Google ve Apple'ın ilginç ilişkisi sorun oldu

Google ve Apple'ın ilginç ilişkisi soruşturma konusu oldu. İki firmanın gizli bir gündemi mi var

Bilişim dünyasının iki devi olan Google ve Apple için ABD Ticaret Komisyonu soruşturma başlattı. Soruşturmanın sebebi Google yöneticisi Eric Schmidt'in Apple yönetim kurulunda, ve daha önce Apple da görev almış Arthur Levinson'ın da Google yönetim kurulunda yer alıyor olması. ABD Ticaret Komisyonu bunun bir çıkar çatışmasına yol açabileceğini ve bu dev firmanın rakiplerine karşı avantaj sağlamak için pazarın dengesini kendi lehlerine değiştirebileceklerinden endişe ediyor.

Her ne kadar ABD yasalarına göre firmaların, diğer şirketlerin yönetim kurulunda üye bulundurması yasak olmamasına rağmen, bu sadece iki kurum veya bu kurumların kendi ürünlerinin aynı pazarda yer almaması veya en azından birinin pazarın küçük oyuncularından olması gerekiyor.

Fakat bu iki firma iki farklı pazarda da birlikte boy gösteren büyük oyuncular. Bunlardan ilki tarayıcı pazarı. Google'ın Chrome ve Apple'ın Safari tarayıcıları dikkati çeken ilk nokta. İkincisi ise cep telefonu pazarında iPhone ve kendi işletim sistemi ile yer alan Apple'ın karşısında Google'ın Andoid işletim sisteminin bulunuyor olması.

ABD Ticaret Komisyonu'nun soruşturmasından sonra eğer iki firmanın rakiplerine karşı herhangi bir ortak strateji izlediklerine dair ipuçları bulunursa iki firmaya da ağır cezalar gelebileceği, çünkü yeni Obama hükümetinin ABD içerisinde bu konulara, önceki tüm hükümetlerden çok daha hassas yaklaştığı söyleniyor.

Sonraki Haber

Forum