İTÜ'den dünya rekoru

İstanbul Teknik Üniversitesi, sahip oluduğu mühendislik programlarıyla önemli bir ilke imza attı!

Amerika'daki Mühendislik ve Teknoloji Programları Akreditasyon Kurulu "ABET" (Accreditation Board for Programs in Engineering and Technology) İstanbul Teknik Üniversitesi ile ilgili iki yıl süren akreditasyon sürecini tamamladı. Kurulun kararına göre İTÜ, bu yıl itibariyle 23 mühendislik programı birden tam akredite olan dünyadaki ilk üniversite oldu. Bu sıralamayla Amerika'nın seçkin üniversitelerini geride bırakan İTÜ, kararın kamuoyuna duyurulması için bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Derin Ural, Prof. Dr. Ahsen Özsoy, Prof. Dr. Mehmet Fevzi Ünal ve Genel Sekreter Nevzat Özkök katıldı.

Dünyanın birçok saygın üniversitesi, verdikleri eğitimin kalitesinin bağımsız ve uzman bir dış kuruluş tarafından değerlendirilmesi için ABET'e başvurmaktadır. İstanbul Teknik Üniversitesi de ilk kez 2002 yılında eğitim kalitesinin değerlendirilmesi için ABET'e başvurusunu yaptı. 2004/2005 yıllarında ABET'ten eşdeğerlik alan İstanbul Teknik Üniversitesi, iki yıl önce 23 mühendislik programıyla bu kez "tam akreditasyon" için yeni bir başvuruda bulundu. 6-8 Aralık 2010 tarihlerinde Amerika'dan aralarında akademi, sanayi ve sivil toplum kuruluşlarından uzman temsilcilerin yer aldığı 26 kişilik ABET heyeti İTÜ'yü değerlendirme sürecinden geçirdi.

Akreditasyon süreciyle ilgili bilgiler

İlk olarak İTÜ'den gönderilen raporları inceleyen heyet, ardından İTÜ kampüslerinde öğretim elemanları, öğrenciler ve mezunlarla görüştü. İTÜ'nün bütçesini; laboratuvar, kütüphane, öğrenci işleri ve bilgi işlem alt yapısını; ders programlarının içeriklerini, öğretim üyelerinin özgeçmişlerini, ders verme yöntemlerini, öğrencilere verilen kariyer desteğini, öğrencilerin bitirme projelerini ve iş hayatına ne kadar hazır olduklarını, öğrenci projelerine sağlanan maddi desteği, bölüm mensuplarının motivasyon seviyelerini, üniversitenin tüm akademik ve sosyal olanaklarını detaylı olarak inceledi. İki yıl süren detaylı çalışmanın sonunda kararını verdi. İTÜ Rektörlüğü'ne resmi olarak bildirilen bu karar, ABET kuralları gereği Ekim 2011'de web sayfalarında da duyurulacak.

Akreditasyon süreci ile ilgili bilgi veren İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin "Bu büyük başarı başta İTÜ öğretim üye ve yardımcıları, çalışanları, öğrencileri ve mezunları olmak üzere tüm ülkenin gururudur. ABET akreditasyonu ile üniversitemizin eğitim kalitesinin uluslararası standartlarda olduğu bağımsız bir kuruluş tarafından tescillenmiştir. Bunun yanında 23 mühendislik programıyla dünyada en fazla mühendislik programını akredite eden üniversite olduk. Bu süreçte emeği geçen herkese en içten teşekkürlerimi sunuyorum." diye konuştu. Prof. Dr. Şahin, İTÜ'nün önümüzdeki yıllarda uluslararası bu başarısına yenilerini ekleyerek Türkiye'yi yüksek öğrenim alanında hak ettiği yere taşıyacağını söyledi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Derin Ural da bu gelişmenin sürekli gelişim ve kalitenin sürdürülmesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak "Biz çok iyi olduğumuzu biliyorduk ama bunu bizim söylememiz yetmez. Uluslar arası bağımsız bir kurulun bunu onaylaması çok önemli. Çok büyük bir motivasyonla yeni bir Eğitim Yılı'na başlıyoruz. Ulusal bir hazine olan İTÜ dünya çapında tanınan, dünyayla yarışan mühendisler yetiştirmeye devam edecektir." dedi.

ABET akreditasyonu, uluslararası tanınırlığın yanı sıra eğitim kalitesinin Amerika'da akredite olan üniversitelerle denk olması ve verilen diplomanın tüm dünyada geçerli olması anlamına gelmektedir. Bu sayede İTÜ öğrencileri Amerika'nın düzenlediği "Yetkin Mühendislik" sınavına da girebilecekler.

İTÜ, her akademik dönem başında kalitenin devam ettiğini göstermek üzere ABET'e ders programları, yeni katılan öğretim elemanları öz geçmişleri gibi bilgileri paylaşacak.

Basın bülteninden derlenmiştir.

Sonraki Haber

Forum