Firefox'un sinsi Internet Explorer planı!

Firefox'un IE için yaptığı sinsi planlar ve sonrasında yaşananlar: İşte Mozilla'nın samimi itirafı..

Geçtiğimiz günlerde Internet Explorer ve Chrome'u ilgilendiren pek çok gelişme oldu: "Internet Explorer'ın içine Google kaçtı!", "Google Internet Explorer'ı 10 kat hızlandırdı", "Mozilla da IE'nin hızını beğenmiyor ama..." haberlerinde sizlere bunları aktardık.

Google'ın Internet Explorer için Chrome Frame'i çıkartmasının ardından hem Microsoft, hem de rakibi Mozilla bunun yanlış bir yol olduğunu belirtmişti.

Güvenlik açıklarına sebep olması bir yana, internet uygulamalarını bölerek geliştiricilerin uzun vadede işini zorlaştıracak stratejik bir yanlış olduğu söylendi. Google Chrome'un bu tarayıcı eklentisini geliştirmesinin amacı, Google Wave gibi uygulamaları IE kullanıcılarının da çalıştırabilmesini sağlamaktı.

Mozilla projeyi ne yaptı?

FF ile IE iç içe olsa logosu muhtemelen böyle olurdu

Oluşan güvenlik açıklarının temel sebebi iki ayrı tarayıcı bir arada çalışırken kullanıcının o esnada hangi motorun kullanıldığını bilmemesi. Bu yüzden Internet Explorer'ın gizlilik modunda kendini güvende hissederek gezen bir kullanıcı, farkında olmadan bir sayfada Chrome'a geçebiliyor ve geride silemediği izler bırakıyor.

Mozilla'nın da benzer bir projeyi bundan 2 yıl önce değerlendirdiği Asa Doltzer'ın açıklamasıyla ortaya çıktı. IE'nin JavaScript motorunu hızlandırmak için Firefox'u IE'nin içine gömmeyi düşünmüşler.

Internet Explorer için bir eklenti prototipi bile yapan Mozilla daha sonra bu fikirden vazgeçmiş. Buna değmeyeceğine karar veren Mozilla, "Bırakalım Microsoft kendi tarayıcısını yapsın" şeklinde düşündüklerini belirtiyor. Daha önce Chrome Frame için yaptıkları açıklamalar da potansiyel tehlikeleri daha önceden gördükleri anlamına geliyor.

Sonraki Haber

Forum