Fotoğraf çantası almanın püf noktaları

Dijital fotoğraf kursumuzun 10. bölümünde, çoğu zaman dikkate almadığımız çanta konusunu inceliyoruz

15 bölümlük dijital fotoğraf kursumuzun tamamına ulaşmak için tıklayın...

Özellikle dışarıda çekim yapan bir fotoğrafçının vazgeçilmez aksesuarlarından biri çantadır. Çantaların bel kemerine takılan, omuza veya sırta asılan türleri bulunur. Bele takılan modeller hem makinenize kolay erişim imkanı tanır, hem de size hareket serbestliği tanır. Kompakt dijital fotoğraf makineleri ilave aksesuara fazla ihtiyaç duymadığı için bu tür bir çantayı tercih edebilirsiniz. DSLR makineler için üretilen bel tipi çantalar ise genelde makineyi küçük veya orta boy bir objektif ile alabilecek niteliktedir.

Bazı modeller modüler yapıdadır: Yanlarına eklenebilecek bir
veya iki ilave objektif çantasıyla çok büyük olmamak kaydıyla iki objektifinizi de belinizde taşıyabilirsiniz. Omuz çantaları en yaygın kullanılan modellerdir; makinenizi 2 veya 3 objektifinizi, birkaç filtreyi, bakım setini, bellek kartlarınızı yanınızda taşımanıza izin verir. Hemen kol hizanızda olduğu için makinenize ulaşmanız kolaydır. Öte yandan biraz büyükçe oldukları ve omza asıldıkları için özellikle doğa gezilerinde hareket imkanınızı bir ölçüde sınırlar. Sırt çantaları yanlarında daha çok malzeme taşımak isteyen fotoğrafçılar içindir. Sırt çantalarının bölmeleri bir ya da iki fotoğraf makinesini, birkaç objektifi, filtre ve bakım setini, pozometreyi ve diğer ufak tefek malzemeleri taşımanıza izin verir. Arka kısımlarına tripodunuzu bile asabilirsiniz.

Bazı modellerde ise dizüstü bilgisayarınızı taşımak için bir cep bile bulunur. Sırt çantaları ağırlıklarına rağmen kolay taşınır olmakla ve belirli bir hareket esnekliği tanımakla birlikte, içindeki malzemelere erişmek için sırtınızdan çıkarıp açmanız gerekir. Bu yüzden ilginç bir görüntüye rastlayıp hemen çekim yapmak istediğiniz durumlar için pek elverişli değillerdir. Öte yandan bazı küçük sırt çantası modelleri özel bir kayış sistemiyle yan tarafa kaydırılarak bölmelerine daha rahat erişmenize olanak tanır. Belirli bir mekana giderek orada çekim yapacak profesyonel fotoğrafçılar için ayrıca bavul veya kutu tarzı malzeme taşıma ekipmanları da bulunur. Bunlar özellikle pahalı ekipmanları yeterince koruyacak şekilde tasarlanmıştır.

Çanta seçerken dikkat etmeniz gerekenler

Satın alacağınız bir çantada şu özellikleri arayabilirsiniz:

* En zorlu koşullarda fotoğraf turlarına çıkabileceğinizi dikkate alarak, nispeten su geçirmeyen kumaştan, dayanıklı, sağlam fermuar ve klips sistemlerine sahip bir çanta olmasına dikkat edin. Bazı sırt çantası modelleriyle, şiddetli yağışlarda kullanmak üzere koruyucu bir kılıf da bulunmaktadır.

* Satın alacağınız çanta hem mevcut hem de gelecekte kullanmayı düşündüğünüz ekipmana uygun sayıda ve boyutta bölmeye ve göze sahip olsun. Burada çantanın boyutu ve dolu ağırlığı ile taşıma kolaylığı arasında bir denge tutturmanız gerekebilir. Dijital fotoğrafçılar içinse pil, bellek kartı, hatta dizüstü bilgisayar gözleri olan zengin çanta çeşitleri piyasada bulunabiliyor.

* Fotoğraf çantası seçiminde en önemli faktörlerden biri konfordur. Bu yüzden çantanın kayışları kolay ve rahat taşımaya izin vermeli, omzunuzda, belinizde veya sırtınızda dengeli bir ağırlıkla taşınabilmeli, ayrıca içindeki ekipmanlara rahat erişim imkanı vermelidir. Çantayı satın alırken üzerinizde deneyerek erişim kolaylığını test edebilirsiniz.

Ayarlanabilir bölmelerin önemi!

* Çantayı ekipmanlarınızı kolayca taşımak için olduğu kadar onları korumak için de alıyorsunuz. Çantanın gövdesinde ve bölme ayraçlarında, darbelere dayanıklı uygun bir dolgu malzemesi kullanıldığına dikkat edin. Ayarlanabilir bölme boyutları ekipmanınızın çanta içinde sarsılmadan taşınmasına da izin verecektir.

* Fotoğraf çantalarının da aksesuarları bulunur. Bazen alacağınız çanta ilave bir bölme eklemenize izin verir, bazen de hasar gören bir kayışı değiştirmek isteyebilirsiniz. Uluslararası üne sahip, modüler çantalar size bu imkanları sunuyor.

Sonraki Haber

Forum