Bu Mikro Otonom Araba İnsan Saçından Bile İnce!

Bu seferki sürücüsüz otonom araba o kadar küçük ki... Bir saç telinden bile daha ince!

Minyatürleştirme, tüm teknolojilere er ya da geç geliyor. Laptop'lardan akıllı cep telefonlarına ve akıllı saatlere kadar. Şimdi ise kendini-süren minyatür araba karşımızda.

Çin'deki Harbin Teknoloji Enstitüsü'nden ve Amerika'daki Kaliforniya San Diego Üniversitesi'nden mühendisler, bir labirentte otonom olarak yolunu bulabilen bir "küresel mikro-motor" geliştirdiler. Projeyi yöneten Longqiu Li, Phys.org'a şöyle diyor: "Bir mikro/nanorobot'a yapay zekâ koyduk. Karmaşık ve dinamik olarak değişen ortamlarda en iyi yol planlamasıyla isabetli bir otonom navigasyon yapabilecek bir akıllı mikro aracı tanıtıyoruz. Büyük araçlardaki karşılıklarında olduğu gibi, mikro araçların navigasyonu dinamik ortamlarda çarpışma olmayan hareketler gerektiriyor."

Herşey Haricî

Küçük araçların izlediği gerçek rotalar.

Tüm bu yapay zekâ tabii ki robotun kendi içine sığmıyor. Her şey dışarıda. Bir kamera labirenti tarıyor, veriyi bir görsel işleyiciye gönderiyor ve o da engelleri tanımlayıp bir harita oluşturuyor.

Sonra bu harita bir AI planlayıcıya gönderiliyor, o da hedefe gitmek için en kısa çarpışma olmayacak açık yolu hesaplıyor. Son olarak AI, rotayı bir manyetik alan oluşturucuya gönderiyor, bu da küçük arabanın yönünü değiştiriyor.

Amacı ne?

Bu teknoloji için uygulama alanları arasında, ilaçları ulaştırma, hastalıkları tanımlama ve vücutta isabetli ameliyat gerçekleştirme gibi şeyler var. Bunun için, otonom fren, "seyir kontrolü", yolda-kalma ve çevreyle etkileşim kurma gibi özellikler geliştirecekler.

Li, şöyle diyor: "Mikro/nanorobotik sistemleri biomedikal operasyonlarda ve nano boyuttaki manipülasyonlar için kullanmak istiyoruz."

Teknolojinin tam detayları ACS Nano'da yayınlandı.

Sonraki Haber

Forum