Call of Duty: Modern Warfare 3 incelemesi – Yaşasın SBMM!

Yine mükemmel çok oyunculu modlar ve haritalar, dinamik, akıcı ve eğlenceli bir oynanış ama geçiştirilmiş bir hikâye modu ile çok fazla yenilik içermeyen bir devam oyunu…

This browser does not support the video element.

Her gün bir yenisine şahit oluyoruz, üstelik çoğu da yakın çevremizde gerçekleşiyor. Ne yazık ki savaşlar her zaman hayatımızın bir parçası oldu ve olmaya da devam edecek. Buna bağlı olarak da konu ne olursa olsun, onları tasvir eden ve en sert yönleriyle ekran başındaki oyun severlerin karşısına getiren video oyunları da uzun yıllardır bizimle birlikte. Elbette bunlar içinde en bilinen serilerden biri de yıllar boyunca milyonlarca insanın kalbini kazanmayı başaran Call of Duty...



Son dönemde birkaç özel hikaye dışında düzenli olarak bir Black Ops, bir Modern Warfare oynayıp durduk. Modern Warfare üçlemesine 2019 yılında bir reset atılmıştı. Şimdi bu yeni üçlemenin son oyunu, MW3 karşımızda. Üstelik ilk iki seriden farklı olarak Infinity Ward değil Sledgehammer Games imzasını taşıyor. Peki ilk bakışta nasıl olmuş derseniz, belki de beklenti düzeyimin yüksek olması nedeniyle bir miktar hayal kırıklığı yaşadığımı belirtmem gerek. Bir yenilik sürecinde olduğu belli oluyor, daha iyi olabilirdi. Ama sanki biraz aceleci davranılmış gibi duruyor. Bu da DLC olması gereken bir ürünün bağımsız olarak piyasaya sürülmesinden anlaşılabiliyor. Ama kesinlikle kötü bir oyun değil, aksine yine oldukça eğlenceli.

Resmen geçiştirilmiş bir hikâye modu
Alıştığımız üzere her zamanki gibi kısa olan hikâye ile ilgili bir de spoiler verip heyecanını kaçırmak istemiyorum açıkçası.  Benim gibi oyunlarda hikâyeye çok fazla önem verenler için bu kısıtlı senaryolar süresi yeterince üzücü zaten. Bunu bir kenara koyarsak senaryo modunda bahsedilecek en büyük yenilik yeni açık harita görevleri…



Bu yeni görevler, çizgisel bir ilerleme yerinde hedeflerinize istediğiniz şekilde ulaşıp gerçekleştirmek için küçük bir haritada özgürce hareket etmenize izin veriyor. Yaklaşım iyi olabilir, ancak her zaman olduğu gibi, başlangıcından bu yana bu serinin çizgisel sinematik senaryosundan keyif alan benim gibi klasik tarzda, yönlendirmeli ve doğrudan aksiyona yönelik görevleri seven oyuncuları mutlu etmekten uzak. Bu açık harita görevleri Warzone'a dayanıyor ve belki de bu oyunun aslında bir DLC olması gerektiğinin en çok fark edildiği yer burası. Görev haritaları için hazırda var olan haritaların tercih edilmesi biraz kolay kaçmak olmuş. En azından hikaye modu için farklı mekanlar görmek isterdik. Bazı görevler ilk battle royale haritası olan Verdansk'a dayanıyor ve sağlığınızı yenilemek için zırh plakaları ile silahlarınızı değiştirmek için farklı silah kasaları da bulabiliyorsunuz. Yani aslında hikaye modunda da sanki botlarla dolu multiplayer oynuyor gibiyiz. Yenilik yapmışlar, ama çok değil.

Başta dediğim gibi ben, ekibinizle içeri girdiğiniz ve savaşın tam ortasına daldığınız daha geleneksel görevlerden çok daha fazla keyif aldım. Yeni tip görevler biraz daha gizlilik kullanmak için yapılmış gibi hissettiriyor. Gizlilik görevleri de önemli ve eğlenceli elbette ama daha açık dünya olunca sanki o epik sinematik havasını kaybetmiş gibi...

