Kendi blog sayfanızı hazırlayın!

Yazılarınızı herkesle paylaşmak mı istiyorsunuz? O halde bir blog sayfası hazırlamanın tam zamanı...

Bazılarımız gün içinde yaşadıklarımızı kaleme almak için günlük tutma ihtiyacı içerisindedir. Bir bakıma günlüklerle sırdaş olur, o gün içerisinde başımıza gelenleri günlüğümüze anlatır, geleceğimize dair hayallerimizi ve beklentilerimizi günlüklerimizle paylaşırız.

Ancak bu günlükler genellikle kimseye açık olmayıp sadece kişinin kendisini bağlar. Diğer bir deyişle kişi, günlüğü bir başkası okusun diye kaleme almaz; sadece yaşadıklarını yazmak ister; hepsi bu.

Ancak günümüzde günlük tutma anlayışı da artık yavaş yavaş farklılaşmaya başlamıştır. Artık kullanıcılar, internet üzerinden yaşadıkları olayları kendi sayfalarında dile getirmeye ve herhangi bir olayla ilgili kendi yorumlarını internet sayesinde milyonlarca kullanıcıyla ulaştırabiliyor.

Bu anlamda kullanıcıların imdadına yetişen ve kullanıcıların kişisel yazılarından oluşan bloglar, bugün için milyonlarca kişi tarafından kullanılmaktadır. Herhangi bir konu hakkında yazdığı yazıyı herkesle paylaşmak isteyen bir kullanıcı, basitçe bir blog hizmeti veren siteden hesap açmak suretiyle bunu kolayca başarabilmektedir.

Hiçbir bedel ödemeden sesinizi dünyaya duyurun!

Blog servislerine kayıt olmak son derece basit bir işlemdir. Bugün blogcu ve blogger gibi birçok blog servisi, kullanıcıların bu yöndeki ihtiyaçlarına cevap vermek için tasarlanmıştır.

Siz de kendi blog sayfanızı açmak suretiyle görüşlerinizi dünyayla tek bir tıklamayla paylaşabilirsiniz; üstelik bu servislerin hemen hiçbiri bu hizmet için herhangi bir ücret de talep etmemektir. Bu arada blogları sayesinde bugün yüzbinlerin tanıdığı blog kullanıcıları da yok değildir. Eğer yazılarınızı milyonlarla paylaşmak gibi bir düşünceniz varsa, blog tutmaya şimdiden başlamanızda fayda var.

Şimdi isterseniz bir blog hesabının nasıl açıldığına kısaca bakalım. Bu yazımızda örnek olarak blogcu.com'dan hesap alarak bir blog'un nasıl tutulduğunu irdeleyeceğiz.

Öncelikle blogcu.com adresine girin ve kaydolmak için 'Ücretsiz Kayıt Olun'u seçin. Ardından gelen ekranda 'kullanıcı adı' kısmını göreceksiniz. 'http://xxx.blogcu.com' kısmına blog adresinizin ismini belirleyin. Böylece kullanıcılar blog adresinize girmek istediğinde bu belirlediğiniz adres üzerinden hesabınıza ulaşabilecek.

Ardından şifrenizi belirleyin ve şifrenizin olabildiğince karmaşık ve kolay çözülemeyecek bir yapıda olmasına dikkat edin. Bu işlemin sonunda ise adınızı, soyadınızı, e-posta adresinizi ve doğrulama kodu bilgisini girin ve 'Kullanım şartnamesi'ni okuduktan sonra yanındaki kutucuğu işaretleyip 'Devam...' tuşuna basın.

Blog sayfanız için şablon seçimi

Bu adımı da geçtikten sonra gerçek adınızın başkalarınca bilinmesini istemiyorsanız 'Görünen Ad' kısmına kafanızda belirlediğiniz herhangi bir ismi de girebilirsiniz. 'Blog Başlığı' kutucuğuna ise blog sayfanız için belirlediğiniz ana başlığı girin ve 'Blog açıklaması' kısmına da kendi blogunuzu birkaç cümle ile belirtin.

