Mozilla, Monitor Plus hizmetiyle veri hırsızlarının tezgahını bozuyor; tabi eğer ayda 14 dolar öderseniz...

Mozilla vakfının yeni hizmeti yıllık 108 dolar karşılığında sizi listeleme sitelerinden otomatik olarak kaldırmayı taahhüt ediyor. Peki bunu nasıl yapıyor?

İnsan arama siteleri, sizin ya da başka insanların internetteki sabıka kaydını tutuyor diyebiliriz. Ya da benzer amaçlarla tasarlanmış başka siteler de bir kişinin "gerçekte kim olduğunu" ortaya çıkaran "milyonlarca kayıt" sunuyor. Adınız her geçtiğinde, bu sitelerin botları tarafından kayıt altına alınıyorsunuz ve bir gün sizi araştıran başkaları, hakkınızdaki bu kayıtların dökümünü alabiliyor.

Bu tür "kişi arama" sitelerinin sayısı ise giderek artıyor. Üstelik sadece kimin kim olduğunu merak eden sıradan kişiler değil, bazen kamu kurumları da bu servisleri resmi veya gayri-resmi olarak kullanabiliyor. Bir vize başvurusu yaptığınızda ilgili ülkenin istihbarat servislerinde bir raporunuz var mı, yok mu kontrol edildiği gibi, internetteki varlığınız da bu tür servisler üzerinden detaylıca sorgulanabiliyor. Elbette, kişisel verilerinize ulaşıp banka hesabınızı boşaltmak isteyen çakallar da bu servisleri sonuna kadar kullanabiliyorlar.

Bilgilerinizi bu sitelerden silmek teknik olarak mümkün olsa da günler ya da haftalar sürebiliyor. Ancak şimdi Firefox'un sahibi Mozilla vakfının alternatif bir çözümü var. 

İstihbarat örgütleri bu verileri çok seviyor

Yeni piyasaya sürülen Mozilla Monitor Plus servisi, bilinen veri ihlallerinin yanı sıra bu tür "kişi arama" sitelerindeki bilgileriniz için otomatik olarak izlemeyi ve ardından kaldırma işlemiyle ilgilenmeyi taahhüt ediyor. "Plus" sürümü aylık 14 dolar ya da bir yıllık abonelik için 108 dolar (aylık yaklaşık 9 dolar) tutuyor. Mozilla'nın bilgilerinizi bulduğu veri ihlallerini ve veri simsarlarını görmek için Monitor'de ücretsiz bir tarama da yapabilirsiniz. Ama bu verileri kaldırtmak için 108 dolar ödemek durumundasınız.

Mozilla'nın, "geçmiş arama" ya da "kişi bulma" sitelerinden "veri simsarları" olarak bahsetmesi, biraz akıl karıştırıyor olabilir. Bu terim aynı zamanda kamuya açık kayıtlardan ve internet geçmişinizden değil, imzaladığınız çeşitli kullanım sözleşmelerinden doğan haklarıyla, telefonlarınızdan ve bilgisayarlarınızdan topladıkları verileri satan uygulama geliştiricileri de işaret ediyor. Evet, hizmet şartlarını kabul etmek için onay verdiğiniz her sözleşmeyle potansiyel olarak telefonunuzdaki pek çok veriyi de veri tüccarlarına teslim ediyorsunuz. Onlar da bu verileri, kişi tarama servislerine satıyor ve şimdi şaşırmayın, o servisler de NSA, FBI, CIA, MI6 gibi sayısız güvenlik ve istihbarat örgütüne, uygun bir ücret karşılığında, verilerinizi açıyorlar.

Monitor, veri ihlalleri ortaya çıktığında 10 milyon kişinin uyarılmasına yardımcı olduğunu iddia ediyor. Mozilla'ya göre Monitor Plus'ı kullanarak verilerinizi aracı sitelerden kaldırmak "genellikle 7 ila 14 gün sürüyor". Ancak bazen "bir saat içinde" de sonuç alınıyor. 

Monitor Plus, Mozilla'nın VPN hizmeti ve bir telefon/e-posta maskeleme hizmeti olan Relay de dahil olmak üzere son zamanlarda sunduğu gizlilik odaklı uygulamalarından biri. 108 dolar veren herkesin internet geçmişini temizleyebilecek olması kulağa garip gelse de, Mozilla'nın iddiası bu.

Sonraki Haber

Forum