Microsoft CEO'su görevi boyunca verdiği en zor kararı açıkladı

Microsoft CEO'su Satya Nadella, başta oyunlar olmak üzere şirketin gelecek planlarından bahsederken, 9 yıldır yaptığı görevi boyunca verdiği en zor kararı da açıkladı.

Microsoft, oyun endüstrisinin büyük bir bölümünü kontrol altına almasını sağlayan birkaç rekor satın alma sayesinde son zamanlarda kutlayacak birkaç farklı nedene sahip. Insider tarafından kaydedildiği üzere, Microsoft CEO'su Satya Nadella, şirketin Activision Blizzard ile 69 milyar dolarlık birleşmesinin nihayet gerçekleşmesinin ardından geleceğe yönelik büyük planlarından birkaçını paylaştı.

Nadella, “Baktığımda, insanların oyunlara ayırdığı zaman artıyor ve Z kuşağı bundan daha fazlasını yapacak” dedi ve devam etti: “Oyunların yapılma şekli, oyunların sunulma şekli kökten değişiyor. İster mobil, ister konsollar, ister PC'ler, hatta bulut hizmetleri olsun...

Microsoft şu anda Çin merkezli Tencent’in ardından gelir açısından en büyük ikinci yayıncı konumunda. Nadella, Call of Duty serisinden Candy Crush’a kadar tüm bu kazançlı oyunların haklarını almasıyla şirketin “hem oyun yapımcısı hem de yayıncı olmaya daha fazla odaklanacağını” söylüyor.

Microsoft CEO’su bu satın almanın gerçekten ne kadar büyük olduğundan da bahsetti. Activision Blizzard satın alması o kadar büyüktü ki, ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) gibi düzenleyici kurumların dikkatini çekerek büyük incelemeler başlatılmasına neden oldu. Komisyon bunu engellemek için dava açtı ve bu dava sonuçta başarısız olsa da, Microsoft’un 2030’a kadar konsollara odaklanmaya devam etme yönündeki büyük planlarını ortaya çıkardı. Yeni kontrol kolları ve genel olarak daha iyi özelliklere sahip yeni Xbox Series S ve Series X konsolları da bu planlara dahildi.

Nadella, Microsoft’un CEO’su olarak göreve 2014 yılında geldi ve son on yılda bazı dramatik rota değişikliklerinin arkasındaki isim oldu. Bunlardan en önemlisi, şirket için "en büyük değişim" olarak adlandırdığı yapay zekaydı. Microsoft’un OpenAI ile milyarlarca dolar değerindeki ortaklığı, şirketin ileriye yönelik en büyük odak noktası olmaya devam ediyor ve Nadella bu avantajı başkalarıyla paylaşmakla pek ilgilenmiyor gibi görünüyor. CEO, yapay zeka alanında daha fazla rekabetin herkes için kötü olacağını, çünkü birkaç oyuncuyla onları kontrol edebileceğinizi, ancak çok sayıda oyuncuyu kontrol etmenin daha zor olduğunu söyledi.

Nadella, yapay zeka alanında daha az oyuncunun olmasıyla, çalışmalarının izinsiz bir şekilde yapay zeka eğitimleri için kullanıldığından şikayet eden yaratıcılar için daha az sorun olabileceğini ima etti. Kendisinin genel anlamda düzenlemeden yana olduğunu söyledi, ancak bunların elbette yalnızca yapay zekanın hızlı büyümesini engellemeden şirketine gerekli yönergeleri verebilecek türden kısıtlamalar olabileceğini belirtti. Nadella belirtmemiş olsa da, daha fazla düzenlemenin yeni şirketlerin yapay zeka alanında Microsoft’a karşı rekabet etmesini daha da zorlaştırabileceğini de unutmamak gerekiyor.

EN ZOR KARAR

Ancak Nadella’nın bazı pişmanlıkları da var. Görünene göre bunlardan en önemlisi, şirketinin cep telefonu pazarından çıkmasıydı. Microsoft, 2017 yılında telefon bölümünü sonlandırdı ve Windows Phone projesini rafa kaldırdı. Microsoft CEO’su bunu “verdiğim en zor kararlardan biri” olarak belirtti.

Profesyonel hayatınızda yaptığınız en büyük hata neydi? Ve bundan ne öğrendiniz?

Keşke tek bir hata olduğunu söyleyebilseydim ama pek çok hata yaptım. En büyük hatalarımın muhtemelen insanlarla ilgili olduğunu söyleyebilirim.

Geriye dönüp baktığınızda pişmanlık duyduğunuz gerçek bir stratejik hata ya da yanlış bir karar var mı?

Birçok insanın hakkında konuştuğunu düşündüğüm karar - ve CEO olduğumda verdiğim en zor kararlardan biri - o zaman tanımlandığı şekliyle cep telefonu olarak adlandıracağım şeyden çıkışımızdı. Geriye dönüp baktığımda, belki de PC'ler, tabletler ve telefonlar arasındaki bilgi işlem kategorisini yeniden keşfederek bunu başarmanın yolları olabilirdi diye düşünüyorum.

Şimdiye kadar aldığınız en iyi karar neydi?

Bence en iyi karar şirketin işletme modeli oldu. Bir kurucudan görevi devraldığımı fark ettim. Ve şirketi bir kurucu gibi yönetemezdim. Şirketi, tüm şirkete karşı sorumlu olan kıdemli liderlerden oluşan bir ekip olarak yönetmemiz gerekiyordu. Ve üst düzey liderler bile izole edilemez, ayaklarının yere basması gerekir. Bu yüzden birlikte çalışabilmenin bir yolunu bulduk. Eskiden Microsoft'un bir grup silo olarak nitelendirilmesi, karikatürize edilmesi söz konusuydu; ki bence bu adil değildi. Birlikte çalışan tek bir ekip olduğumuzu, kendi yollarımızda esnek olduğumuzu ancak sonuç hedeflerimize çok bağlı olduğumuzu göstererek bunu çürütmeyi başardık. Ve bence en önemli şey de buydu.

Sonraki Haber

Forum