Chrome'un arama çubuğu, makine öğrenimiyle daha yetenekli olacak

Google Chrome'un arama çubuğu, yani Omnibox, daha iyi öneriler sunmak için artık makine öğrenimi ile destekleniyor.

Google, resmi bir blog yazısında Chrome tarayıcısı için arama çubuğuna bazı yeni değişiklikler getiren yeni güncellemesini duyurdu. Açıklamaya göre bu yeni güncelleme, Omnibox olarak da bilinen adres çubuğunun “daha doğru ve ilgili” web sayfası önerileri sunmasına yardımcı olacak.

En son Chrome güncellemesiyle (M124) beraber Google’ın makine öğrenimi modellerini çok amaçlı adres çubuğuna veya arama çubuğuna entegre ettiği belirtiliyor. Makine öğrenimi, Chrome’un aradığınız şeyle uyumlu doğru öneriler sağlamasına yardımcı olacak.

Google, tarayıcının daha önce arama sonuçlarını önermek için “el yapımı formüller” kullandığını söylüyor. Ancak bu formüllerin temel sorunu, bunların iyileştirmeler yapmak veya yeni senaryolara uyarlanacak kadar esnek olmamasıydı.

Google, Chrome arama çubuğuna eklenen yeni makine öğrenimi modelleri sayesinde zaman geçtikçe “daha yeni sinyaller toplayabilecek, yeniden eğitebilecek, değerlendirebilecek ve yeni modelleri dağıtabilecek”. Google’ın da belirttiği üzere “puanlama sistemine uzun zamandır büyük ölçüde dokunulmadığı” için makine öğreniminin kullanımı bu alanda büyük bir gelişme sunabilir.

Google, Chrome çok amaçlı adres çubuğundaki makine öğrenimi modelinin, bir web sayfası önerirken bir URL üzerinde yaptığınız önceki eylemleri dikkate alacağını söylüyor. Yani, son birkaç saniye veya dakika içinde bir siteden ayrıldıysanız, makine öğrenimi modeli, aradığınız sitenin yeni kapattığınız site olmadığını anlayarak bu siteyi daha düşük bir puanla derecelendireceği anlamına gelebilir.

Google, gelecekte bu yeni makine öğrenimi modelinin “ilgi düzeyini artırmak için günün saatleri arasında ayrım yapmak gibi potansiyel olarak yeni sinyaller ekleyerek kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik birçok yeni olasılığın” önünü açacağını da söylüyor.

Ayrıca Google, ilgi puanlama sisteminin zamanla değişmesi gerektiğini ve yeni puanlama sistemi sayesinde artık daha iyi sonuçlar için “daha yeni sinyaller toplayabileceğini, yeniden eğitebileceğini, değerlendirebileceğini ve yeni modelleri zaman içinde periyodik olarak dağıtabileceğini” de belirtiyor.

Sonraki Haber

Forum