Bilim insanları, bir beyni beş saat boyunca vücudunun dışında canlı tutmayı başardı

Bilim insanları, bir domuzun beynini 5 saat boyunca vücudundan ayrı bir şekilde canlı tutmayı başararak önemli bir gelişmeye daha imza attı.

UT Southwestern Tıp Merkezi bilim insanları tarafından geliştirilen yeni bir makine kullanılarak, bir domuz beyni beş saat boyunca vücudunun dışında canlı tutuldu. Yeni geliştirilen sistem, kan akışını sağlayan süper akıllı bir yapay pompa kullanarak beynin vücudun geri kalanından izole edilmesini sağlıyor.

Cihaz, gerçek dolaşımı taklit etmek için kanın bileşimini hassas bir şekilde ayarlayabiliyor ve akışını kan basıncı, hacim, sıcaklık, oksijenlenme ve besin maddeleri dahil olmak üzere bir dizi değişkene göre düzenleyebiliyor. Bu ayarlama yeteneği, pek çok farklı faktörü takip eden bilgisayarlı bir algoritma aracılığıyla oluşturuluyor.

Sistem, bu çalışmada evcil çiftlik domuzlarının (Sus scrofa Domesticus) beyinleri üzerinde test edildi. Cihaza bağlandıktan sonra beyin aktivitesi sürekli elektrokortikografi ve beyin derinliği elektrot kayıtları kullanılarak izlendi.

Araştırmacıların söylediğine göre, beynin hayvanın vücudunun geri kalanından izole edildiği beş saate kadar beyin aktivitesinde ve diğer ölçümlerde ya çok az değişiklik oldu ya da hiç değişiklik olmadı.

UT Southwestern’den çalışmanın yazarı ve Nöroloji, Pediatri ve Fizyoloji Profesörü olan Dr. Juan Pascual, yaptığı açıklamada, “Bu yeni yöntem, vücuttan bağımsız olarak beyne odaklanan araştırmalara olanak tanıyor ve fizyolojik sorulara daha önce yapılmamış bir şekilde yanıt vermemize olanak tanıyor” dedi.

Cihazı geliştiren bilim insanları, bu cihazın araştırmacıların vücudun etkisinden bağımsız olarak beynin belirli yönlerinin nasıl çalıştığını anlamalarına olanak sağlayabileceğini öne sürüyor. Sistem, şimdiden düşük kan şekerinin beyin üzerindeki etkilerini öğrenmek için kullanıldı. Vücut, beyni değiştiren metabolizmayı değiştirerek düşük kan şekerini kısmen telafi edebildiğinden dolayı, bunu tipik hayvan modellerinde incelemek genellikle zor olabiliyor. Vücut olmadığında ise böyle bir sorunla karşılaşmıyorsunuz.

Ayrıca araştırmacılar, bu cihazın, kalp ameliyatı ve nakli sırasında kan akışını sağlayan “kalp-akciğer makinesi” olan kardiyopulmoner bypass sistemi olarak kullanılma olasılığını da inceliyorlar. Dr. Pascual, bu cihazın bu çalışmadaki etkinliğini test etmek amacıyla patentlendiğini söyledi.

Bu çalışma alanının nasıl teknolojilerle sonuçlanacağını öngörmek kolay olmasa da, bilimkurgu hikayelerinde vücutlarından ayrı gezen beyinler, bir zamanlar düşünüldüğü kadar fantastik olmayabilir.

Çalışma Scientific Reports dergisinde yayınlandı.

Sonraki Haber

Forum