Bu ücretsiz yazılımlar her PC'de olmalı

Windows'u baştan kurdunuz, sıra geldi yazılımlara: İşte CHIP Online'ın eksiksiz yazılım paketi...

Windows'u sıfırdan kurmanız mı gerekti? Yahut yeni bir PC mi satın aldınız? O zaman sizin için en uygun programlar burada. Sizlere her bilgisayarda bulunması gereken zorunlu-programları tanıtacağız.

Bir gün herkes bunu tadacaktır: Windows seneler boyunca iyi bir hizmet sunduktan sonra işletim sistemi birden anlamsız hatalar vermeye başlar. PC'nizi açıp sörf yapmak, oyun oynamak veya çalışmak imkânsız hale gelir. Müteakibinde sistem çökmeleri başlar ve geri tek çözüm kalır: Sıfırdan başlamak.

Hiç dokunulmamış, çıplak bir sistemin birçok avantajı vardır. Fakat Windows'u üretken biçimde kullanmak için öncelikle doğru yazılımları kurmalısınız.

Web tarayıcı, virüs tarayıcı veya Messenger: Bu araçlar olmadan fazla bir şey yapılamıyor. İlerleyen sayfalarda bilgisayarınızı sıfırdan kurduğunuzda ihtiyaç duyabileceğiniz programları bir araya getirdik. İşin güzel tarafı ise seçtiğimiz yazılımların hepsi ücretsiz; hepsini kısıtlama olmadan özgürce kullanabilirsiniz.

Güvenlik: Virüs ve solucanlara karşı koruma

Virüs ve casus yazılımların çok sevdiği bir hedef vardır: Windows kullanıcıları. Bu davetsiz misafirleri baştan engellemek için güvenlik yazılımı kullanılması şarttır.

AVG Anti-Virus
"AVG Anti-Virus" ile bilgisayarınızı virüs saldırılarına karşı koruyabilirsiniz. Komple sabit disk taramasının yanında sadece dosyaları, klasörleri, arşivleri veya CD ve USB bellek gibi harici veri ortamlarını da taratabiliyorsunuz. Kısacası ücretsiz araç zararlılara hiçbir şans vermiyor.

Tavsiye niteliğindeki yazılımın özellikleri rootkit'lere karşı koruma, MSN ve ICQ için güvenlik fonksiyonları ve zararlı download'ları tanıma şeklinde devam ediyor.

Yeni eklenen AVG kimlik koruması sayesinde yazılım PC'yi henüz tanınmayan zararlılara karşı da koruyor.

Download: AVG Anti-Virus

Spybot - Search & Destroy
Virüs tarayıcı için mükemmel bir eklenti olan Spybot S & D ile Windows kurulumunuzu tek bir tuş tıklaması ile casus yazılımlara karşı tarıyor. Eğer PC'nizde şüpheli yazılım bulunursa bu yazılımın sadece reklam ve gizli bilgi çalma ile ilgili olan kısmı kaldırılabiliyor. Böylece asıl program yine çalışmaya devam edebiliyor.

Bunun dışında Spybot bilgisayarınızdaki "çevrimiçi kullanım izlerini" silip tanınmayan casusların işini iyice zorlaştırabiliyor. Örneği son ziyaret edilen web siteleri, açılan dosyalar ve başlatılan programlar veya çerezler silinebiliyor. Tüm güncel web tarayıcıları destekleniyor.

Download: Spybot Search & Destroy

XPAntiSpy
Microsoft'un bilgi açılığı hat safhada: Windows 2000/XP/Vista sizi bilgilendirmeden Microsoft'a veri gönderimi yapıyor.

Bunun rahatsız edici tarafı iletimin arka planda gerçekleşmesi ve tam olarak nelerin taşındığını anlamanın zor oluşu oluyor. XPAntiSpy kontrolü ele alıyor ve PC'nizden bilgi aktarımı yapılmasını engelliyor.

Buna ek olarak ücretsiz yazılım bazı programların sinir bozucu otomatik güncelleme mekanizmalarını devre dışı bırakabiliyor. Bunun faydası sadece güvenlikle sınırlı değil, zira sonrasında programlar daha hızlı açılabiliyor.

