Hacker’ların İzinde

İnternette aradığınız hemen her şeyi bulabiliyorsunuz: Programlar, filmler, oyunlar ve şarkılar... CHIP, bu kaynakların yasal olup olmadığını ve dosyaların nasıl paylaştırıldığını açıklıyor.

DVD kopyalama koruması nasıl aşılabilir?
Gnutella ve Morpheus gibi daha yeni dosya paylaşım araçları, arama kategorilerinde MP3 dışındaki dosyalara da yer veriyor ve diğer türler arasında pek çok film de yer alıyor. Kendi ürettiği filmleri ücretsiz olarak dağıtmak isteyen kullanıcıların da var olduğu düşünüldüğünde, her filmin korsan kopya olmadığı anlaşılacaktır. Ancak ticari sinema veya televizyon
filmleri izlenimi uyandıran filmlerin kopyalanması yasal değil. Elbette bir sinemasever olarak DVD filmlerinizden birinin kopyasını oluşturmak isteyebilirsiniz. Bunun için TV çıkışı olan bir grafik kartı gerekli. Bu bağlantı üzerinden video kayıt cihazını bağlayıp DVD’yi VHS videoya kaydedebilirsiniz. Ancak elde edilen bantta, örneğin her birkaç saniyede bir görüntüde bozulmalarla karşılaşabilirsiniz. Sebebi ne olabilir? Muhtemelen DVD,Macrovision kopyalama korumasıyla donatılmıştır. Bu koruma, televizyon resimlerinin arasında (saniyede 25) güçlü bir sinyal yollar. Sinyal
DVD’nin televizyon ekranında oynatılması sırasında, görülebilir alanın dışında yer aldığından, anlaşılmaz. Ancak video kayıt cihazının otomatik denetimi bu durumu çözümleyemeyecektir. Yazılım veya donanım desteğiyle kopyalama korumasını kolaylıkla aşabilirsiniz.

Yazılım çözümü:
Macrovision sinyali, grafik kartı tarafından gönderilir. TV kartı üreticilerinin tümü ürünlerini Macrovision’la donatmak konusunda anlaşmış durumdalar. Becerikli kullanıcılar farklı kartlar için patch’ler üretmeyi başardılar. Yine de sürücüler birbirlerinden önemli ölçüde farklı olduklarından, bu patchlerin çalışması şansa kalıyor. Patch, DVD-Rom’un
grafik kartına Macrovision sinyali gönderme emrini bastırıyor. Gerekli yardımı www.digital-digest.com/dvd/support/macrovision.html sayfasından bulabilirsiniz.

Donanım çözümü:
Elektronikçilerde 50 dolar civarındaki fiyatlarla, örneğin “video-stabilisator” adıyla harici filtreler satılıyor. Bu cihazlar, grafik kartı ve video kayıt cihazı arasına yerleştiriliyor ve Macrovision sinyalini filtreleyerek engelliyor. Geçerli olan kural, DVD’lerin satıcılar tarafından yalnızca güvenlik amacıyla kopyalanması gerektiği.

Yasal ve ücretsiz müzik bulabilmek artık mümkün değil mi?
Müzik paylaşım borsalarının kesin olarak ortaya koyduğu bir şey var ki, o da günümüzde şarkıların yalnızca CD’den veya radyodan “tüketilmediği” ve bilgisayarın da şarkılara erişim aracı olduğu.Maalesef dosya paylaşım borsalarında yer alan dosyaların tamamına yakını yasadışı, yani korsan kopya. Bir sanatçı, şarkılarından herhangi birini gerçekten ücretsiz olarak dinleyicilerine ulaştırmak istiyorsa, gerekli dosyayı web sayfasına yerleştiriyor. İnternette müzik dinlenebilecek bir diğer yasal kaynak, yalnızca sanatçıların izinleriyle download için sayfasına gerekli dosyaları yerleştiren www.mp3.com sayfası.

İnternetten müzik paralı olacak mı?
Napster 2002 baharında yeniden online hale gelirse, mevcut tablo biraz değişecek. Bu hizmet artık yasal ama ücrete tabi olacak. 40 milyonun üzerindeki kullanıcının yeniden Napster’a erişip, yasadışı pazarlardan uzak durup durmayacağı şüpheli. Pressplay (www.pressplay.com) ve Musicnet (www.musicnet.com) ticari olarak hizmetlerinin başlangıç aşamasında: MP3 dosyalarının satılması yasal, ancak ücret karşılığında.

Birkaç kısımdan oluşan programlar
İnternetten indirilebilecek dosyaların bazıları, birden fazla parçaya ayrılmış olabilir. Bunlar genellikle ace ve C00’dan C99’a kadar devam eden ekleri alırken diğer küçük dosyalar NFO olarak adlandırılır. NFO’larda diğer dosya parçalarının nasıl birleştirileceği açıklanır. Bu gibi durumlarda çoğu kez bu paketleme yöntemini severek kullanan hacker’ların parmağı olduğundan dolayı, korsan kopyalarla karşı karşıyasınız.

ISO dosyası olarak CD içerikleri:
CD kopyalama programları orijinal CD içeriğini sabit diske aktarma amacıyla ISO dosyaları oluşturur.Herhangi bir yazılım ararken, bu dosya formatıyla karşılaşmanız halinde, onların korsan kopya olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu unutmayın. Ürününü doğrudan çalıştırılabilir bir dosya formatı seçmek yerine, bu şekilde internete koymak, firmaların tercih ettiği yollardan değil. Korsan kopyaların yer aldığı sayfaları ziyaret etmek başlı başına yasaklanmış bir suç değildir. Ancak kırılmış yazılımların indirilmesi yasadışıdır. Bu konuyla ilgili olarak, maalesef yapılan farklı yorumların doğruluk payı yok.

