Elon Musk'ın Neuralink'ine "tehlikeli madde" cezası

Elon Musk'ın çok tartışılan beyin implantı şirketi Neuralink, tehlikeli madde ihlali nedeniyle cezalandırıldı.

Elon Musk’un beyin implantı şirketi Neuralink, ABD federal hükümetiyle bilinenden çok daha fazla sorun yaşıyor gibi gözüküyor. Geçtiğimiz hafta yayınlanan bir Reuters haberi, ABD Ulaştırma Bakanlığı’nın (DOT) kısa süre önce Neuralink’i tehlikeli maddelerin taşınmasını düzenleyen kuralları ihlal ettiği için para cezasına çarptırdığını söylüyor. Ancak DOT daha sonra şirket ile anlaşmaya vardı.

İhlalin, DOT’un Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi’nden (PCRM) gelen kamuya açık kayıt talebi yoluyla ortaya çıkarıldığı ve belgelerin daha sonra Reuters ile paylaşılıp görüntülendiği bildirildi. PCRM, Neuralink’in implante edilebilir beyin-bilgisayar arayüzleri oluşturma çabalarını yoğun bir şekilde eleştiriyor.

Grup, Neuralink’in Kaliforniya Davis Üniversitesi ile işbirliği içinde gerçekleştirdiği ve laboratuvar maymunları üzerinde yapılan deneyleri belgeleyen kayıtları yayınlayan ilk grup oldu. Bazı implantasyonlu maymunların kusmasına ve kendilerini sakatlamalarına yol açtığı iddia edilen bu deneylerin ortaya çıkması, ABD Tarım Bakanlığı Genel Müfettiş Ofisi tarafından şirket hakkında halen devam ettiği anlaşılan bir soruşturmayla sonuçlandı.

PCRM, geçtiğimiz Şubat ayında şirketin potansiyel olarak tehlikeli primat patojenleriyle kontamine olmuş beyin implantları da dahil olmak üzere tehlikeli malzemeleri yasa dışı olarak taşıdığını gösterdiğini iddia ettiği yeni bir grup kaydı kamuoyuna duyurdu. Bu açıklamanın ardından DOT, Neuralink’in Kaliforniya ve Teksas’taki tesislerine yapılan ziyaretleri de içeren kendi soruşturmasını başlattı.

Reuters’ın bildirdiğine göre DOT, Neuralink’in kendisini tehlikeli madde taşıyıcısı olarak uygun şekilde kaydettirmediğini tespit etti. Ayrıca kurum, şirket çalışanlarının, özellikle kimyasal ksilen gibi, göz ve cilt tahrişine ve hatta ağır maruziyete maruz kalan kişilerde nörolojik semptomlara neden olabilecek renksiz, yanıcı bir sıvı olan belirli tehlikeli atık malzemeleri uygunsuz şekilde paketlediklerini de belirledi. Ancak mevcut kayıtlar, bu ihlallerden herhangi bir bedensel zarar gelip gelmediğini ya da şirketin bu malzemeleri neden taşıması gerektiğini açıklamıyor ve ayrıca şirketin bulaşıcı herhangi bir şey taşıyan malzemeler gönderdiğine dair kanıt bulamadılar.

Reuters’in bildirdiğine göre DOT, Neuralink’e ihlaller nedeniyle, şirketin uygulamalarını düzeltme sözü verdikten sonra beklenen orijinal para cezasını azaltarak toplam 2.480 dolar para cezası verdi.

Neuralink, Elon Musk’un teknolojisinin potansiyeli hakkındaki görkemli açıklamalarını karşılamakta zorlanıyor. Musk, implantların bir gün belden aşağısı felçli insanların yürümesine yardımcı olmaktan, kullanıcıların alternatif gerçeklikleri görmesine olanak sağlamaya kadar her şeyi yapabileceğini iddia ediyor. Ayrıca geçtiğimiz Kasım ayında milletvekilleri, Musk’un Neuralink’inin daha önceki deneyleriyle ilgili herhangi bir maymun ölümünü reddetme girişimleri nedeniyle dolandırıcılık konusunda soruşturulması için SEC’e dilekçe verdiler.

Ancak bu son açıklamanın gösterdiği gibi, Neuralink şimdilik bu büyük sorunlardan kurtulmayı başardı ve geçtiğimiz Mayıs ayında nihayet, bu yıl başlaması planlanan implantının ilk insan denemesi için FDA iznini aldı.

Sonraki Haber

Forum