Download: XPAntiSpy

Sistem ve ince ayar: Olmazsa olmaz araçlar

CCleaner, 7-Zip ve CDBurnerXP ile eksik Windows fonksiyonlarını tamamlayan pratik yardımcılar edinmiş olacaksınız.

CCleaner
CCleaner ile bilgisayarınız daha hızlı çalışacaktır, çünkü PC'nizin seçilen bölümlerini inceler ve tarayıcı çerezleri veya kullanılmayan programlar gibi gereksiz dosyaları siler.

Program ayarlarında her başlangıçta temizlenmesini istediğiniz dizinleri seçebiliyorsunuz. CCleaner her önyükleme sırasında otomatik komple temizleme gibi farklı ayarlama imkânları da sunuyor.

Download: CCleaner

7-Zip
Söz konusu arşivleme ve ayıklama olduğunda 7-Zip sadece en iyi çözümlerden biri olmakla kalmıyor aynı zamanda tamamen ücretsiz.

Araç internette kullanılan önemli formatların tümünü destekliyor: ZIP, RAR, GZIP, BZIP2, TAR, CAB, ISO, ARJ, RPM ve DEB. Fakat en yüksek sıkıştırma oranına kendine has 7z formatında ulaşıyor. 7z formatı ile kendi kendine açılan arşivler dâhi oluşturabiliyorsunuz.

Araç Windows Explorer içerik menüsüne entegre olabiliyor. Grafiksel kullanıcı arabiriminin yanında 7-Zip'in güçlü bir komut-satırı-sürümü de var.

Download: 7-Zip

CDBurnerXP
Ev kullanımı için Nero gibi pahalı medya yazım paketlerinin yerine CDBurnerXP gibi ücretsiz alternatifler tamamen yeterli olacaktır. Yazılım veri CD/DVD'leri oluşturabiliyor, Blu-ray ve HD-DVD'lerin yanında tüm önemli ses biçimleriyle başa çıkabiliyor.

CD derlemeleri ISO imajı olarak sabit diske kaydedilebiliyor ve sonrasında tekrar CDBurnerXP ile boş medyalara yazılabiliyor.

Önyüklemeli (bootable) CD/DVD hazırlama, kapak baskısı ve yazılan medyaları kopya işlemi sonrasında otomatikman denetleme gibi özellikler CDBurnerXP'yi ücretsiz Nero-katili haline getiriyor.

Download: CDBurnerXP

Multimedya: PC'de daha fazla eğlence

Microsoft, Windows Media Player ile güçlü bir yazılım sunuyor, fakat internet akışlarını ve videoları sorunsuz bir şekilde oynatmak için alternatif bir yazılıma ihtiyacınız var.

VLC media player
"VLC media player" istisnasız tüm bilgisayarlarda bulunması gereken bir yazılımdır; arada sırada video dosyası oynatan biri olsanız dahi. Açık kaynak kodlu program tüm önemli formatlarla başa çıkabiliyor. Örneğin DVD, VCD, MPEG ve DivX'leri oynatmakta hiçbir sıkıntı geçmiyor. Aynı zamanda oynatıcı akışkan MPEG ve DivX dosyalarını da destekliyor ve böylece videolar daha indirme aşamasında oynatılabiliyor.

Yazılımın en yeni sürümü taze bir görünüm sunuyor ama bunun ötesinde yeni fonksiyonlar da mevcut. Bir şarkının veya videonun sesinin kısık çıkma ihtimaline karşı ses düzeyi sanal olarak yüzde 200 oranında arttırılabiliyor. Ayrıca eğer isterseniz VLC sizin için albüm kapağı araması da yapıyor.

Bir diğer yenilik ise çalma listesi fonksiyonu: Sabit diskinizden ardı sıra filmler oynatabiliyorsunuz. Özellikle bir klibi birden çok parça halinde indirdiyseniz veya birçok kısa süreli video seyretmek istiyorsanız bu fonksiyon çok pratik oluyor.

Download: VLC media player

Zattoo
TV severler için olmazsa-olmaz bir yazılım olan Zattoo ile Peer-to-Peer (P2P) mantığıyla internet üzerinden televizyon seyretmenizi sağlıyor. Canlı-akış desteği de programın bir diğer güzelliği oluyor.

