CES 2013'ün en iyileri...

Dev teknoloji fuarı CES 2013'ün, farklı kategorilerde en iyilerini seçtik... Hepsi makalemizde...

Amerika'nın Las Vegas kentinde düzenlenen CES fuarı, teknoloji dünyası için yeni bir yılın başlangıcına işaret ediyor. Büyük üreticilerin hepsi fuarda yerlerini alarak en yeni ürünlerini ve imza attıkları teknolojik yenilikleri dünyaya tanıtıyor. Bu yıl fuarın odağında son teknoloji ürünü televizyonlar, tablet bilgisayarlar, dijital kameralar, ultrabooklar, cep telefonları ve otomotiv teknolojisi vardı. Fotoğraf galerimizde, CES 2013'ün en yeni ürünlerini ve önemli açıklamalarını bulabilirsiniz.

Sizlere ayrıca CES'de öne çıkan ürünler arasından seçtiğimiz "en iyileri" sunuyoruz. Farklı kategorilerden bu ürünlerin nasıl benzerleri arasından sıyrılmayı başardığını, onları farklı kılanın ne olduğunu merak ediyorsanız, dosyamıza bir göz atın.

En İyi Televizyon: Samsung S9

Samsung, CES fuarının hemen öncesinde yaptığı tanıtımla herkesi şaşırtmıştı: Ultra HD TV'yi "devrim" olarak adlandıramasak da, televizyon teknolojisinde taşları yerinden oynattığını söyleyebiliriz.

85 ve 110 inç boyutlarında gelen S9, inanılmaz güzel tasarıma sahip, ilk bakışta kara tahtaya benzetebileceğiniz bir televizyon. Bulunduğu odayı gerçekten "dolduran" televizyonun, büyük salonlara uygun olduğunu belirtmeliyiz. Full HD'nin dört katı yani 3840 x 2160 piksel çözünürlük sunan televizyon, yerel karartma özelliğine sahip bir LED ekrana sahip.

Samsung standında ilk gördüğümüzde televizyonun detay seviyesine ve sunduğu karşıtlık oranına hayran kaldık. Televizyonun sesi oldukça yüksek seviyede olmasına rağmen kalabalık fuar koridorlarında duymakta biraz zorlandık. Televizyonun tüm bağlantı noktaları (alıcı parçalar da dâhil), bir bağlantı kutusu içinde bulunuyor. Bunlar televizyona optik kablo ya da klasik bakır kabloyla bağlanıyor. Kablonun uzunluğunun cihazın çalışma biçimi üzerinde bir etkisi bulunmuyor: istendiği kadar uzun bir kablo kullanılabilir. Kablonun biraz pahalı olduğunu belirtmekte fayda var.  Ama televizyonun ABD'de 30.000 dolardan (yaklaşık 53.000 TL) piyasaya çıkacağını düşünürsek, şansı alıcının kabloya harcayacağı birkaç yüz dolara acıyacağını zannetmiyoruz.

En İyi Tablet: Acer Iconia B1

CES'de en çok ilgimizi çeken tablet Acer Iconia B1 oldu. Bunun sebebi, cihazın ardında çok gelişmiş bir teknoloji olması değil: Acer, Iconia B1'le, çok pahalı olmayan bir tabletin, diğer tabletlerle karşılaştırıldığında geride kalmayacak kadar güçlü donanımlara sahip olabileceğini kanıtlıyor.

Iconia B1, aşırı derecede ucuz bir tablet: cihazın fiyatının yaklaşık 120 avro (280 TL) olacağı belirtiliyor. Cihazda 1,2 GHz hızında MediaTek MTK 8317T işlemci, 512 MB RAM ve 8 GB dâhili hafıza (microSD'yle 32 GB'a kadar arttırılabilir) bulunuyor. 7 inçlik ekran 1,024 x 600 piksel çözünürlüğe sahip. Android 4.1.2 Jelly Bean işletim sistemine sahip cihazda ayrıca 1,3 megapiksel ön kamera, Wi-Fi, GPS ve Bluetooth 4.0 bulunuyor. Sadece 320 gram ağırlığıyla Nexus 7'den 20 gram daha hafif. Acer tabletin pilinin 2.710 mAh gücünde olduğunu belirtmekle birlikte çalışma süresi hakkında bir açıklama yapmadı.

En İyi Cep Telefonu: Sony Xperia Z

Xperia Z, muhteşem donanımlara sahip, göze de hitap eden çok iyi bir Android akıllı telefon. Telefon, hoş tasarımı sayesinde CES fuarının en çok ilgi çeken ürünlerinden biri oldu.

