Intel'den AMD'yi sarsan açıklama...

İki dev işlemci üreticisi arasında soğuk savaş başladı! Intel en büyük rakibi AMD'yi neyle suçluyor?

AMD geçtiğimiz yılın Ekim ayında Advanced Technology Investment Company (ATIC) ile bir iş birliğine gitmiş ve iki firma ortak bir şirket kurma kararı almıştı. Şirket kurulumu esnasında AMD, işlemci üretiminin bir kısmını yeni kurulan GlobalFoundries'e aktarmayı taahhüt ederek karşılığında ATIC'ten 700 milyon dolar almıştı. GlobalFoundries'in %34,2'lik hissesine de sahip olan AMD, yeni şirketin yönetiminde ise ATIC ile tam ortaklık almıştı. Birleşik Arap Emirlikleri hükümetine ait olan ATIC ile yaptığı anlaşmanın ardından, AMD artık x86 işlemcilerini GlobalFoundries'in üreteceğini duyurdu.

Fakat bu noktada devreye Intel girdi ve yeni şirketin x86 işlemcileri üretemeyeceğini iddia etti. Intel, 2001 yılında yapılan bir anlaşma ile AMD'ye x86 işlemci üretme ve satma hakları için bir anlaşma yapmıştı. Fakat Intel'in iddiasına göre bu anlaşma sadece AMD ile yapıldı ve AMD'ye, ortağı bile olsa bu hakları üçüncü firmaya devretme izni vermiyor.

İki düşman firma arasında uzun zamandır devam eden ve her geçen gün biraz daha sertleşen rekabet süresince AMD defalarda Intel'i x86 işlemcilerde rekabet kanunu aykırı düşen bir fiyat politikası uygulamakla suçlamış, hatta bu yüzden Intel'i Avrupa Birliği'ne şikayet etmişti.

Sonraki Haber

Forum