Zattoo ile 50'nin üzerinde Avrupa kanalı izlenebiliyor. Örneğin DSF, Tele 5, CNN, MTV, VIVA ve Comedy Central. Bunlarla beraber büyük radyo istasyonları da dinlenebiliyor.

Geniş kanal listesi sadece ilgi çekici TV ve radyo kanallarını gösterecek şekilde kişiselleştirilebiliyor. Bütünleşik EPG bir sonraki haftaya ait TV programları hakkında bilgi veriyor. Sanal program yöneticisi eğer varsa tekil kanallar hakkında detaylı bilgiler de gösteriyor.

Download: Zattoo

Adobe Flash Player
İnternetin keyfini tamamen sürmek istiyorsanız "Adobe Flash Player" bilgisayarınızda kurulu olmalı. Ancak bu ücretsiz araç kurulduktan sonra tarayıcınızda her türlü Flash-animasyonu gösterilebiliyor.

Ses / video akışı, Flash animasyon veya minik tarayıcı oyunları: Hiçbir web sitesi bu interaktif içerikler olmadan iş görmüyor. Bu sebeple sisteminizde bu eklentinin en güncel sürümünün sürekli bulunması gerek.

Download: Adobe Flash Player

Çevrimiçi: Her zaman internet

Sörf yapmak, muhabbet etmek, telefon görüşmeleri yapmak: World Wide Web'de dolaşanlar önereceğimiz yoldaşlar olmadan fazla uzağa gidemez.

Firefox
Firefox, Windows ile beraber gelen Internet Explorer'a birçok disiplinde üst geliyor: Daha hızlı, daha iyi donatılmış ve esnek bir şekilde genişletilebiliyor.

Açık kaynak kodlu proje sadık bir topluluk tarafından sürekli olarak iyileştiriliyor ve geliştiriliyor. Standart fonksiyonları istediğiniz gibi genişletebileceğiniz sayısız eklenti de Firefox'un yaygınlaşması ve popülerleşmesinin bir diğer sebebi oluyor.

Download: Firefox

Skype
Ücretsiz telefon etme yazılımı Skype birkaç sene içerisinde internet telefonu ve video-chat konusunda standart bir araç haline geldi.

Program ile iki kişi karşılıklı yahut bir konferansta maksimum 25 kişiyle konuşma yapabiliyorsunuz. Telefon görüşmesi sırasında metin mesajları gönderilebiliyor veya veri alış verişi yapılabiliyor.

Şu sıralar Skype ister Linux ister Mac OS veya farklı cep telefonları olsun birçok cihazla uyum içinde çalışabiliyor. Bizim fikrimize göre de Windows'un temel donanımları arasında yer almalı.

Download: Skype

Miranda IM
Microsoft işletim sistemiyle beraber gelen Windows Messenger arkadaşlarınızla veya akrabalarınızla konuşmak görüşmek için yeterli gelmiyorsa Miranda gibi bir Multi-Messenger'a ihtiyacınız var demektir.

ICQ ve WLM gibi reklam gösterimi yapmayan ve modüler yapısı sayesinde yüksek performans sunan ve bu rağmen az kaynak kullanan yazılım tüm Messenger'lardaki kişileri bir araya getiriyor. Program görüşme kaydı tutuyor ve veri alış-verişi yapmayı da destekliyor.

Ücretsiz olarak indirilebilen birçok eklenti sayesinde Miranda istenilen şekilde kişisel isteklere uyarlanabiliyor.

Download: Miranda IM

Office: Büro için ücretsiz yazılımlar

Mektup yazmak, doküman okumak, PDF'ler oluşturmak: Bu üç ücretsiz araç ile her türlü büro işi için en iyi şekilde donatılmış olacaksınız.

OpenOffice
Microsoft Office için para vermek istemeyenler ücretsiz yazılım paketi içinde sunduğumuz OpenOffice'e yönelmeli.

Ücretsiz büro yazılımı gün geçtikçe daha çok yandaş buluyor. Sadece kişisel alanda değil, bilakis firmalarda da OpenOffice kullanımı yaygınlaşıyor.

OpenOffice metin düzenleme, tablo-işlem, sunum, çizim, veritabanı ve formül editörü programlarından oluşuyor. Kısacası bir ofis-setinden beklenen her şey mevcut.

