iOS 6, Android 4.0 ve WP 7.5 karşı karşıya

Sayısız yeni işlevle gelen iOS 6'yı, rakipleri Android 4.0 ve WP 7.5 ile karşılaştırdık...

Apple, mobil işletim sisteminin yeni sürümü iOS 6'yı WWDC etkinliğinde resmen tanıttı. Şirket, yeni sürümde 200'ün üzerinde yenilik olduğunu söylüyor, ancak bunlardan sadece birkaçından bahsetti.

Apple'ın tanıttığı özelliklerin bazıları rakip platformlarda zaten mevcut, ancak Apple bu özelliklere kendinden bir şeyler katmış bulunuyor. Örneğin Siri artık spor karşılaşmaları, filmler ve restoranlar hakkında daha akıllı davranıyor, üçüncü parti uygulamaları çalıştırabiliyor. Apple, iOS 6 ile beraber Google Maps'i de terkederek kendi harita uygulamasına geçiş yapıyor. Yeni harita uygulaması, gerçek zamanlı trafik, navigasyon, Siri desteği gibi yenilikler getiriyor.

Peki iOS 6'nın ortaya çıkmasıyla beraber, önde gelen mobil platformların özelliklerini karşılaştırdığımızda nasıl bir tablo ortaya çıkıyor? İşte sundukları en önemli işlevlerle iOS 6, Android 4.0 ve Windows Phone 7.5.

Haritalar

Yol tarifi: iOS 6 ve Android 4.0 yol tarif edebiliyor, WP 7.5'de de böyle bir özellik bulunuyor.

3 boyutlu/uçuş modu: Üç platformda da var.

Sokak görünümü: Şimdilik sadece Android 4.0'da destekleniyor.

Ses algılama, fotoğraf akışı yapma...

Ses algılama

Sesli komutlar: Her üç platformun kendine has ses tanıma işlevleri bulunuyor.

Dikte etme: Üç platformda da mevcut.

Fotoğraf akışı yapma

Üç platformda da fotoğraf akışı yapmanız mümkün. Android 4.0'da bu Google+ ile gerçekleştirilirken WP 7.5'de SkyDrive'ı kullanmanız gerekiyor.

Sosyal özellikler

Facebook ve Twitter entegrasyonu: iOS 6 ve WP 7.5, Facebook ve Twitter ile bütünleştirilmiş. Android 4.0'da ise bu destek sadece üçüncü parti uygulamalarda var. Ancak üçüncü parti uygulamalar, işletim sistemiyle diledikleri entegrasyonu rahat bir biçimde kurabiliyorlar.

İçerik paylaşımı: Üç platformda da içerik paylaşmak oldukça kolay.

E-posta

Öncelik/Etiketler: iOS 6 ve Android 4.0'da mevcut olan işlevler, WP 7.5'de desteklenmiyor.

Arama çubuğu: Üç platformda da mevcut.

Web tarayıcısı

Sekme ve yer imi eşitleme: Android 4.0'da Google Chrome yoluyla sunuluyor. iOS 6'da da mevcut olan özellik WP 7.5'de henüz yok.

Okuma listesi: iOS 6 ve Android 4.0 çevrimdışı okuma listesini destekliyor. WP 7.5'de bu özellik bulunmuyor.

Telefon

Çağrı filtreleme: Sadece iOS 6 ve Android 4.0'da mümkün.

Çağrı cevaplama eylemleri: Bu tür eylemler sadece iOS 6 ve Android 4.0'da var.

Uyarılar: Sadece iOS 6 ve Android 4.0'da mevcut.

Videolu sohbet: iOS 6 ve Android 4.0'da 3G ve Wi-Fi üzerinden videolu sohbet mümkün. Windows Phone 7.5'de ise sadece 3. parti uygulamalar ile 3G ve Wi-Fi üzerinden videolu sohbet yapılabiliyor.

CHIP Online Yorumu

iOS 6 hakkında en iyi yorumu onu denediğimizde yapabileceğiz. Ancak Apple'ın bizlere bildirdiği yeni işlevlere göre Android 4.0 ile arasında olan mesafeyi kısalttığını söyleyebiliriz.

Sonraki Haber

Forum