Görsel ve işitsel olarak mükemmel
Nispeten kısa oyun süresine en çok üzüldüğüm nokta Call of Duty: Modern Warfare 3’ün grafiksel olarak gerçekten harika olması ve bu deneyimi yeterince yaşayamamız. Sinematikler gerçek bir film gibi görünüyor, detay seviyesine gerçekten özen gösterilmiş. Bazı geçişlerde sinematiklerden oynanışa geçiş oldukça fark edilir olsa da, nihai sonuç tek kelimeyle mükemmel. Sadece sinematiklerden de bahsetmiyorum, kontrolü elinize aldığınızda da oyun hem yansımalar hem de ışıklandırma açısından harika hissettiriyor. Ses konusunda da şikâyet edebileceğim en ufak bir şey yok. Sesin komple kesildiği bir ara sahneye denk gelmiş olsam da onun dışında hem müzik hem de silahların sesi, herhangi bir anda yaşananlara mükemmel bir şekilde uyuyor.

Grafikler ve ses hakkında biraz konuştuktan sonra, asıl önemli olana gelelim: oynanış. Burada artılar ve eksiler var, sadece yeni karakter kontrolü, hareket, akıcılık ve hıza odaklanırsak, selefine kıyasla gelişme dikkat çekici. Saf ve basit oynanışa odaklanırsak, tam anlamı ile bir Call of Duty ile karşı karşıyayız, oynanış neyse o. Genel olarak tüm hareket ve oynanış teması belki de bu oyunun sunduğu en iyi şey, hareket çok akıcı ve dinamik, bu yüzden size yine çok eğlenceli gelecek. Ben oyunu Xbox Series S üzerinde denedim ve akıcılık konusunda çok büyük bir sorun yaşamadım. Sistem ayarlarından 120hz’i aktif hale getirdiğinizde 1440p’de dâhil 120fps kullanılabiliyor. Ancak elbette 100 ile 75 arasında bir dalgalanma oluyor. Eğer 1080p tercih ederseniz sabit 120 fps almak mümkün oluyor.

Sonuna kadar SBMM’nin destekçisiyim!
Gelelim çoğu oyun severin bu oyunu alma sebebine, yani çok oyunculu kısma... Başından beri serinin büyük bir hayranıyım, tek bir oyunu bile atladığımı sanmıyorum. Elbette zaman içinde ilerleyen yaşım ile reflekslerimin bir miktar yavaşladığını kabul ediyorum ve rekabetçi modlarda artık o kadar da iyi değilim. Ördek gibi avlanmaktan da bıktım. Dolayısıyla bir kısım profesyonel oyuncudan tepki alacağımı bile bile SBMM sisteminin olması gerektiğini savunanlar arasında olduğumu belirteyim.

Ayrıca şunu da belirtmem gerekiyor ki milyonlarca kopya satan bir oyunda, listelerdeki üst sıralarda yer alan ve sesi daha çok çıkan 300, 500 kişinin kendilerini zorlamadan geriye kalan milyonlarca casual oyuncuyu daha kolay avlayabilmek uğruna sistemi kötülemelerini de kabul edemiyorum. Bu amatör futbol kulüpleri ile şampiyonlar ligi takımlarının aynı kulvarda yarışmasını istemek gibi bir şey. Bence sessiz çoğunluk oldukça mutlu.



