Çin'den gelen son veriler, akıllı telefonlar için hiç de iyi şeyler söylemiyor

Dünya'nın en önemli cep telefonu pazarlarından biri ve Dünya'nın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'den gelen son veriler, akıllı telefonlar için pek de parlak bir gelecek çizmiyor.

Akıllı telefon sevkiyatı, Çin'de tüketici harcamalarını ve ekonominin durumunu gösteren önemli bir ölçüt olarak kabul ediliyor. Ve şu anda tablo pek iç açıcı değil gibi görünüyor.

Devlet destekli bir kurum tarafından yapılan araştırmaya göre, dünyanın en büyük akıllı telefon pazarı Ocak ve Ağustos ayları arasında, yıl bazında %22,9'luk keskin bir düşüş göstererek 175,1 milyon telefon satışı görebildi. Yalnızca Ağustos ayında, sevkiyatlar yıllık bazda %21,9 düştü.

Küresel akıllı telefon pazarı bir bütün olarak yavaşlama yaşıyor. Yıllar süren çılgın büyümenin ardından COVID'den etkilenen bir ekonomi, enflasyon ve yavaşlama gibi bir dizi zorluk nedeniyle ikinci çeyrekte %9'luk bir düşüş yaşandı. Yani Dünya'nın en büyük ikinci ekonomisi yavaşlıyor gibi görünüyor. Akıllı telefon endüstrisi de kaçınılmaz olarak darbe alıyor.

Resmi veriler, Temmuz - Eylül ayları arasında ülke ekonomisini otuz yıl boyunca ileriye taşıyan çift haneli rakamların çok altında kalan %3,9 GSYİH büyüme oranı bildirmişti.

Çinli telefon üreticilerinin gözü dışarıda

Çin, cep telefonu alanında kullanıcı sayısı açısından dünyanın en büyük pazarı olmasının yanı sıra, Huawei, Oppo, Vivo ve Xiaomi gibi yerli markaların yıllar içinde Apple ve Samsung'a rakip olacak şekilde yükselmesiyle en büyük telefon üreticisi olarak da öne çıkıyor. Bu yerli telefon üreticileri, ülke içi pazarları soğumaya başlamadan çok önce denizaşırı genişleme arayışına girmişti. Şu anda oldukça başarılı uluslararası pazar paylarına sahipler ve son yıllarda sürekli olarak Apple ve Samsung ile birlikte ilk beş sırayı paylaştılar.

Akıllı telefon endüstrisi, mütevazı kar marjı konusunda oldukça ünlü olduğundan dolayı, uzun bir süredir sattıkları bütçe telefonları ile tanınan Xiaomi ve Oppo'nun son yıllarda daha yüksek kaliteli modeller sunmaya başlaması şaşırtıcı olmadı. Huawei, ABD’nin kritik çip setleri ve önemli Android hizmetleri tedarikini kesmesinden önce premium akıllı telefon alanında güçlü bir varlığa sahipti. Gelişmiş ABD teknolojilerine aşırı bağımlılığın ve jeopolitik gerilimlerin Huawei'nin gelirlerini nasıl etkilediğini gören Oppo ve diğer firmalar, hızla kendi akıllı telefon işlemcileri üzerinde çalışmaya başladı.

Biden yönetiminin bu ayın başlarında muhtemelen en katı ihracat kontrolleriyle Çin'i hedef almasıyla, Çinli firmaların kendi yüksek kaliteli çiplerine sahip olma ihtiyacı daha da önemli bir hal alıyor. Analistler hala politikanın etkisini inceliyorlar, ancak ilk gözlemler, yeni kuralların yalnızca Çinli şirketlerin yüksek kaliteli ABD çiplerine erişimini kısıtlamayacağını, aynı zamanda ülkenin bu tür ileri teknolojileri geliştirme yeteneğini engelleyecek olan çip üretim ekipmanına erişimlerini de engelleyeceğini öneriyor.

Sonraki Haber

Forum