II. Ramses'in devasa heykelinin üst kısmı, alt kısmından 94 yıl sonra bulundu

Mısır firavunu II. Ramses'e ait dev heykelinin üst kısmı 94 yıldır kayıptı, ama artık alt kısmıyla buluşmaya hazır. Sürpriz keşif, antik bir kentin kazısı sırasında ortaya çıktı.

Uluslararası bir arkeolog ekibi, Mısır firavunu II. Ramses’in heykelinin uzun süredir kayıp olan üst yarısını buldu. Heykelin alt yarısı, ilk kez yaklaşık 100 yıl önce keşfedilmişti.

1930 yılında Alman arkeolog Günther Roeder, Büyük Ramses olarak da bilinen II. Ramses’i tasvir eden bir heykelin alt kısmını ortaya çıkardı. Ramses, M.Ö. 1279’dan 1213’e kadar Nil Vadisi’ni ve Mısır İmparatorluğu’nu yönetti ve tarihin en uzun süre hüküm süren firavunlarından biri oldu.

Heykelin 94 yıl sonra keşfedilen üst kısmı, Mısır Turizm Bakanlığı ve Colorado Boulder Üniversitesi’nden Mısırlı ve Amerikalı arkeologlardan oluşan ortak bir ekip tarafından bulundu. Ekip, parçayı Kahire’nin yaklaşık 240 kilometre güneyinde bulunan Hermopolis (günümüzde el-Ashmunin) antik kentinin kalıntılarını araştırırken ortaya çıkarttı.

Heykelin tepesi yaklaşık 3,8 metre uzunluğunda ve Ramses’i oturur pozisyonda, çift taç ve kraliyet kobrasını gösteren bir başlık takmış halde tasvir ediyor. Araştırmacılar, heykel dikildiğinde yaklaşık 7 metre yüksekliğinde olacağına inanıyor. Kireçtaşından yapılmış olan heykelin sırtında Firavunu öven hiyeroglif yazılar bulunuyor.

Hermopolis’teki kazılar, başlangıçta, Mısır İmparatorluğu olarak da bilinen, geçmişi M.Ö. 16. yüzyıldan M.Ö. 11. yüzyıla kadar uzanan ve Roma dönemine (MÖ 30 - MS 641) kadar süren Yeni Krallık döneminde orada bulunan dini merkezi bulmak için başlatılmıştı. Araştırmacılar, bulunan heykel parçasının yanı sıra, heykele ve ne zaman yapıldığına dair daha fazla bilgi edinmek için analiz edebilecekleri antik mavi ve sarı pigmentlerin izlerini de buldular. Bu pigmentle karıştırılan toprak örneklerinin bölgenin tarihi hakkında daha fazla bilgi sunması mümkün olabilir.

Muhtemelen II. Ramses, konu hakkında uzman olmayanlar tarafından da bilinen az sayıdaki Mısır firavunlarından birisi. Percy Bysshe Shelley'nin Ozymandias sonesine ilham kaynağı oldu, On Emir filminde Yul Brynner tarafından canlandırıldı ve Mısır Prensi adlı animasyonda Ralph Fiennes tarafından seslendirildi.

Artık heykelin üst yarısı da bulunduğu için, heykelin birleştirilmesi amacıyla bir teklif sunuldu ancak eğer teklif kabul edilirse nereye yerleştirileceği henüz bilinmiyor.

Sonraki Haber

Forum