İki erkek farenin ortak çocuğu olabilir mi?

İki erkek babası olan bir fare, peki ama anne nerede? İşte tıp dünyasını sarsacak olay...

Teksas Houston'daki M.D. Anderson Kanser Merkezi'nde bilim adamları, çoğu kişinin biyoloji bilgilerini yerle bir eden bir keşif yaptılar; iki erkek fareden, biri erkek biri dişi iki fare meydana getirdiler. Hiçbir şekilde anne kromozomu bulunmayan çocuk farelerin doğumunda tabii ki biraz hile var.

Dr. Richard R. Berhringer'ın yönetimindeki araştırma ekibi, XY kromozomlu ilk erkek fareden anne karnındayken, bağlayıcı doku hücreleri alıyor. Bu doku hücrelerinin seçilme sebebi embriyonik olmayan kök hücre üretimini rahat bir şekilde tetikleyebilmesi. Daha sonra hücrelerin işlenmesi sırasında XY kromozomundaki Y alelinin kaybolduğu gözlendi. Y'nin kaybolması çift babalı bir doğum için çok krıtik bir nokta. XO şekline dönüşen kromozonlar, bir anne fareden alınan embriyoya oradan da bir taşıyıcı anneye nakledildi.

Sonra neler yapılıyor..?

Bir taşıyıcı anne gerekli. Ancak bu taşıyıcı annenin DNA'sı seçilen farelere geçmiyor...

XO/XX kromozomlarının karışımı sonucu ortaya çıkan farelerden dişi olanlar, bir başka erkek fareyle çiftleştiriliyor. Bu çiftleştirilen ikinci erkek fare ise ikinci baba ünvanını alıyor. Böylece bu son çiftleşmeden ortaya çıkan fareler bir anneden kromozom almadan yalnızca iki babanın kromozonlarıyla dünyaya geliyor.

Oldukça karışık görünen bu prosedür, aslında soyu tükenmekte olan hayvanlar için bir umut ışığı. Bu yöntem sayesinde yalnızca iki erkek kalmış bir türün devamı söz konusu olabilir. Buradaki taşıyıcı annelik görevinin ise o türe en yakın olan dişiden yapılabileceği düşünülüyor.

Hatta bu tekniğin biraz daha değiştirilmiş hali insanlar için de kullanılabilir. Yani ileride iki erkeğin beraber bir çocuk sahibi olması mümkün olabilir. Peki ya iki kadının beraber çocuk sahibi olabilmesi? Bu hızla gelişen tıp dünyası için ileride mümkün olmaması için bir neden yok...

Sonraki Haber

Forum