Huawei, Apple'a 5G İçin Yardım Eli Uzatabilir

5G teknolojisi için Qualcomm ve Intel'den istediğini alamayan Apple için ek bir seçenek masaya yatırıldı!

Qualcomm ile kavgalı olan Apple'ın başı 5G konusunda dertte olabilir. Raporlar, dev şirketin tek iPhone modem tedarikçisi Intel tarafından 5G siparişlerini zaman içinde teslim alamayabileceğini gösteriyor.

Masaya yeni yatırılan çözüm ise oldukça ilgi çekici bir öneri: Çin'in teknoloji devi Huawei, yani dünyadaki 2 numaralı akıllı telefon üreticisi. Çinli devin Balong 5000 5G modemi, Mate 20X'de ve katlanabilir Mate X'te halihazırda çalışıyor olan bir 5G modemi.

Engadget'e göre ise Apple için haberler iyi. Huawei, 5G modemini Apple'a satmaya "açık". Bu sayede Apple, Qualcomm ile arasındaki anlaşmazlıkları gideremese dahi 2020'de tanıtılması beklenen iPhone modelini daha hızlı 5G hızlarına ulaştırabilir.

Bu gelişme ile ilgili en önemli nokta ise Huawei'nin normal şartlar altında kendi yongalarını Qualcomm'un yaptığı gibi başkalarına satmıyor olması. Örneğin, HiSilicon Kirin yonga setini yalnızca Huawei Mate 20 ve Huawei P30 Pro'da bulabilirsiniz. Ancak görünüşe göre Huawei, Apple için bir istisna yapmak istiyor.

Elbette ki Huawei'nin bunu bir hayırseverlik eylemi olarak görmediği açık. Şayet şirketin ürettiği 5G modemler iPhone 2020'nin içinde yer alırsa Çinli şirket bu durumdan büyük kazanç sağlayabilir. Eğer bu konuda bir güvence istiyorsanız iPhone ekranlarını uzun bir süredir tedarik eden Samsung'un bu işten sağladığı kazancı gözden geçirebilirsiniz.

Eğer Intel'in siparişleri yetiştiremez ve Apple ile Qualcomm birbirlerini dava etmeyi durduramazlarsa, bu durum Apple'a eşit seviyede tercih etmeyeceği iki modem tedarikçisini bırakacak: Samsung ve MediaTek.

Fast Company'nin kaynak gösterdiği bir UBS analistinin notuna göre, Apple yine de söz konusu firmalarla konuştu. Ancak Samsung, modem konusunda Huawei'den daha az deneyim sahibi ve MediaTek'in sahip olduğu teknik imkânlar Intel'den de daha düşük seviyede.

Apple ise Huawei tarafından bildirilen teklif hakkında yorum yapmadı. Zira bu durum sadece rakip bir firma ile el sıkışmak zorunda kalmak ile ilgili değil. Bu durum aynı zamanda firma ile ABD hükümeti arasında büyük problemler yaratabilir.

ABD'deki operatör ve perakende satış kanallarında amiral gemisi Huawei cep telefonlarını bulmak mümkün değil, zira Amerikan hükümeti hırsızlık, sahtekarlık ve casusluk ile suçladığı Huawei'yi sınırlarından içeri sokmamakta kararlı.

Aslında Apple, daha önce bazı durumlarda ABD hükümeti ile karşı karşıya gelmekten çekinmemiş bir şirket. Ancak Apple, Huawei'nin modemlerini iPhone modellerinde kullandığı takdirde kendi evi olan Amerikan topraklarında büyük bir kâbus yaşayabilir. Üstelik Samsung, kendi akıllı telefonlarını pazarlamak için ABD'li kullanıcılara özel verileri ile internet arasında duran tek şeyin casusluk ile suçlanan Çinli bir üreticiye ait bir modem olduğunu vurgulayarak Apple'ı en iddialı olduğu konulardan birisinde, yani kullanıcı gizliliği konusunda vurabilir ve bu ise iPhone satışlarını ABD üzerinde oldukça ciddi bir oranda etkileyebilir.

Sonraki Haber

Forum