Bizim 3G, ABD 4G'sine karşı!

Yoğun istek üzerine, Türkiye 3G'si ve ABD 4G'sini kapıştırdığımız dev testin tamamını yayınlıyoruz!

Apple'ın kurucularından Steve Wozniak geçtiğimiz aylarda Türkiye'ye geldiğinde, ağzından dökülen ilk cümle, "Türkiye'deki 3G, evimdeki 4G'den daha hızlı" olmuştu. Wozniak'ın bu sözleri üzerine CHIP ve PCnet olarak yollara düştük ve ABD'de 4 mobil operatörün 4G hız testini yaptık. ABD şehirlerindeki test sonuçlarını, PCnet'in Mayıs sayısındaki "Türkiye 3G Hız Testi"ndeki şehirlerdeki en üst hız sonuçlarıyla kıyasladık. Testin sonuçları Wozniak'ı haklı çıkarırken, bir Türk olarak da göğsümüzü kabarttı. Çünkü, Türkiye'deki 3G hızı, ABD'nin 4G'sine fark attı. Test sırasında çektiğimiz videolar, fotoğraflar ve tüm ölçümlere ait ekran görüntülerinin bağlantı linklerini web sitemizdeki bu haberde göreceksiniz.

Dergimizde yayımlanan tüm test dosyasının İngilizce tercümesini PDF olarak indirmek için tıklayın.

Hızlı 4G şebekesiyle övünen Amerikan operatörlerini kendi evlerinde test ederek 4G şebekelerinin durumunu kendi gözlerimizle gördük. Los Angeles, San Francisco, San Jose (Silikon Vadisi), Washington ve New York'ta gerçekleştirdiğimiz ölçümlerde, Amerika'nın dört mobil operatörü AT&T, T-Mobile, Sprint ve Verizon'ın 4G performanslarını canlı olarak görme şansımız oldu. Amerika'da gerçekleştirdiğimiz tüm ölçümler tamamen bağımsız olarak, Türkiye 3G Testi'ni gerçekleştiren PCnet Yayın Yönetmeni Erdal Kaplanseren tarafından hayata geçirildi. Yüzlerce ekran görüntüsü, fotoğraf ve video ile de şeffaflığını kanıtladığımız bu ölçümlerin sonuçlarını, Amerika'da gerçekleştirilen diğer bağımsız testlerle kıyasladığımızda da ortada bariz bir fark olmadığını görüyoruz.

Şeffaf, doğru ve dürüst bir test

Türkiye'deki stratejik regülasyon ve düzenlemeler büyük avantaj sağladı
Bilindiği üzere, ülkemizde 3G altyapısı Avrupa ve Amerika'dan sonra hayata geçti. Biz yayıncılar ve tüketiciler tarafından her ne kadar o dönemlerde pek hoş karşılanmasa da; bugün kullandığımız altyapının gücü işte bu geç başlamadan kaynaklanıyor. Ülkemizde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Ulaştırma Bakanlığı'nın 3G ihale sürecinde de altını çizdiği şekilde, güncel teknolojik altyapının çok büyük avantajlarını elde ettik. Bugün ülkemizdeki mevcut 3G şebekelerinin net biçimde diğer ülkelerden teknolojik olarak üstün olduğunu deneyimlerimizle de görebiliyoruz. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile BTK Başkanı Tayfun Acarer'in 3G sürecini yakından takip ederek eskimiş altyapılar yerine, Türk kullanıcısına mevcut en iyi teknolojiyi sunmak konusunda operatörlerle işbirliği gerçekleştirmesi de ülke olarak elde ettiğimiz iyi karnenin unsurlarından biri. Bu noktada, teknoloji yayıncıları olarak başta Binali Yıldırım ve Tayfun Acarer olmak üzere; tüm operatörlerin yönetici ve çalışanlarına teşekkürü borç biliyoruz. Amerika'da gerçekleştirdiğimiz test, bu açıdan da büyük önem taşıyor. Çünkü Türk yayınları olarak, Amerikalı operatörleri evlerinde test ettik ve ülkemizle aralarındaki farklara tanık olduk. Bu başarı hepimizin... Bu mutluluğun tadını çıkarmalıyız.

Şeffaf, doğru ve dürüst bir test

"Amerika 4G Testi"mize Los Angeles şehrinde başlayıp, daha sonra sırasıyla San Francisco, Silikon Vadisi, Washington ve New York'ta ölçümler yaptık. 12 sayfalık bu dosyamızda her bir şehrin mobil internet ölçümleriyle ilgili durumunu sizlerle ayrı sayfalarda paylaşıyoruz. Ayrıca dört operatörün kritiğini de sunuyoruz. Buna ek olarak, sonuç sayfasında Amerika'daki 4G ölçümlerimizde ortaya çıkan tabloyu yorumluyoruz.

