Crusader Kings III İncelemesi (Konsol Sürümü)

PC dünyasının sevilen strateji oyununun mükemmele yakın gamepad uyarlamasına sahip konsol sürümü ile konsol oyuncularını da artık kendi hanedanlarını kurup geliştirebilecek.

Konsol oyunculuğu rahatına düşkün insan işidir. Konsol oyuncuları, salonda koltuğa yayılıp, dev televizyonları önünde eline gamepad’i alıp, sürücü güncelleştirmeleriydi, PC sorunlarıydı uğraşmadan istediği an oyuna başlamak ister. Ancak bu lüksün de getirdiği bazı dezavantajlar var. Örneğin, biz konsol sahiplerinin sadece hayal edebileceği, bizi kedinin ciğere baktığı gibi baktıracak bir sürü PC oyunu var. Bunların başında strateji oyunları geliyor. Çünkü bunları bir klavye ve fare olmadan konsola uyarlamak her zaman kolay değil.

Diğer taraftan son zamanlarda önce Age of Empires ve şimdi de Crusader Kings ile bu yavaş yavaş değişecek gibi duruyor ve biz bu durumdan çok mutluyuz. En yeni transferlerden olan Crusader Kings III, yakın zamanda konsollarda yerini aldı. Gerçi biz, oyuna çok daha uzun bir süre önce erişme şansı bulmuştuk. Geliştiriciler ile birlikte 45 dakikalık bir ön tanıtımdan sonra uzunca bir süre de gamepad ile keyfini çıkardık. Ve artık yayınlandığına göre tüm oyuncular da oynama şansı bulacak. Üstelik Crusader Kings III, Xbox Gamepass’de yer aldığı için ücretsiz bir şekilde oynanabiliyor. 2020'de Crusader Kings III, PC'de büyük beğeni toplamıştı. Peki şimdi yeni nesil konsollar üzerinde nasıl olmuş. Ona da birlikte bakalım.

En detaylı strateji oyunlarından biri olabilir

İlk olarak şunu belirtmemiz lazım ki iki yıl önce PC'de oldukça fazla övgü alan ve inanılmaz bir menü tasarımına sahip çok derin bir strateji oyunu olan Crusader Kings III’ü konsollarda bir gamepad ile en ufak bir kullanıcı arabirimi sorunu olmadan oynayabiliyor olmak çok etkileyici. Bu şekilde yepyeni bir oyuncu kitlesini de kendine çekecektir. Bilmeyenler için Crusader Kings III, Orta Çağ'da geçen çok detaylı bir strateji oyunu. Dünyanın bir bölgesinde bir kraliyet üyesi ya da soylu rolünü üstlenip birkaç yüzyıl boyunca soyunuzu başarılı bir şekilde devam ettirmek ve geliştirmek için uğraşıyorsunuz. Önünüzde o kadar çok seçenek var ki gözünüz dönüyor. Bunu gerçekleştirmek için doğru insanlarla evlenebilir, askeri güç kullanabilir, diplomatik yolları tercih edebilir ya da herkesi birbirine düşürmeyi ve düşmanlarınıza suikastçı göndermeyi de tercih edebilirsiniz.

Oyun, bölgeniz ve dünya üzerinde güç ve etki kazanmaya çalışırken, sizi farklı, karmaşık ve ilgi çekici bambaşka yolları takip etmeye teşvik ediyor. Kontrol altında tutmanız gereken o kadar çok değişken var ki insan Hürrem Sultan’ın entrikalar çevirirken ne kadar zorlanmış olacağını tahmin edebiliyor. Bir konsol oyuncusu olarak daha önce bu kadar detaylı bir strateji oyunu oynamadığımızı ve başta bir miktar çekindiğimizi de itiraf etmemiz gerekiyor. Sonuç olarak bu gerçekten çok fazla detaya önem veren oyuncular için yapılmış bir strateji oyunu. Ancak Tasarım Direktörü Alexander Oltner’in elinden uygulamalı olarak Orta Çağ dünyasının haritasını, menülerin ve sistemlerin nasıl çalıştığını görmenin bizim için büyük faydası oldu.

