IBM, kuvantum bilgisayarını internete açtı!

IBM, kuvantum bilgisayarını internet üzerinden meraklıların kullanımına açtı!

Kuvantum bilgisayarlar, uzun zamandır laboratuvarlara has, son derece deneysel cihazlar. Ancak IBM, herkesin kullanabileceği bir kuvantum bilgisayar prototipini internet üzerinden kullanıma sunarak, kuantum bilgisayarlar için önemli bir adım attı.

Firmanın dört-kübitlik kuvantum bilgisayarı, New York'taki laboratuvarda bulunuyor ve özel bir yazılım yoluyla uzaktan erişime izin veriyor. Bununla birlikte sunulan "kullanıcı dostu" arayüz herkese göre değil, çünkü kuvantum cihazların nasıl çalıştığını bilmenizi gerektiriyor.

Kuvantum bilgisayar simülatörleri internetten daha önce de kullanıma sunulmuştu. Ancak IBM'in bu deneyi donanımın internete açılması anlamında muhtemelen bir ilk.

Burada IBM'in kendi reklamını yapmak için iyi bir yol bulduğunu düşünüyor olabilirsiniz, ancak duyurunun önemli bir yanı var. Gerçek bir kuvantum cihazının öğrencilere, araştırmacılara ve işin meraklılarına açılmış olması, bu kullanıcıların çoğunun normalde bu tür bir donanımı kurcalama şansı bulamayacaklarından büyük önem taşıyor.

IBM'in kuvantum bilgisayarı

Kuvantum bilgisayarlar, teoride normal bilgisayarlardan çok daha hızlı çalışabiliyorlar. Burada kübitlerin 0, 1 ve süperpoziyon adı verilen iki durumu birden depolayabilmesinin önemli payı bulunuyor. Buna karşın klasik bilgisayarlar, 0 veya 1 olarak varolan bitlerden faydalanıyorlar.

Bugüne kadar birkaç kübitten fazlasını kullanan bir kuvantum bilgisayar oluşturmak pek mümkün olmadı. Yüzlerce kübitle çalıştığını iddia eden D-Wave bilgisayarı üretilmiş olsa da, bu bilgisayarın kuvantum etkilerinden gerçekten faydalanıp faydalanmadığı tartışma konusu. IBM'in kuvantum bilgisayarlar konundaki çalışmalarından umutluyuz ve gelişmeleri merakla takip ediyor olacağız.

Sonraki Haber

Forum