Intel'in ekran kartı hakkındaki her şey...

Intel'in Nvidia ve ATI'yi tehdit eden Larrabee grafik platformu hakkında son detaylar burada...

Intel'in ekran kartı projesi Larrabee ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Sizin için en önemli bilgileri bir araya getirdik.

Larrabee önümüzdeki sene çıkacak
Larrabee teknolojisini baz alan ilk ürünlerin ne zaman piyasaya sürüleceği belli oldu. Buna göre iş istasyonu bilgisayarları 2009'un ikinci yarısında Larrabee ile buluşacak. Bu sektördeki en büyük rakibi Nvidia olacak, zira firma bu pazarın yüzde 85'ine hâkim. Intel için iş istasyonu pazarına girmek çok daha cazip çünkü bu pazarın kâr marjı çok yüksek. Intel hedef kitleye uygun bir şekilde hizmet etmek için özellikle OpenGL sürücülerini hazır etmeli; bu arayüz iş istasyonu sektörünü kontrol ediyor. Oyun pazarına has Larrabee ekran kartları 2010'da piyasaya sürülecek.

Windows XP dikkate alınmıyor
Ayrıca Intel'in Windows XP ile devam etmeyeceği de ortaya çıktı. Habere göre yazılım takımı Microsoft'un popüler işletim sistemi için sürücü geliştirmeyecek. Doğal olarak Windows Vista ve Windows 7 ilgi odağı olacak. Fudzilla.com'a göre Intel geçmişe yatırım yapmak istemiyor; Larrabee oyuncu ekran kartları 2010'da çıkacağı için Windows XP'nin büyük bir rol oynamayacağı düşünülüyor.

Fakat Linux'ta durumlar farklı: Tam da profesyonel kullanım alanında özgür işletim sistemi çok yaygın. Gerçi bunun için resmi bir açıklama yapılmadı ama yüksek bir ihtimalle Linux sürücüleri yayımlanacak.

Intel'in Nvidia ve AMD'ye cevabı

Sıkıştırma çabaları: Intel ekran kartı pazarını fethetmek istiyor.

Larrabee Intel'in ekran kartı sektörüne yaptığı ilk hamle: Kartların temeli Pentium tasarımını baz alan grafik çekirdekleri oluşturacak. Intel, yapıtaşlarını 64-Bit desteği olacak şekilde genişletiyor ve büyük bir arabellek desteği ekliyor. Ayrıca çekirdeklerin hepsi HyperThreading'i destekleyecek ve aynı anda birden çok iş parçacığını çalıştırabilecek.

Yonga seti grafiği oluşturmak için resmi, her çekirdeğin önbelleğine sığacak şekilde birden çok parçacığa bölüyor. Bir diğer ilginç olay ise Intel Larrabee'nin belli arayüzlere göre geliştirilmeyecek olması. Sürücü uygun şekilde hazırlandığı takdirde ekran kartı DirectX 9, 10 ve 10.1'in yanında çıkacak olan DirectX 11'i bile destekleyebilir.

Sonraki Haber

Forum