'Blog Kategori'ye ise daha çok hangi konular üzerinde yazı yazmayı düşünüyorsanız o seçeneğe tıklayın ve cinsiyet, doğum tarihi, şehir ve ülke bilgilerini de doldurduktan sonra 'Devam...'a basın.

Bu bölümün ardından sıra şablonu seçmenize geldi. Şablon, blog sayfanızın tasarımını ifade eder. Burada kendi zevkinize göre bir şablon seçebilirsiniz; ardından yine 'Devam...' butonuna tıklayın. Bu adımdan sonra artık hesabınız oluşturulmuş demektir.

Şimdi belirlediğiniz kullanıcı adı ve şifreyi girin ve 'Giriş'e tıklayarak hesabınıza erişin.

Blog hesabına yazı girişi yapma

Şimdi blog hesabınızdan nasıl yazı girişi yapıldığına bir göz atalım: Bunun için solda bulunan 'Yazı Ekle' butonuna tıklayın. Karşınıza gelen 'Yazı Ekle' sayfası basit bir kelime işlemciyle sizi karşılar. Başlık bölümüne yazacağınız yazının konusunu belirledikten sonra içeriğinizi bir alt kısma kolayca girebilirsiniz.

Yazınızı girdikten sonra sayfanızın biraz daha aşağısına gelin ve 'Kategori' kısmına gelerek yazdığınız konuyu ilgili grupla eşleştirin. Bunun yanında 'Etiket' bölümüne de yazınızın içeriğinde bulunan önemli terimleri tek tek girin; bu sayede bu terimlerle yapılan aramalarda yazınızın diğer okurlarca bulunabilirliği de artacaktır.

'Kimler okuyabilir' bölümünde ise yazdığınız yazıyı kimlerle paylaşacağınızı belirleme şansınız var. Şayet yazdığınız yazının sizden başka kimse tarafından okunmasını istemiyorsanız 'Sadece ben'i seçmeniz gerekiyor. Bunun dışında herhangi bir kısıtlama söz konusu değilse bu ayara dokunmanıza gerek yok.

Yazınızın yayınlanması için ise 'Şimdi yayımla'ya tıklamanız yeterli.

Yazılarınıza fotoğraf ekleyin

Yazınızın yayınlanmış halini görmek için hesabınızda bulunan 'Blog sayfam' seçeneğine tıklayın; ardından açılan sayfa belirlediğiniz şablonun üzerindeki yazınızı ekrana getirecektir. Yazınızda sonradan bir düzeltme yapmak istediğiniz de ise Yazılarım kısmına girerek ilgili yazınızı yeniden düzenleyebilirsiniz.

Ancak blog sayfanızla yapabilecekleriniz elbette bununla da sınırlı değil. Örneğin yazınızın daha okunur ve farklı olmasını istiyorsanız, yazınıza bir resim de ekleme şansınız var. Bunun için 'Yazı ekle' kısmına girip yazınızı düzenledikten sonra araç çubuğunda bulunan Fotoğraf Ekle butonuna tıklayın.

Gelen küçük pencerede 'dosyanızı seçin'e tıklayın ve bilgisayarınızda bulunan ve yazınıza eklemeyi düşündüğünüz resme çift tıklayın ve Yükle'ye basın. Resminiz yüklendikten sonra 'ekle'ye tıklayın ve resmin yazınızın hangi tarafında olacağını belirleyin.

Bunun dışında yazılarınıza video da ekleyebilmeniz mümkün. Bunun için araç çubuğundaki 'Video ekle' fonksiyonundan faydalanabilirsiniz.

Okur yorumlarını göz ardı etmeyin

Blog yazmanın en güzel yanının milyonlara ulaşmak olduğunu daha önce belirtmiştik. Ancak internet kullanıcıları her zaman yazılarınızı okumakla yetinmeyebilirler. Diğer bir deyişle kullanıcılar, herhangi bir yazınız yorumlarını yazabilirler ve size gönderebilirler. Elbette okur yorumlarını yayınlayıp yayınlamamak tamamen size kalmış.

