iPhone'la rekabet etmenin Samsung'a maliyeti

Galaxy S6'ların pahalı fiyatları, Samsung'un Apple ve iPhone karşısında zorlanmasına neden olabilir!

Samsung, yeni Galaxy S6 ve S6 Edge telefonlarıyla Apple'ın en güçlü rakiplerinden. Ancak firmanın bu rekabeti koruyabilmek için cihazlarını iPhone'lardan uygun fiyata sunamaması, onu uzun vadede zorlayabilir.

ABD merkezli araştırma firması IHS Technology'nin raporuna göre Samsung'un 64GB'lık Galaxy S6 Edge'i üretmesi, 290,45 dolara mal oluyor. Firmaya göre bu fiyat, önceki Galaxy S modellerinden ve iPhone'dan yüksek. Reuters'ın hesaplamalarına göre Apple, üretilen her 100 Galaxy S6 Edge modeli için 121 adet 64GB'lık iPhone 6 Plus üretebiliyor. Buna karşın 2010'da Galaxy serisi ve iPhone 4 ortaya çıktığında üretim masrafları hemen hemen eş seviyedeydi.

Samsung'un amiral gemisi cihazlarının 2011'de çıkan Galaxy S2'den bu yana daha maliyetli olduğu, ancak iPhone'a yakın fiyatlardan satıldığı biliniyor. IHS'ye göre Galaxy S4 ve S5'in 32GB'lık sürümleri için ödenen miktarla Apple'ın 16GB'lık iPhone 5 ve 5S'i için ödenen miktar, benzer seviyede. Yeni Galaxy S6 Edge'in ABD'deki fiyatı 799,99 dolar iken, aynı depolama alanına sahip iPhone 6 Plus'ın fiyatı 849,99 dolar. Bu farkın arkasındaki temel neden ise Apple'ın iOS işletim sistemi, yazılım hizmetleri ve ekosistemi.

Piyasa uzmanlarına göre Samsung'un yüksek kalitede donanım sunması, bu sırada fiyatı da kabul edilebilir seviyede tutması gerekiyor. Ancak bu trendin devam etmesi, Samsung'un mobil işinde uzun vadede zorlanması anlamına gelebilir - bu durumda tek çıkış yolu, satış miktarını artırmak olacaktır. Bununla birlikte Samsung'un piyasada çok daha geniş bir telefon portföyünün bulunduğunu da unutmamak gerekli.

Özetlemek gerekirse, Samsung dahil neredeyse tüm Android telefon üreticileri, yıllardır Apple'ın "pahalı fiyat politikasını" eleştiriyorlar. Ama bugün geldiğimiz noktada HTC'nin One M9'u ya da Samsung'un Galaxy S6'ları, bu eleştiriyi geçersiz kılmaya başlamış durumda.

Sonraki Haber

Forum