Japonya'nın yeni hedefi belli oldu: Ay!

Teknoloji dendiğinde akla ilk gelen ülke olan Japonya, şimdi de gözünü uydumuz Ay'a dikti!

Japonya'nın bir önceki aya gidişi 2008 yılında Japon Aerospace Exploration Agency'nin (JAXA) SELENE uzay aracını yüzey hakkında bilgi toplamak için yörüngeye göndermesi ile gerçekleşmişti. Bundan 10 yıl sonra, 2018 yılında, ise JAXA'nın Ay'a ayak basmak gibi bir planı var.

Görünüşe göre SELENE, şimdiye dek sadece jeolojik evrim, çevre ve yer çekimi alanı hakkında yüzey verisi toplamakla kalmadı ve yüzeye gerçekleştirdiği kontrollü çakılmanın öncesinde ikinci bir görev için uygun iniş alanlarını da araştırdı. Bu ikinci görev SLIM (Smart Lander for Investigation Moon) olarak adlandırılmakta ve JAXA bu görev için 125 milyon doların üzerinde bir miktar harcamamayı planlıyor.

SLIM, bir Epsilon roketi kullanarak Ay'a ulaşacak ve yeni geliştirilen yumuşak iniş teknolojisi sayesinde hasar almadan yüzeye inecek. Bu iniş, Curiosity'nin yaşadığı yedi dakikalık dehşet anı gibi bir şey olmayacak ve SLIM'in araştırma ve geliştirmesinin Kızıl Gezegen'e gönderilecek yeni bir araç için kullanılabileceğini söylemek mümkün.

SLIM, Ay yüzeyine inişini gerçekleştirdikten sonra, dijital kameralarda bulunan yüz tanıma sisteminin bir benzerini aktif hale getirecek. Tabii ki Ay yüzeyinde insan yüzleri ile karşılaşılması beklenmediği için bu sistem, kraterleri fark etmek için yeniden düzenlenmiş olacak ve çok daha fazla verinin yüzey yapısından geri ışınlanabilmesine olanak tanıyacak.

JAXA internet sitesinde bulunan SLIM'in özet anlatımdan anlaşıldığı kadarıyla, yüzeyden örneklerin toplanması ve Dünya'ya geri gönderilmesi de söz konusu olabilir. Bütün bunların ise 125 milyon dolarlık bir bütçe ile gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceği ise tam olarak belli değil. Ancak yumuşak iniş teknolojisinin görevin odak noktası olarak görüldüğü düşünülürse, bu bütçenin yetersiz kalma olasılığı bulunmakta...

Sonraki Haber

Forum