Simsiyah bir kasaya sahip olan Xperia Z, el çok iyi oturuyor; çok narin görünmesine rağmen şaşırtıcı derecede sağlam. Su geçirmez kasası toz tutmuyor. Telefonun 5 inçlik ekranı Asahi firmasının ürettiği "Dragontail Glass" camla kaplı. 1.080p (Full HD) çözünürlük sunan ekran şimdiye kadar bir akıllı telefonda gördüğümüz en yüksek piksel yoğunluğuna sahip: 443 ppi. Elbette ekranın Samsung Galaxy Note 2 gibi aynı sınıftan rakiplerle kıyaslandığında nasıl sonu vereceğini, asıl ürün elimize geçtiğinde test edebileceğiz.

Sony bu yeni telefonda iri bir ekrandan çok daha fazlasını sunuyor. Telefonda dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon işlemci bulunuyor. Sony arabirimli Android 4.1.2 işlemci çok iyi performans sergiliyor. Pek çok yeni telefon gibi Xperia Z de LTE teknolojisini destekliyor. Sony telefonu tasarlarken fotoğraf meraklılarını da unutmamış: 13 megapiksel çözünürlüklü kamera Full Hd video kaydı yapabiliyor. 12 GB dâhili hafıza istenirse microSD kartla arttırılabiliyor. Xperia Z, "Stamina Mode" adı verilen özellik sayesinde pil ömründen tasarruf ediyor. Bu nokta özellikle dikkatimizi çekti çünkü Sony akıllı telefonlarda genellikle bir pil ömrü sorunu oluyor.

En İyi Ultrabook: Samsung Series 7 Ultra

Samsung, ultrabook ailesinin en genç üyesi olan Series 7 Ultra'yı CES fuarında dünyaya tanıttı. Intel Core i5 ya da i7 işlemciye ve 16 GB'a kadar RAM'e sahip olan Series 7 modellerinde AMD Radeon HD 8570 (1 GB) ekran kartı bulunuyor. Bilgisayarın kasası sadece 19 milimetre kalınlıkta. 13,3 inçlik ekran 1920 x 1080 piksel çözünürlük sunan ekranın 10 noktalı dokunmatik bir modeli de piyasaya sürülecek. Bilgisayarda 256 GB SSD sürücü üzerine kurulu Windows 8 işletim sistemi bulunuyor. Arkadan aydınlatmalı klavye, JBL hoparlörler ve olası LTE modülü Series 7 Ultra'nın diğer özellikleri arasında.

Bu kadar ufak tefek bir kasada böylesi 3B işlem gücüne rastlamak bizi çok etkiledi. Fiyatı henüz açıklanmayan bilgisayarı test laboratuarımızda ağırlayacağımız günü dört gözle bekliyoruz.

En İyi Kamera: Fujifilm FinePix X100S

Üst seviye bir kompakt kamera olan X100'ün ardılı niteliğindeki X100S özel bir görüntü algılayıcıya sahip. 16.3 megapiksel çözünürlüklü APS-C (CMOS) görüntü algılayıcı 6 x 6 RGB biriminde oluşan bir renk filtreleme düzenlemesine sahip. FujiFilm'in iddiasına göre bu alçak iletimli filtreyi gereksiz kılıyor ve görüntü kalitesini daha da arttırıyor. Kamerada yeni görüntü işlemcisi EXR II ve yeni bir otomatik odaklanma sistemi kullanılmış.

X100'ün vizörü gerçekten çok özel: optik ve elektronik vizörün bir birleşimi. Böylece optik vizörde elektronik göstergeler kullanılabiliyorken kamera bir prizma sayesinde elektronik vizör girdilerini gösterebiliyor. Kameranın son derece kaliteli lensi 35mm sabit odak uzaklığına sahip. Magnezyum kasaya sahip kamerada 2,8 inçlik, 480.000 alt piksele sahip ekran bulunuyor. Şubat ayında piyasaya sürülecek kameranın tahmini fiyatı 1.200 civarında olacak. Klasik ve modern kamera özelliklerini tek bir cihazda bir araya getiren kameranın heyecan verici olduğunu söylemeliyiz.