Genel olarak çok oyunculu modlar MW2'de sahip olduklarımıza çok benziyor. Tüm oyuncuların silahlarının ve görünümlerinin taşınması ve MW3'te kullanılabilmesi gerçekten iyi bir seçenek. Yeni silahlar iyi hissettiriyor ve daha iyi ses çıkarıyor, benim için en büyük gelişmelerden biri ayak sesleri. Neyse ki artık MW2'den daha yumuşak bir hale gelmiş. MW2'nin çok oyunculu kısmının hayranıysanız, MW3’ten de keyif alacağınızı söyleyebilirim. Avantajlar bot gibi teçhizat parçalarına eklendiğinden ve diğer yetenekler iki adet birincil silaha izin verecek ancak oyuncuları 3 teçhizat parçasıyla sınırlayacak bir yeleğe bağlı olduğundan, sistem ise oldukça farklı.

Zombi Modu MW ile buluşuyor
Eski dost Zombi modunu artık MW içinde de görmek çok güzel. Hala ara sıra stres atmak için girer oynarım. Ancak Modern Warfare 3'te zamanımın çoğunu Zombi modunda geçirdiğimi de belirtmeden geçemeyeceğim. Öncelikle, artık açık dünya ve Warzone battle royale haritası büyüklüğünde bir haritada geçiyor. 25 oyuncu, sürekli büyüyen bir zombi sürüsüne karşı koymak için birlikte çalışıyor. Oyuncular haritaya maksimum 3 kişilik bir ekiple giriyorlar. Elbette isterseniz oyun başladıktan sonra başkalarıyla grup oluşturabiliyorsunuz. Tabi büyük bir arkadaş grubunuz varsa bu biraz can sıkıcı olabilir. Gerçi açık sohbet harika çalışıyor ve çoğunlukla oyuncular gerçekten yardımcı oluyor.

Hayat kısa ama COD senaryo modları daha kısa
Hikaye modu için her zamanki kadar kısa diyelim. Benim gibi hikayeye önem verenler için büyük bir dezavantaj. Ayrıca yeni açık harita görevlerini çok fazla sevemedim, ancak oyun süresi, bu görevleri ne kadar keşfetmek istediğinize ve oyundan ne kadar keyif aldığınıza bağlı. Senaryo dört ila altı saat arasında sürebiliyor, tüm Call of Duty oyunlarıyla yaklaşık aynı uzunlukta. Evet, daha uzun sürenler de vardı ama bu oyun ortalamalarda.

Öte yandan, size her zaman saatlerce oyun sunabilecek bir sürü çok oyunculu mod var. Daha önce de belirttiğim gibi, bu kez beceri tabanlı eşleştirmenin çok ama çok dikkat çekici olduğu doğru ve Call of Duty geliştiricileri ne mutlu ki bunu kaldırmayı planlamıyor. Ancak bence biraz ince ayar yapmalılar.

Sonuç
Yavan senaryo bir yana, Modern Warfare 3 ile geçirdiğim zamandan keyif almadığımı söylesem yalan olur. Özellikle Zombi modundan. Daha önce de söylediğim gibi, oyuncular bu oyunlara çok oyunculu modlar için geliyor. Bazı haritalar oyun modu için çok büyük olsa da tüm orijinal Modern Warfare 2 haritalarının yeniden yapılmış olması harika görünüyor.

Karar verilmesi gereken Activision'ın Call of Duty: Modern Warfare 3 için talep ettiği 1999TL’lik (Xbox Cross-Gen paketi) fiyata değip değmeyeceği. Eğer bu oyunları sadece senaryo için oynuyorsanız, bu oyunu atlayın ve Gamepass’e eklenmesini bekleyin. Deneyimi çok kısa ve gerçekten yeni ve heyecan verici bir şey yapmıyor. Modern Warfare 3, çoğu kişinin korktuğu gibi sonuçlandı ve oyunu ileriye taşımak yerine MW2'nin nostaljisine odaklandığı bir DLC gibi hissettiriyor.

70

Yapımcı               Activision
Geliştirici            Sledgehammer Games
Platform             Xbox Series S/X, Xbox One, PC, PS5, PS4
Tür                       FPS, Çok oyunculu
Web                     www.callofduty.com/modernwarfare3

Sonraki Haber

Forum