde de o yazılımı kullanma ihtiyacı hissettiniz. Bu kısa kullanım için programı satın almak bir yana o programı kurmak bile bazen dakikalarınızı alabilir. Bu sırada Radmin devreye girer ve kullanıcıya birçok avantaj sunar. Nasıl mı? Remote Administrator ile o yazılımın kurulu olduğu uzaktaki bilgisayara bağlanarak sanki o yazılım sizin bilgisayarınızda kuruluymuş gibi kullanabilirsiniz ve sonuçları görebilirsiniz. Sizin için gerekli olan görüntülerin Remote Administrator’de diğer masaüstü iletişim araçlarına göre hızlı olmasının nedenini de hemen açıklayalım. Macromedia Flash ile hazırlanan animasyonları bilirsiniz. Büyük ekran boyutlarına sahip olmasına rağmen dosya boyutları oldukça küçüktür. Bunun nedeni ise animasyon sırasında karelerde ekranın hepsinin değil sadece hareket eden yerlerin değiştirilmesidir. Radmin de bu mantığı kullanır ve kullanıcıya hız kazandırır.

BİLGİ: Remote Administrator’de güvenlik

Uzaktan bağlantı aslına bakılırsa sizin bilgisayarınızda gözü olan kişilerin en çok yapmak istediği şeydir. Nedeni ise uzaktan bağlanan kişi hiçbir iz bırakmadan bütün bilgisayarın hakimi konumundadır. Kaş yapalı m derken göz çıkartmamak için bu uygulamayı en güvenli şekilde gerçekleştirmek gerekir. Bazı hatalar ise kötü amaçlı kişilerin ekmeğine yağ sürmekten başka bir şey ifade etmez.

Örnek olarak, işyerinizdeki bir ağ içerisinde bir ağ kullanıcısı bir klasörü paylaştırmış ve bu paylaşım için diğer ağ kullanıcılarına bir parola ve kullanıcı adı vermiş olabilir. Aynı kullanıcı eğer Windows içerisinde yer alan uzak masaüstü bağlantısı için gereken olan aracı aktif hale getirmişse parola ile o kişinin bilgisayarına tamamen hükmedebilirsiniz. Oysa Remote Administrator’de bu risklere yer yoktur. Windows işletim sistemi parolalarından bağımsız parola oluşturmanın yanı sıra aynı zamanda belli IP numaralarına izin verebilme imkanı ile güvenlik de en üst seviyede tutulmuş olur.

Hakkı Alkan

Adım 1: Uzak Masaüstü Bağlantısı’nı aktif hale getirme

Windows işletim sistemi ile beraber gelen Uzak Masaüstü Bağlantısı aracı varsayılan olarak aktif değildir. O nedenle birkaç adımda bu uygulamayı aktif hale getirmelisiniz.

- Masaüstünde bulunan Bilgisayarım ikonuna farenizin sağ tuşu ile tıklayın. Gelen menüden Özellikler seçeneğini işaretleyin.
- Yeni penceredeki Uzak alt menüsünü açın ve seçenekler arasında yer alan Kullanıcıların bu bilgisayara uzaktan bağlanmasına izin ver” yazısının yanındaki onay kutucuğunu işaretleyin.
- Onay kutucuğunu işaretledikten sonra Tamam butonuna basın. Bilgisayarınız uzaktan erişim için hazır.

Adım 2: Diğer bilgisayarda yapmanız gerekenler

Uzaktan erişmek istediğiniz bilgisayara yukarıdaki adımları uyguladıktan sonra sıra geldi uzaktan erişim için kullanacağınız bilgisayarda yapmanız gerekenlere. Tıpkı erişim sağlanacak olan bilgisayara yaptığınız gibi Microsoft’un bu aracının kullanacağınız bilgisayarda yüklü olması gerekir. Eğer yüklü değilse Windows XP kurulum CD’sinden kurulum yapabilirsiniz.

- Kurulum tamamlandı ise Başlat/Programlar/ Donatılar/İletişim/Uzak Masaüstü Bağlantısı menüsünden aracı çalıştırın.
- Gelen pencere içerisinde ulaşmak istediğiniz bilgisayarın IP numarasını yazın. (Eğer ağ içerisindeki bir bilgisayara ulaşmak istiyorsanız bu bölüme bilgisayar adını yazmanız da yeterli. Son olarak erişmek istediğiniz bilgisayarın gerçek bir IP’si olmalıdır. Firewall arkasında bulunan ve IP numarası örneğin 10.0.0.2 veya 192.168.0.1 gibi olan bir bilgisayara bağlanmanız varsayılan ayarlarla mümkün değildir.)
- IP numarasını yazdıktan sonra Bağlan butonuna basın.
- Gelen pencerede sizden kullanıcı adı ve parola istenecektir. Buraya, uzaktan erişim sağlamak istediğiniz bilgisayardaki kullanıcı adı ve parolalardan birini yazmanız yeterlidir.
- Bağlantı hızınıza göre kısa süre sonra uzak masaüstü bağlantısı gerçekleşecek ve bilgisayar ekranınızda ikinci bir ekran belirecektir. Bu ekran, tüm haliyle sizin yönetiminizde olan uzaktaki bilgisayarınızın ekranıdır.
- İhtiyacınızı karşıladıktan hemen sonra pencereyi kapatabilirsiniz.