En İyi Cihaz: NVIDIA Project Shield

CES 2013'ün en büyük sürprizi Nvidia'nın oyun platformu Project Shield oldu. Project Shield, monitör ya da televizyonda PC oyunları oynamanızı mümkün kılan Android tabanlı bir oyun konsolu. Konsol aslında Xbox 360 gamepad'ini andıran bir klasik kontrol cihazından oluşuyor. Cihazın üstündeki kapak kaldırıldığında karşımıza 1280 x 720 piksel çözünürlük sunan 5 inç bir ekran çıkıyor. Ekran, 294 ppi gibi çok iyi bir piksel yoğunluğu değerine sahip. Konsolda beş çekirdekli A15 CPU ve 72 GeForce GPU birimini bir araya getiren Nvidia'nın kendi Tegra 4 çipi kullanılıyor. Cihazın dâhili hafızasına ya da hafıza kartı destekleyip desteklemeyeceğine dair henüz bir açıklama yapılmadı. Gamepad yanında dokunmatik ekran üzerinden de kontrol edilebiliyor. Test sürümünde Android 4.1 Jelly Bean yüklü olan cihazın piyasaya sürüldüğü tarihteki güncel Android sürümüne sahip olacağı tahmin ediliyor.

Wi-Fi bağlantı üzerinden Steam oyunlarını çalıştırabilen Project Shield bunun için en az GeForce GTX 650 grafik kartlı bir PC'ye ihtiyaç duyuyor. HDMI üzerinden televizyona bağlanması durumunda cihazın ekranı kullanılamıyor.

Project Shield bizde başarılı olma ihtimali son derece yüksek bir cihaz olduğu izlenimi bıraktı. Cihazın daha çok evde, televizyonda oyun oynamak için tasarlandığı açık. Uygulama mağazasında halen çok iyi oyun seçenekleri bulunuyor ama cihazın piyasaya çıkmasıyla bunların sayısının artacağı kesin. Cihazın başarısını en çok etkileyecek olan faktör elbette fiyat. Nvidia henüz bu konuda bir açıklama yapmadı. Firmanın PS Vita ve Nintendo 3DS'in başarısını yakalamak istediği açık. Bu durumda kaba bir tahminle fiyatın 200-300 avro aralığında olacağını söyleyebiliriz.

En İyi "Gelecek" Teknolojisi: Audi Otomatik Park

Bilgisayarlar ve otomobiller, teknoloji ilerledikçe daha çok bütünleşiyorlar: Google'un sürücüsüz araçları Kaliforniya caddelerini turlarken Audi otomatik park sorununa etkileyici bir çözüm getiriyor.

Araba yavaşça ileri doğru giderken direksiyon hafifçe dönüyor ve ardından çok yavaş geriye doğru giderek park ediyor. İlk bakışta sıradan bir park işlemi gibi gelebilir ama direksiyonun arkasında bir sürücü olmadığını görünce insan şaşkınlıktan dona kalıyor.

Audi'nin 12 yüksek frekanslı algılayıcı yerleştirdiği araç sürücüye ihtiyaç duymaksızın, hiçbir sorunla karşılaşmadan park edebiliyor. Şu an için, hatasız yön bulma için park alanında ek düzenek bulunması gerekiyor ama firma yetkilileri yakın zamanda bu sorunu güvenlik kameralarını kullanarak çözebileceklerini belirtiyorlar. Bu teknolojinin pahalı bir oyuncaktan çok daha fazlası olduğu, hayatımıza girince zaman ve park alanından tasarruf etmemizi sağlayacağı açık...

En İyi Teknoloji Trendi: LTE-A

Henüz ülkemizde tartışması dahi başlamamış olsa da LTE ya da 4G kesinlikle geleceğin standardı olacak. Önümüzdeki birkaç yıl içinde mobil internet trafiğinin 1000 kat artacağının tahmin edildiğini düşünürsek, bir gün LTE'nin dahi yetersiz kalacağı açık. İşte o günler geldiğinde mobil uygulamaların ihtiyaç duyduğu hızları sağlayacak olan teknoloji LTE-A ya da diğer adıyla Release 10 olacak. Bu yeni veri gönderim biçimiyle 1 Gbit/s hızına ulaşılması planlanıyor.

Böylesi yüksek hızlara, MIMO (Multiple Input, Multiple Output) anten teknolojisi ve farklı frekans bantlarının LTE sinyallerinin taşınması için bir araya getirilmesiyle ulaşılması planlanıyor.

LTE-A henüz dünyanın hiçbir ülkesinde aktif olarak kullanılmıyor. İş dünyasını ve bilişim teknolojisini, özellikle de mobil cihaz teknolojisini çok derinden etkileyecek olan bu yeni teknoloji ancak 2013 sonlarında ya da 2014 başlarında hayatımıza girecek.

Sonraki Haber

Forum