Download: OpenOffice

PDF-XChange Viewer
PDF görüntüleyicisi Adobe Reader'a mükemmel bir alternatif olan "PDF-XChange Viewer", PDF açma ve yazdırma gibi standart özelliklerin yanında çok sayfalı dokümanlar için mini ön izlemeler eşliğinde gezinme fonksiyonları da sunuyor.

Bunun dışında program ile mevcut metne yorumlar, notlar ve işaretler de eklenebiliyor. Başka programlar bu tip özellikler için çok para isteyebiliyor. Ekran alıntısı özelliği dokümanın bir parçasını diğer uygulamalara aktarıyor, dışarı aktarma özelliği bir PDF'yi tümüyle istenen bir grafik formatına dönüştürebiliyor.

Download: PDF-XChange Viewer

PDFCreator
Kendine has PDF dokümanları oluşturmak isteyenler dönüştürme sırasında oluşan problemlere son veren ücretsiz program PDFCreator'a yönelmeli.

Ücretsiz yazılım ile herhangi bir programın yazdırma fonksiyonu üzerinden bir PDF dokümanı oluşturabiliyorsunuz. Araç Windows'a kendini bir yazıcı olarak tanıttığı için bu süreç kolaylıkla gerçekleşiyor.

PDF'ler neredeyse tüm platformlarda kalite kaybı olmadan okunabiliyor. Dolayısıyla başkalarına dağıtılacak veya yayımlanacak kompozisyonlar, kalifiye işler, sunumlar veya diğer önemli dokümanlar için kullanılabilen mükemmel bir format.

Download: PDFCreator

Fotoğraflar ve resimler: İşte bunlara ihtiyacınız

Sabit diskinizin fotoğraflarla veya internetten indirilen resimlerle dolması sadece birkaç haftaya bakar. Windows'a bu konuda fazla yüklenemiyorsunuz; ek araçlar olmadan olmuyor.

Paint.NET
Paint.NET, Windows XP ve yukarısı için geliştirilmiş bir resim düzenleme programı. Yazılım Washington State University - Microsoft işbirliğiyle geliştirildi ve "MS Paint"in ücretsiz alternatifi olarak konumlandırılıyor.

Ücretsiz yazılım pahalı ticari ürünlerin sunduğu birçok fonksiyonu sunuyor. Bunların arasında birden çok katman ile çalışama da var.

Download: Paint.NET

Picasa
Picasa sabit diskinizdeki resim ve videoları çekim tarihine göre otomatikman sıralıyor. PC'ye bir dijital kamera bağladığınız anda Picasa yeni resimleri devralıyor.

Başarılı fotoğraflar e-posta ile gönderilebiliyor, bastırılabiliyor veya dışa aktarılabiliyor. Doğrudan yazılım üzerinden fotoğraf CD'leri yazdırabilir veya resimleri internete kaydedebilirsiniz.

Güncel sürümün yenilikleri arasında "Sync to Web" fonksiyonu ve Retouch aracı var. İlkiyle tüm bir klasörü hesabınız olmak şartıyla "Picasa Web Albums" ile eşitleyebiliyorsunuz. Retouch aracı ile dijital ortama aktarılmış eski fotoğraflar, çizik ve işaretler gibi kalite eksikliklerinden arındırılabiliyor.

Download: Picasa

FastStone Capture
FastStone Capture ile ekran görüntüleri hazırlamak çok kolay. Aracın etkin pencerenin mi yoksa tüm uygulamanın mı resmini çekmesi gerektiğini belirleyin yahut ekrandaki herhangi bir bölgeyi seçin; gerisi FastStone'un işi.

Tümleşik düzenleyici sayesinde resimler doğrudan düzenlenebiliyor. Görüntülere tanımlama metinleri ekleyebilir, önemli yerleri işaretleyebilir veya filigran fonksiyonu ile fotoğrafları damgalayabilirsiniz.

Ücretsiz yazılım ekran görüntülerini BMP, JPG, JPEG2000, PNG, GIF, TIF ve TGA formatında kaydediyor. Birden çok monitör kullananlar çoklu-monitör desteğinin kıymetini bilecektir.

Download: FastStone Capture

Sonraki Haber

Forum