Bugün 22 Ekim; Windows 7'nin günü...

Size sıradan bir gün gibi gelebilir ama 1 yıl önce bugün, heyecanla tek bir haberi bekliyorduk!

Bugün 22 Ekim... Bu tarih belki sizin için sıradan bir tarih olabilir ancak Microsoft için hiç de öyle değil. Tam 1 yıl önce bugün, Microsoft bir kabustan uyanmıştı. Her ne kadar büyük yenilikler sunsa da, özellikle donanım ihtiyaçları nedeniyle büyük hayal kırıklığı yaratan Vista kabusundan bahsediyoruz. 22 Ekim 2009'da dev şirket, Windows XP'den sonraki en büyük hiti olan Windows 7'yi piyasaya sürmüştü.

Evet; Windows 7 artık 1 yaşında. Kullanıcılardan ve uzmanlardan gelen yorumlar, bu 1 yıl boyunca genellikle olumlu yönde oldu. Windows 7, kısa sürede Vista hayal kırıklığını unutturarak gelmiş geçmiş en başarılı işletim sistemleri arasındaki yerini almayı başardı. CHIP Online, Windows 7'nin 1 yıl önce yapılan Türkiye tanıtımını işte böyle duyurmuştu... Windows 7'nin çıkışı şerefine hazırladığımız bu makalemizde de, yeni Windows için 77 püf noktasını sizlerle paylaşmıştık.

Peki ama geride kalan bu 1 yılda neler oldu? Windows 7, Vista kabusunun ardından, 365 gün sonunda nerelere geldi? Windows 7'nin 1 yılını, haberimizin ikinci sayfasında bulacaksınız...

Windows 7'nin 1 yılı böyle geçti...

Aslında olacaklar, final sürümden aylar önce yayınlanan Windows 7 RC sürümünün gördüğü büyük ilgiden belliydi. Sadece final sürüm adayı olsa da, RC sürümü küçümsenemeyecek kadar çok sayıda kullanıcının bilgisayarlarına girmeyi başarmıştı. Ancak asıl etkileyici başarı, 22 Ekim 2009'dan sonra ortaya çıktı.

Microsoft, yaptığı açıklamada, Windows 7'nin 1 yılı devirdiği bugün, yeni satılan PC'lerin yüzde 93'ünün Windows 7 ile birlikte satıldığını duyurdu. Ayrıca Windows 7'nin, tüm işletim sistemleri arasında yüzde 17 gibi önemli bir paya sahip olduğunun altı çizildi.

Şu ana kadar 240 milyondan fazla Windows 7 lisansı satan Microsoft, bu sayının 2010 sonunda 300 milyonu bulacağını iddia ediyor. Ama şu ana kadar satılan 240 milyon lisans bile, Windows 7'yi, tarihin en hızlı satılan işletim sistemi yapmaya yetiyor.

Windows 7 ile birlikte 64-bit kavramının da altın çağını yaşamaya başladığı söylenebilir. Öyle ki, elde edilen verilere göre, şu an kullanılan Windows 7'lerin neredeyse yarısı 64-bit. Microsoft bu rakamı, Haziran ayında yaptığı açıklama ile duyurmuştu ve bugün de durumun değiştiğini söylemek mümkün değil.

İlk servis paketi ve Windows 8...

Microsoft bir yandan Windows 7'nin başarısını kutlarken, diğer yandan da kapalı kapılar ardında Windows 8 için çalışmalara başladı bile. Her ne kadar Windows 8 RTM için Haziran 2011 tarihi havada uçuşsa da, bu tarih pek de gerçekçi görünmüyor.

Tarih dedikodularını bir kenara bırakacak olursak, Windows 8'in de devrim niteliğinde bazı özelikler sunacağı biliniyor. Bu özelliklerden dikkat çeken ilk ikisi, Kinect benzeri kontroller ve yeni Windows uygulama dükkanı. Hızlı açılış ve benzeri performans iyileştirmeleri de, şu anda konuşulanlar arasında.

Son olarak yine Windows 7'ye dönelim... Şu anda beta sürümü hazır olan ilk servis paketi, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde indirilmeye sunulacak. Ancak bu servis paketi, daha önceki Windows'lar için yayınlanan paketlere pek benzemeyecek. Çünkü Windows 7, önceki Windows'lara oranla çok da müdahale gerektirecek sorunlara sahip değil. Birkaç yeni güncelleme, belki ufak tefek yenilikler ve bugüne dek yayınlanan güncellemeler, Windows 7 SP1'i oluşturacak.

Sonraki Haber

Forum