Oyunu geliştiriciler ile birlikte deneyimledik

Kuzey İspanya'nın bir bölgesi seçtik ve bu sayede oyunun nasıl oynanacağını yöneten veya yönlendiren özellikleri inceledik. Bunlar karakterin fiziksel yeteneklerini, kişiliğini ve itibarını etkiliyor. Örneğin, savaş şansınızın arttığı anlamına gelen gayretli bir kişilik özelliğiniz olabilir, ancak bu şefkatinizi etkileyebiliyor. Özellikler, oynama şeklinizi etkileyen ve dengelemeniz gereken devasa bir artı ve eksi listesine sahip. Medeni durumunuza göre de farklı seçenekler ortaya çıkıyor; dünya hakimiyeti için genel hedeflerinize uygun doğru hayat arkadaşını bulmak önemli. Nasıl bir etkiye sahip oldukları, birlikteliğin ne kadar verimli olabileceği ve hangi mirasın konumunuzu sağlamlaştırmanıza yardımcı olacağını çok iyi tartmanız gerekiyor. Maddi gücünüzü nasıl kullanacağınızdan, gizli kapaklı çevrilen dolaplara ve diplomasi taktiklerine kadar size sunulan o kadar fazla seçenek var ki…

Mükemmele yakın gamepad uyarlaması

Crusader Kings III hakkında yazılacak şeyler bu sayfalara sığmaz. Ancak bu incelemenin asıl konusu bu değil. Konsollara özel olarak çıkan bir sürüm olduğu için öncelikle kontrollerden bahsetmek istiyoruz. Tüm özellikleri kontrol etmek için oyun içinde menüler arasında sürekli gezmeniz gerekiyor. Bu noktada klavye, fareden gamepad’e uyarlamanın çok başarılı bir şekilde yapıldığını ve deneyimin çok sezgisel olduğunu söylememiz gerekiyor. Menüler arasında dolaşmak için seçilmiş tuşlar ve tetikleri biri bize söylemeseydi de sanırız doğru yerde doğru olanı bulurduk. Belki de daha önce PC’de oynamadığımız için kontroller zaten hep böyleymiş gibi hissettirdi. Her şey tıkır tıkır ve kusursuz işlediği için konsol sürümünün de başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Elbette PC’den konsola geçecekler için bir alışma süreci olacaktır, orası kaçınılmaz.

Hiç savaşmadan da büyümeniz mümkün

Kontroller ile ilgili kısmı bitirdiğimize göre tekrar oyuna dönersek, kısaca sizi neler beklediğini de kısaca özetlemeye çalışalım. İncelemenin başında oynadığınız veya etkileşimde bulunduğunuz her karakterin kendine özgü bir kişiliği olduğundan bahsetmiştik. Hatta oyunun temeli bunun üzerinde kurulu. Oyundaki olaylar ve seçenekler, büyük ölçüde olduğunuz kişi türüne göre belirleniyor. Crusader Kings III’de beş yüzyıl boyunca İzlanda'dan Hindistan'a, Finlandiya'dan Orta Afrika'ya kadar herhangi bir soylu hanedanı seçerek oynayabiliyorsunuz. Oyunda savaş elbette bir seçenek ama şart değil. Tamamen diplomatik yollarla ilerlemeniz de mümkün. Şiddet yolunu seçecek olan ise toprak ağalarını toplayıp, silahlı adamlarınızı düşman kalelerini kuşatmak veya isyanları bastırmak için geliştirebiliyorsunuz. Savaş alanındaki kişisel hüneriniz size başarıyı getirebilir, ancak zafere giden yolda stratejik planlama olmazsa olmaz.

Sadece doğru diplomasi de yeterli oluyor dedik. Kraliyet evlilikleri de bunun bir parçası. Hanedanınızı büyütmek için kendinize güçlü bir eş bulmanızı ve yeni topraklar üzerinde hak iddiasında bulunmak için güçlü prensler ya da şehzadeler yetiştirmeye özen göstermenizi de tavsiye ederiz. Ortaçağda dini liderler önemliydi ve bu oyunda da öyle… Dini liderlerinizle inancınızı koruyabilir ya da elbette devletin çıkarı için büyük suçlar işlemeyi tercih edebilirsiniz. Crusader Kings işler zorlaştığında, her zaman karakterinizin önceliklerine daha uygun yeni bir din yaratmanızı bile mümkün kılıyor. Bu oyunda ihtimaller gerçekten sonsuz.

Sonuç

Hep güçlü bir ortaçağ hanedanını yönetmenin nasıl bir şey olduğunu merak edenlerdenseniz ve zamanında Muhteşem Yüzyıl’ın tüm bölümlerini soluksuz izlediyseniz bu oyunun derin dünyasına dalmaya hazır olabilirsiniz. Daha önce bizim gibi PC oyuncusu olmayanlar bu deneyimden mahrum kalmıştı. Ancak artık yeni nesil konsollar için mükemmele yakın gamepad uyarlaması ile hazırlanan konsol sürümü var. Üstelik Xbox Gamepass sahipleri tamamen ücretsiz olarak erişebiliyorlar. Denemekten bir zarar gelmez. Ama belirtelim; kapılırsanız saatlerin nasıl geçtiğini anlamayabilirsiniz.

85

Geliştirici             Lab42
Yayıncı                 Paradox Interactive
Platform              Xbox Series S/X, PC, PS5
Tür                        Strateji
Web                      www.paradoxinteractive.com/games/crusader-kings-iii/

Sonraki Haber

Forum