Masaüstü GPU satışları alarm veriyor: 20 yılın en düşük seviyesi görüldü!

Masaüstü GPU satışları alarm vermeye devam ediyor. Sektör, bir önceki yıla göre yaşanan büyük düşüşün şokunu yaşıyor.

Pandemi sırasında bazı insanlar evde oyun oynayarak daha fazla zaman geçirirken, bazıları ise biraz para kazanmak için Ethereum madenciliği yapmaya çalışmıştı ve bu nedenle  grafik kartlarına olan talep önemli ölçüde artmıştı. Ancak pandemi kısıtlamalarının kalkması ve dünyanın yeniden “yaşanabilir” bir yer olmasıyla masaüstü bilgisayarlara olan rağbet yeniden düşmeye başladı. Bunun başlıca sebeplerinden biri olarak Ethereum madenciliğinin ölmesi gösterilirken, Jon Peddie Research'ün verilerine göre, 2022 yılının 3’üncü çeyreğinde ayrık grafik kartı sevkiyatları son 20 yılın en düşük seviyesine ulaşmış durumda.

Sektör, 3’üncü çeyrekte masaüstü bilgisayarlar için yaklaşık 6,9 milyon bağımsız grafik kartı - oyun için en iyi grafik kartları dahil - ve dizüstü bilgisayarlar için benzer sayıda ayrık GPU sevk etti. JPR verilerine göre AMD, Intel ve Nvidia masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için toplamda yaklaşık 14 milyon bağımsız grafik işlemcisi sevk etti ve bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında düşüş gösterdi. Bu arada, entegre GPU'ların sevkiyatı da 2022'nin 3’üncü çeyreğinde yaklaşık 61,5 milyon adet olarak gerçekleşti.

Aslında, 6,9 milyon masaüstü ayrık eklenti kartı (AIB), en azından 2005'in 3’üncü çeyreğinden bu yana sevk edilen en düşük grafik kartı sayısı olurken, 2022'nin 3’üncü çeyreğinde masaüstü grafik kartı sevkiyatlarının en az 20 yılın en düşük seviyesine ulaştığını söyleyebiliriz.

JPR'ye göre, masaüstü bilgisayarlar için ayrı ekran kartlarına olan talebin yavaşlamasına rağmen (birim satışlar bir önceki yıla göre yüzde 31,9 azaldı), Nvidia sadece liderliğini korumakla kalmadı, aynı zamanda şimdiye kadarki en yüksek pazar payı olan yüzde 86 ile konumunu güçlendirdi. Buna karşın AMD'nin payı yüzde 10 civarına düşerek son birkaç 10 yılın en düşük pazar payına geriledi. Intel'e gelince, sadece bir çeyrekte masaüstü ayrık GPU pazarının yüzde 4'ünü ele geçirmeyi başardı ki bu hiç de fena değil. Elbette Intel'in 2023'ün 3’üncü çeyreğinde sattığı AIB parçalarının çoğu giriş seviyesi modellerdi, ancak bunlar marka bilinirliği ve benzer faktörler nedeniyle Intel'in müşterileri tarafından talep edildi.

Jon Peddie Research raporunda, 3’üncü çeyrekte yaşanan GPU satışlarındaki düşüşün 2009 resesyonundan bu yana yaşanan en önemli düşüş olduğunu hatırlatıyor. Ayrık masaüstü GPU pazarını uzun süredir takip eden bizler için ise durum daha da vahim görünüyor.

Sonraki Haber

Forum