Amerika 4G Testi'mizin her aşamasını ekran görüntüleri, ölçümden fotoğraflar ve videolarla belgeledik. Geçtiğimiz aylar içinde Amerika'nın iki önemli yayını olan PC Magazine ve PC World'ün testlerinin de, bizim daha önce Türkiye'de gerçekleştirdiğimiz testle metod olarak büyük benzerlikler içinde olduğunu da eklememiz gerekiyor. Test yönteminin yanı sıra, şeffaflık konusunda Amerikan meslektaşlarımızın çalışmalarının da ötesine geçtiğimizi düşünüyoruz. Bu yoğun ve yorucu ama bir o kadar zevkli test çalışmamızı siz değerli okuyucularımıza sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.

Nasıl test ettik?

Amerika'da 4 operatörün 4G şebekesini test etmek için, ülkenin batı ve doğusunda nüfus yoğunluğunu, sosyo-ekonomik durumu, coğrafi özellikleri ve yerleşim yapılarını en iyi şekilde temsil eden büyük şehirleri seçtik. Los Angeles, San Francisco, Washington ve New York olarak belirlediğimiz şehirlere, ünlü Silikon Vadisi'ni de eklemeden olmazdı. Google ve Apple kampüslerinde yaptığımız testlerle birlikte şehir sayısı da bir bakıma 5'e çıkmış oldu.

Amerika'da bir mobil internet testi yapmak elbette Türkiye'de yapmaktan farklı bir takım hazırlıklar gerektirdi. Gitmeden önce operatörler ve genel olarak ülkedeki mobil genişbant altyapısıyla ilgili araştırmalar yaptık. PCnet ve Chip editörleri olarak, dört operatör hakkında şehirler bazında ön araştırma gerçekleştirdik. Operatörlerin 4G modemleri, bu modemlerle birlikte sundukları mobil internet paketleri ve şartları da bilmemiz gereken konuların başında yer alıyordu.

Operatörlerin data paketlerini ve kullanacağımız modemlerini ilk gün içinde her operatörün kendi bayiinden aldık. Tamamen sorunsuz biçimde 15 dakika ila 2 saat içinde hatların kullanılabilir hale geldiğini gördük. Modem ve data paketlerinin fiyatlarının operatörler arasında birbirine yakın olması dikkatimizi çekti. İnternette güncel fiyat bilgilerini edinmeniz mümkün. Fiyatların genel seviye olarak Türkiye'deki modem ve data paketlerinden daha yüksek olduğu da dikkat çekmemiz gereken bir başka nokta. Ana konumuz hız olduğu için bu detaya fazla yoğunlaşmak istemiyoruz.

4 operatörün 4G modemlerini kullandık Her operatörün 4G modemini hazır hale getirdikten sonra Los Angeles'ta ilk ölçümlerimizi yapmaya başladık. Modem veya hatlarla ilgili herhangi bir sorunla karşılaşmadığımızı, her operatör için üyelik yaptıktan sonra paketlerimizi internetten de yönetebildiğimizi gördük. Kullanılan ve kalan data miktarını, daha üst paketlere geçme veya dolmak üzere olan kapasiteyi artırma işlemlerinin kolayca yapılabildiğini de eklemeliyiz.

Aklın yolu bir: Speedtest.net

Türkiye'deki 3G testimizde bağlantı ölçümlerini Speedtest.net ile gerçekleştirmiştik. Tüm dünyada en güvenilir ölçüm sistemi olarak kabul edilen Speedtest.net'e biz de güvenmiş ve yanılmamıştık. Nitekim yakın zamanda Amerika'nın en önemli iki yayını olan PC World ve PC Magazine'in gerçekleştirdiği testlerde Speedtest.net'in kullanması da bu düşüncemizi pekiştirdi. Amerika'daki 4G testlerinde Ookla Net Metrics şirketinin belirlediğimiz noktalarda, her bir operatör için 4 farklı sunucu üzerinde 8'er ölçüm yaparak 4G şebekelerinin şehir ortalamalarını ortaya çıkardık.

4G bir pazarlama ambalajı mı?