Okur yorumları sayesinde yazılarınızla ilgili insanların ne düşündüğünü de öğrenme şansına sahipsiniz. Böylece yazılarınızı okurların yorumlarına göre şekillendirebilir ve gün geçtikçe çok daha iyi bir blog yazarı olabilirsiniz.

Yazılarınıza yapılan yorumları okumak için 'Yorumlarım' bölümüne girmeniz gerekiyor. Onaylanmamış yorumlarınız bulunuyorsa, 'Yorum Onay' bölümünün yanında rakamla onaylanmamış yorum sayısı belirtilir. Böyle bir durumda bu bölüme girerek yorumları onaylayabilir ve yapılan yorumların diğer okurlar tarafından okunmasını sağlayabilirsiniz.

Blog ve istatistiki bilgiler

Blog'da düzenli olarak yazı girişi yapıyorsunuz ancak yazılarınızın kaç kişi tarafından okunduğuna da doğal olarak merak ediyorsunuz.

Sayfanızın aldığı hit sayısını ve okurların blog sayfanıza olan ilgisini rakamlarla görebilmek için 'İstatistikler' kısmından 'Blog İstatistiği'ne girmeniz gerekiyor. Blog İstatistiği, ay ve ay, gün ve gün blog sayfanızın kaç kişi tarafından ziyaret edildiğini not eder.

Örneğin bir gün boyunca blog sayfanızın kaç kişi tarafından ziyaret edildiğini merak ediyorsanız, o günün karşısında bulunan 'Detaylı İncele'ye tıklamanız yeterli. Ardından açılan pencerede ise gün içinde saatlere göre sayfanızın hangi zaman aralıklarında ziyaret edildiğini görebilirsiniz.

Bunun yanında 'kaynak listesi' sayesinde, blog sayfanıza gelen ziyaretçilerin hangi kaynaktan size ulaştığını da tespit edebilmeniz mümkün.

CHIP Online'ın blog sayfalarını deneyin!

Buraya kadar Blogcu.com üzerinden bir blog sayfasının nasıl açıldığını ve yazılarınızı nasıl diğer kullanıcılarla paylaşabileceğinize kısaca göz attık. Ancak blogcu.com'un alternatifsiz olmadığını söylemeliyiz. Zira bu site dışında Blogger başta olmak üzere birçok servis, bu konuda kullanıcılara hizmet vermektedir.

Blog servislerini kullanmanın yanında CHIP Online'ın kullanıcıları için özel olarak tasarladığı blog sayfaları da işinizi görebilir. CHIP Online'a kayıtlı olan birçok üye, kişisel yazılarını başta tüm CHIP Online camiası olmak üzere tüm dünyayla kolayca paylaşabilmektedir.

Eğer CHIP Online'da hesabınız varsa chip.com.tr/blog/blogkayit.html adresine tıklayarak birkaç adımda kendi blog sayfanızı oluşturabilmeniz mümkün.

Sonuç itibariyle bugün artık birçok kişinin kendine ait bir blog sayfası var. Siz de bir blog hesabı açarak yazılarınızla tüm dünyaya adınızı duyurabilirsiniz.

Alternatif blog servisleri

WordPress: Sunduğu geniş fonksiyonlarıyla öne çıkan başarılı bir açık kaynak kodlu blog yazılımı.

Mynet Blog: WordPress tabanlı ve herhangi bir ücrete tabi olmayan bir blog oluşturma servisi.

Milliyet Blog: Milliyet Gazetesi'nin okurları için oluşturduğu ve okurlarının görüşlerini tüm Türkiye'ye duyurmayı amaçlayan bir blog servisi.

: Google'ın sahibi olduğu ve sesini milyonlara duyurmak isteyenler için biçilmiş kaftan olan başarılı bir blog servisi.

BlogSayfası: WordPress içerik yönetim sistemini baz alan bir diğer ücretsiz blog servisi.

Vox: Tasarımıyla öne çıkan ve geniş bir okuyucu kitlesine sahip olan bir diğer blog servisi.

BlogLines: Bloglines sayesinde birkaç tıklamayla üstelik ücretsiz olarak yazılarınızı kolayca okurlarınızla paylaşabilirsiniz.

Sonraki Haber

Forum