Hangi yazılımlar kopyalanabilir ve bu nasıl gerçekleşir?
Bildik bir sorun: Kullanıcı CD veya DVD yazıcıya sahip ancak satın aldığı ticari yazılımı kopyalama hakkına sahip olup olmadığını bilmiyor. CD’nin kopyalama korumasına sahip olduğu durumlarda kafalar daha da karışıyor.

Güvenlik kopyası oluşturmak
İnternet, yazılımların yasal yollarla kopyalanmasına yardımcı oluyor ve hatta CloneCd adlı yazılım içinde gerekli ayarları da barındırıyor. www.gamecopyworld.com gibi sayfalardan bu ayarlara ulaşabilirsiniz. Kopyalanmış CD’leri dağıtma hakkına sahip değilsiniz. CloneCd programı için RAW-modunu destekleyen bir CD yazıcıya ihtiyaç var. Tüm modern cihazlar bu özelliğe sahip. Kopyalanacak orijinal CD’yi ayrı bir CD-ROM sürücü yerine doğrudan CD yazıcıya yerleştirin. Yazıcı CD’yi birebir okuyacaktır. Nedeni ise; kopyalamaya karşı uygulanan koruma yöntemlerinin çoğunun CD’ye sıradan sürücüler tarafından hatalı sektör yerleştirmesi. CD yazıcıya, sabit disk üzerine bir image dosyası yazdırabilir ve dosyayı yazılabilir CD’ye aktarabilirsiniz.

Yazılımların sürücüde CD olmadan çalışmasını sağlamak
Bazı durumlarda CD’yi kopyalamaya gerek kalmayabilir. Özellikle oyunlar, sürücüde orijinal CD’yi ararlar. Kullanıcı “No-CD” adı verilen patch’lerden herhangi birini yükleyerek orijinal CD’yi koruyabilir. Her yazılım için ona ait özel bir patch gerekir. Bu patch, yazılımı değiştirerek sürücüde CD olmadan da başlatılabilmesini sağlar. Örneğin herhangi bir oyun CD’sini orijinal CD’den bir kez kurmanız ve ardından CD’yi kutusuna yerleştirmeniz yeterli olacaktır. Artık CD’ye yalnızca yeni bir kurulum için veya yeni bir bilgisayara kurmak istediğinizde ihtiyaç duyacaksınız. www.gamecopyworld.com patchlerin internetten indirilebileceği sayfalardan biri.

Korsan kopyalar, ilk kez Napster ve Morpheus gibi sevilen internet dosya paylaşım pazarlarının başarı kazanmasıyla birlikte ortaya çıkmadı. PC kullanıcılarına, yazılım ve müzik dosyalarının dışında hemen her sinema filmini tümüyle ve iyi kalitede internetten yükleme izni veren aslında modern teknolojiler. Sörfçüler, çok değil beş yıl önce, “warez” adı verilen, kırılmış yazılımların yer aldığı sayfalarla nadiren karşılaşırlardı. Dosya paylaşım ve takas olanaklarının gelişimiyle birlikte, programların, müzik dosyalarının ve filmlerin download edilmesi giderek sıradanlaşıyor. Peki bu durum paylaşıma izin verildiği anlamına mı geliyor? İnternet özünde yasadışı bir alan mı? Bu soruların her ikisinin yanıtı da hayır.

Bu nedenle sizlere korsan kopyaların nasıl ayırt edilebileceğini açıklıyoruz. Çünkü yalnızca bilgi sahibi olduğunuz durumlar karşısında kendi yorumunuzu yapabilirsiniz.

Netteki dosyalar: Korsan kopyaları tanımak

Download edilebilecekler
Freeware ve shareware adı verilen yazılımların ve oyun demolarının internetten sisteminize indirilmesinde herhangi bir sakınca yok. Freeware’leri gönül rahatlığıyla kullanabilir ve diğer PC’lere gönderebilirsiniz. Sharewareler için de download ve dağıtım, özel kullanımlarda sorun oluşturmayacaktır. Shareware yazılımlar normal koşullarda kısa süreli kullanıma izin verir ve kullanıcıdan daha sonra kayıt olmasını talep ediyor. Kaydolma, genellikle para karşılığında yapıldığından ücret ödemeden yapılacak diğer kullanımlar bu yolla yasaklanıyor. Oyun demoları tam sürümle kıyaslandığında oldukça kısıtlı özellikler içerdiğinden normalde bu yönleriyle kullanıcılarda herhangi bir sinir bozukluğu yaratmazlar. Birebir olarak free- veya shareware tanımlaması yapılamayan veya oyun demosu sınıfına girmeyen yazılımların korsan kopya olma ihtimali çok yüksektir.

İnternetteki sıkıştırılmış programlar ve nasıl açılabilecekleri Dosyalar, download süresinden ve sunucu alanından tasarruf etmek için, internette sıkıştırılmış halleriyle yer alır. Bu dosyalar çoğu kez ya EXE formatındadır ya da sıkıştırılmış dosyanın kendi kendisini açmasını sağlayan rutinlere sahiptir. Söz konusu formatlar karşısında, yüklemenin tamamlanmasının ardından, sabitdisk üzerinde dosyanın saklandığı klasöre gidip simgeye iki kez tıklamak yeterlidir. “zip” uzantısına sahip dosyalar için Winzip’e ihtiyaç var. “rar” ve “ace” uzantısıyla dağıtılan dosyalar için ise Winrar veya Winace gerekli.

Sonraki Haber

Forum