Güvenlik paketleri çok da güvenli değilmiş!

Norton, McAfee, Trend Micro... İnternet güvenlik paketleri sandığınız kadar güvenli olmayabilir!

İnternet hayatımızı ne kadar kolaylaştırıyor olsa da, içerisinde barındırdığı tehlikelerle bir o kadar da can sıkıcı olabiliyor. Bu nedenle internete bağlanan hemen herkes, dünyanın önde gelen güvenlik yazılımı üreticilerinin güvenlik paketlerinden faydalanıyor.

Ancak yıllar geçtikçe, internette bulunan tehditler de çeşitleniyor ve tehlike büyüyor. Geçtiğimiz günlerde ünlü güvenlik yazılımı firmalarından Trend Micro'nun 'antivirüs satın almayın!' uyarısına haberimizde yer vermiştik. Çok ses getiren bu haberimizde Trend Micro, antivirüs yazılımlarının tek başına kullanıcılara artık faydalı olamadığını dile getirerek, kullanıcılardan tam donanımlı güvenlik paketlerini (spy koruması, antivirüs, güvenlik duvarının bir arada olduğu paketler gibi) almalarını önermişti.

Daha bu haber henüz tazeliğini korurken, son günlerde gerçekleştirilen bir araştırma, Trend Micro'nun uyarısını da gölgede bırakacak gibi görünüyor; zira araştırmaya göre güvenlik paketlerinin kullanıcılara sanıldığı gibi pek de bir faydası bulunmuyor.

İşte Secunia'nın araştırmasının çarpıcı sonuçları

Norton Internet Security 2009, araştırma için gerçekleştirilen 300 saldırının sadece 64'ünü tespit edebildi.

Secunia isimli şirketin yaptığı araştırmanın sonuçları bir hayli ilginç. Secunia'nın teknoloji departmanından Thomas Kristensen, yaptıkları araştırmayla ilgili kısa ve öz konuşarak şu sözleri dile getirdi: "McAfee, Symantec ve Trend Micro gibi firmaların kullanıcılara ballandıra ballandıra sunduğu güvenlik paketlerinin hiç de anlatıldığı gibi kullanıcıları koruyamadığı bu araştırmayla tescillenmiş oldu."

Symantec'in Norton Internet Security 2009'u, Microsoft'un Windows Live OneCare'i, AVG'nin Internet Security 8.0'i ve McAfee'nin Internet Security Suite 2009'u da dahil olmak üzere 12 farklı güvenlik paketinin yer aldığı araştırmada, güvenlik paketlerinin kullanıcıları ne kadar koruduğu incelendi. Araştırmayı gerçekleştiren ekip tarafından bu yazılımlarla korunan sistemlere yapılan saldırılar da bu yazılımların birçok zayıf noktaya sahip olduğunu gösterdi.

Araştırmada gerçekleştirilen 300 saldırıya karşı en başarılı olan güvenlik yazılımı ise bu 300 saldırının 64'ünü tespit edebilen Symantec'in Norton Internet Security 2009 yazılımı oldu. Bu da NIS 2009'un saldırıların sadece %21'ini tespit edebildiği anlamına geliyor.

Diğer güvenlik yazılımları ise NIS'e göre çok daha kötü durumda. NIS'in peşinden gelen Trend Micro'nun Internet Security 2008 yazılımı, saldırıların sadece %2.3'ünü tespit edebildi. Bu oran McAfee'nin Internet Security Suite 2009 yazılımında %2'lere kadar düşerken, Microsoft'un OneCare'i ise %1.8'de kaldı.

Güvenlik yazılımlarının tek başına yeterli gelmediğinin bu araştırmayla su yüzüne çıktığını ifade eden Kristensen, kullanıcıların mutlaka kullandığı tüm programların en güncel halini sistemlerinde barındırmaları gerektiğini söyledi.

Secunia'nın internette yayınladığı bu araştırmanın sonuçlarını yakından incelemek için tıklayın.

Sonraki Haber

Forum