Ülkemizdeki internet bağlantı hızları ADSL patlamasından sonra hızla yükselmeye başladı. En düşük hızda ADSL hattına sahip olan bir kullanıcı bile rahatlıkla dünyanın neresinde olursa olsun diğer bir bilgisayara bu şekilde ulaşabilir. Uzaktan erişim sağlanırken veri alışverişi sadece görüntüler için kullanılmaktadır.

Adım 3: Uzaktan erişim için bazı ince ayarlar

Uzaktan erişimi sağladınız ama uygulamanın hızı sizi memnun etmiyor mu? Şimdi açıklayacağımız bazı ipuçları ile bu bağlantıyı hızlandırabilirsiniz.

Bağlantı sağlayacağınız bilgisayardaki sesleri duymak sizin için çok önemli olmayabilir. Öyleyse Başlat/Programlar/Donatılar/ İletişim/Uzak Masaüstü Bağlantısı menüsünden aracı çalıştırın ve pencere içerisinden Seçenekler butonuna basın. Gelen yeni seçenekler arasından Yerel Kaynaklar alt menüsünden Uzak bilgisayar sesi seçeneklerinden Çalma’yı işaretleyebilirsiniz.

Bağlantı hızınız aynı zamanda uzak masaüstü bağlantı hızınızla da doğru orantılıdır ve daha önce de söylediğimiz gibi veri alışverişi sadece görüntülerde gerçekleşmektedir. Bu veri trafiğini en aza indirmek için kullandığınız arayüzün boyutlarını düşürebilirsiniz. Bunun için aynı pencere içerisinden Görüntü alt menüsünden bağlantı hızınıza uygun bir boyutu seçebilirsiniz. Ayrıca renk konusunda da hassas değilseniz o zaman bu ayarları da pencerenin altındaki Renkler seçeneklerinde bulabilirsiniz.

Performansı en iyi duruma getirmek için önemli ayarların bir bölümü de Deneyim alt menüsünde yer almaktadır. Burada kullanmak istemediğiniz seçeneklerin yanındaki onay kutusunu boş bırakabilirsiniz.

Eğer bir dizüstü bilgisayarınız olsaydı bütün bilgileriniz ve dosyalarınız sadece bir bilgisayar üzerinde olurdu. Oysa günümüzde farklı yerlerde farklı bilgisayarlar kullanıyoruz. Durum böyle olunca da bilgisayarda sakladığımız bilgiler de bölünmüş oluyor. Bazı zamanlarda diğer bilgisayarda olan bir dosyaya ya da e-postaya fazlasıyla ihtiyacınızın olduğu da vuku bulmuştur. CHIP, ister ofisteki isterseniz evinizdeki bilgisayarınıza tıpkı yanınızdaymış gibi kontrol etme imkânına nasıl sahip olacağınızı açıklıyor. Uzaktan erişimi yapmanız için gereken bütün dosyaları da internetten indirebilir ve bu yazıyı okuduktan hemen sonra uygulamaya başlayabilirsiniz.

Windows Remote Desktop

Windows işletim sistemi, uzaktan erişim için bir araç bulunduruyor. Bu araç, Windows XP Professional ya da Windows Server 2003 kullananlar için hazır olarak geliyor. Programa ulaşmak için Başlat/Programlar/ Donatılar/İletişim/Uzak Masaüstü Bağlantısı menüsünden ulaşabilirsiniz. Eğer bu araç bilgisayarınızda kurulu değilse ücretsiz olarak kurulum yapabilirsiniz. Bunun için tek ihtiyacınız olan şey Windows XP kurulum CD’si. Bilgisayarınız çalışıyor iken CD-ROM sürücünüze yerleştirin. Otomatik çalışan CD ROM’da karşılama sayfası göründüğünde, Ek görevleri uygula'yı ve sonra Uzak Masaüstü Bağlantısını Kur'u tıklayın. Ekranınızda beliren yönergeleri izleyin ve kurulumu kolayca tamamlamış olun. Sıra geldi uzaktan erişimi aktif hale getirmeye. Bunun için aşağıdaki adımları uygulamalısınız.

Sonraki Haber

Forum