Facebook, kullanıcı verileri ile ne yapıyor? Sızan bir belgeye göre bunu kendisi de pek bilmiyor!

Sızan bir şirket içi belgeye göre Facebook, kullanıcı verilerinin nasıl kullanıldığına dair çok da fazla bir bilgiye sahip değil.

İnternete sızan yeni bir şirket içi belgeye göre Facebook'un, mülkiyeti altındaki kişisel kullanıcı verilerinin çoğunu ne için kullandığını kendisi de pek bilmiyor. En azından bunu nasıl açıklayacağı hakkında pek bir fikri yok gibi görünüyor.

Facebook'un Reklam ve İş Ürünü ekibindeki gizlilik mühendisleri, raporu şirketin liderliği tarafından okunması amacıyla geçen yıl yazmış. Rapor, Facebook'un yeni gizlilik yasaları da dahil olmak üzere artan sayıda veri kullanım düzenlemesini nasıl ele alabileceğini ayrıntılı olarak açıklıyor. Raporun yazarları, tahmini 1,9 milyar kullanıcısı olan platformun kişisel veriler hakkında genellikle karanlıkta kaldığını belirtiyor.

Mühendisler, Facebook'un vatandaşların verilerini nasıl ele alacağı konusunda ülkelere bilgi vermekte zorlanacağının altını çiziyor. “Sistemlerimizin verileri nasıl kullandığı konusunda yeterli düzeyde kontrole ve açıklanabilirliğe sahip değiliz” diyorlar ve devam ediyorlar: "Bu yüzden X verilerini Y amacı için kullanmayacağız gibi kontrollü politika değişiklikleri veya harici taahhütler hazırlamamız gerekli."  

Facebook konu hakkında yaptığı açıklamada “Bu belgenin, gizlilik düzenlemelerine uymak için kapsamlı süreçlerimizi ve kontrollerimizi açıklamadığı göz önüne alındığında, uyumsuzluk gösterdiği sonucuna varmak yanlış olur” deniliyor. Ayrıca “Dünya genelindeki yeni gizlilik düzenlemeleri farklı gereksinimler getirmektedir ve bu belge, verileri yönetmek ve yükümlülüklerimizi yerine getirmek için uyguladığımız mevcut önlemleri ölçeklendirmek için oluşturduğumuz teknik çözümleri yansıtmaktadır” cümlesi dikkat çekiyor.

Sonraki Haber

Forum