Aslına bakarsanız, 4G olarak adlandırılan teknolojinin tek bir türü yok. Ayrıca vaat edilen kapasite de teknolojiden teknolojiye değişiyor. Amerika'da mevcut 4G teknolojileri arasında HSPA+ (High-Speed Packet Access) ve LTE (Long Term Evolution) öne çıkıyor. 4G ile kol kola giden bir diğer bağlantı teknolojisi WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access). Yaygın görüş, gerçek 4G performansını LTE'nin sunduğu yönünde. 4G hizmeti sunan operatörlerden Sprint, LTE ve WiMAX'i Amerika'nın farklı şehirlerinde bölgesel olarak sunuyor. AT&T ve Verizon tamamen LTE teknolojisi üzerinden koşuyor. T-Mobile'ın 4G gücü ise HSPA+'tan geliyor. Bu dört operatörün 2013 sonu itibarıyla hedefi, Amerika'daki mevcut tüm 3G kapsama alanlarını tamamen 4G'ye terfi ettirmek. Halihazırda, 4G'nin bulunmadığı alanlarda cihazlar 3G'ye geçiş yapıyor.
Türkiye'deki 3G testlerimizde ise çoğu noktada HSPA+ altyapısı sunulduğunu görmüş ve elde ettiğimiz yüksek performansın buna bağlı olduğunu anlamıştık. Yaptığımız Türkiye ve Amerika testleri sonrasında aklımızda yer eden
soruyu başlıkta yazdık.

Gerçekten de 4G, teknolojinin yanı sıra bir pazarlama ürünü müydü?

Operatörlerin 4G kapsama alanları

Verizon: http://network4g.verizonwireless.com/#/coverage
T-Mobile: http://www.t-mobile.com/coverage/pcc.aspx
AT&T: http://www.att.com/network
Sprint: http://coverage.sprint.com/IMPACT.jsp?INTNAV=LEG:HE:Cov

Türkiye'deki 3G, ABD'deki 4G'yi solladı

Amerika'nın 5 şehrinde, 5 uçak yolculuğuyla 25 bin kilometre havada yol kat ederek gerçekleştirdiğimiz 4G testinde elde ettiğimiz sonuçlar; Amerikalı operatörlerin sunduğu 4G hızının, Türkiye'deki 3G'den yavaş olduğunu ortaya koydu.

Mobil bağlantı testleri konusunda biriken deneyimimiz, Amerika'daki 4G şebekelerini ölçerken işimize yaradı. Coğrafi olarak çok daha büyük bir alanda, imkanlarımızın el verdiği ölçüde ölçüm yaptık.

Amerika'nın en önemli 4 şehrini ve pek çok açıdan bizim için özel anlam taşıyan Silikon Vadisi'ni gezmek, 21 ayrı lokasyonda 4 operatör için tekrara dayalı ölçümler yapmak yoğun ve yorucu bir çaba gerektirdi. Elde ettiğimiz sonuçlar her ne kadar 4G teknolojisinin aklımızda yarattığı illüzyonu yerle bir etse de, ülkemizin mobil genişbant konusunda sahip olduğu değeri ve gücü anlamamız ve kanıtlamamız açısında büyük önem taşıyordu. Amerikan operatörleri, Türkiye'de elde ettiğimiz download ortalamalarına göre epeyce gerilerde kaldı.

4G'de öne çıkanlar

Amerika 4G testimizde öne çıkan bazı detayları şu şekilde maddeler halinde sunabiliriz:

  •  Şehir ortalamalarında Verizon ve T-Mobile ikişer birincilik elde etti. Sprint ise Silikon Vadisi'nin birincisi oldu.
  •  Hayal kırıklığı yaratan AT&T hiçbir şehirde birinci olamadı. Bunun daha da kötüsü, hiçbir şehirde ikinci dahi gelmedi!
  •  Amerika'da en yüksek şehir ortalaması San Francisco'da 8,75 Mpbs elde eden Verizon'ın oldu.
  •  Amerika'nın en düşük şehir ortalaması ise silikon Vadisi'nde 2,31 Mbps ile T-Mobile'a ait.
  •  ABD genel ortalamada en yüksek hız 7,05 Mbps ile Verizon'a ait. Türkiye'de en yüksek ortalama hız, 11,91 Mbps olarak Turkcell'e ait durumdaydı.
  •  ABD genel ortalamada en yüksek upload hızı 2,13 Mbps ile Verizon'a ait. Türkiye'de PCnet'in testinde Turkcell'in genel ortalamada upload hızı 2,37 Mbps o T-Mobile larak gerçekleşmişti.

Şehir ortalamalarına göre grafikler...

Test sırasında kaydettiğimiz videolar için YouTube Kanalımızı ziyaret edebilirsiniz. Tüm ekran görüntülerini de herhangi bir oturum açmadan buraya tıklayarak adreste klasörler halinde görmeniz mümkün.

Sonraki Haber

Forum