Mutlu yıllar Win 7: En iyi hile ve ipuçları!

Windows 7 ikinci yaşını kutlarken CHIP Online en iyi hileleri ve ipuçlarını bir araya getiriyor...

Bilişim sektöründe iki yıl uzun bir süre. Zira daha Windows 7 ikinci yaşını doldururken Windows 8 heyecanı şimdiden ortalıkta dolaşmaya başladı. Fakat Windows 7 Microsoft'un şu ana kadar ki en iyi işletim sistemi olduğu için ondan kurtulmakta acele etmeye gerek yok. Öte yandan CHIP Online kullanıcılarının %49,2 ile Windows 7, %33.8 ile Windows XP ve %10.2 ile MacOS kullandıklarını belirtelim.

Doğum günüde her şey ücretsiz

Tabii ki Windows 7 de mükemmel değil. Bazı özelliklerde eksiklikler mevcut iken bazılarının da iyileştirilmesi gerekiyor. İşte bu yüzden 77 adet ücretsiz ince ayar yazılımı ve ipucunu sizlere sunuyoruz. Bu araçlarla 7'nin eksikliklerini giderebilir ve işletim sisteminizi daha verimli kullanmaya başlayabilirsiniz. Yine araçlarımız sayesinde daha güvenli ve daha rahat bir Windows ta sizleri bekliyor.

Ön çıkanlar: Windows 7'yi uçurun

Windows Vista ile birlikte gelen SSD desteği Windows 7 ile devam ediyor. SSD disklerin ömrünü uzatan TRIM desteği sayesinde Windows 7 SSD'nizin ömrünü uzatırken, SSD dikiniz de işletim sisteminizin iki katı daha hızlı açılmasını sağlıyor. Yine dosyalara erişim süresi de 100 kat daha artarak 0.1 milisaniyeye düşüyor. Öte yandan SSD fiyatlarını yüksek bulan kullanıclar için de bir çözüm mevcut. Intel'in Smart Response teknolojisi ile kapasite ve performansı bir arada bulabiliyorsunuz. Bu konudaki makalemize ise buradan ulaşabilirsiniz.

64-bit ile daha fazla güç

Windows 7 iki farklı mimaride sunuluyor. x86 (32-bit) ve x64 (64-bit). Eğer sisteminizde 4 GB bellek varsa 64 Bit Windows 7 kaçınılmaz. Yeni donanımların da 64 Bit mimari ile daha iyi ve performanslı çalıştığını belirtelim. 64 Bit sürüm dünya çapında daha çok kullanıldığı için güncel sürücülerde 64 Bit'e daha çok önem veriliyor.

64 Bit Windows 7 sürümünüzden daha iyi yaralanmak için ise buradaki "Windows 7'niz için en iyi 64 bit araçlar" makalemize göz atabilirsiniz.

Taşınabilir Disklere Kapasite Dopingi

10 yıldan beri ısrarla XP'yi tercih eden kullanıcılar sisteme 2.2 TB'dan büyük bir taşınabilir disk bağlamak istediklerinde yolun sonuna geldiklerini anlayacaklardır zira bu tarihi işletim sisteminin yetersiz MBR desteği yüzünden diskin bölüm şemasında sorunlar oluşuyor. Bu bağlamda 3 TB veya 4 TB bir disk satın alan XP kullanıcıları, 32 Bit sistemde 3.25 GB bellek kullanımı ile kısıtlanmak yetmezmiş gibi burada da 2.2 TB kapasitede kalıyorlar. Öte yandan GUID bölüm tablolarını tanımlayabilen Windows 7 için bu diskler hiç bir sorun teşkil etmiyor. Bu disklerden ön yükleme (boot) yapmak isteyen kullanıcılar için ise UEFI desteği devreye giriyor.

En iyi optimizasyon araçları

Pek çok Windows kullanıcısının bilgisayarlarında olmazsa olmaz programlar arasında yer alan CCleaner ile iTunes çerez yönetimi, Windows Servisleri için kayıt defteri temizleme ve aralarında Skype ile AIM gibi anında mesajlaşma programlarının yer aldığı birçok programın çöp verilerini temizleyebilirsiniz. Sisteminizdeki diğer gereksiz dosya kalıntılarını temizleme, sistem performansını arttırma ve gizlilik konularına önem verenlerin tercih ettiği CCleaner'ın yeni sürümü Windows 8 için dahi destek sunuyor. Son sürümü buradan indirip Windows 7'deki çöplerden kurtulabilirsiniz.

Güçlü: Tweak Me

Windows 7'nin gizli ayarlarına Tweak Me ile ulaşmak mümkün. Üstelik tüm bu ayarları karmaşık bir arabirim yerine basitçe kontrol edebiliyorsunuz. Ayarlar arasında kullanıcı hesap denetimlerinden sağ tuş içerik menüsüne kadar birçok seçeneğe rastlamak mümkün. Profesyoneller tarafından kullanılan bu ayarların hepsi Tweak Me tarafından bir araya toplanmış.

Download: Tweak Me

Windows 7 Gereçleri

Windows 7'de yer alan yardımcı araçlar arasında hava durumu göstergesi, not alma aracı, dijital bir saat, işlemci ve bellek monitörü ve fazlası da var. Bunların haricinde üçüncü parti gereçler de mevcut. Örneğin internette sıkça ziyaret ettiğiniz siteleri ve sık kullandığınız klasörleri Snow Gadgets ile gözünüzün önünde bulundurmanız mümkün. Yapışkan notlar uygulaması ise unutmak istemediğiniz şeyleri size hatırlatmakta birebir.

Snow Gadgets'i buradan indirebilirsiniz!

En iyi ipuçları

Windows 7 görev çubuğu, şık görünümünün yanında birçok işlevi de içinde bulunduruyor. Örneğin bir programı görev çubuğundan yönetici olarak çalıştırabiliyorsunuz. Yine Windows 7'de istediğiniz bir programı hızlı bir biçimde çalıştırmak için başlat menüsünde yer alan arama kutucuğunu da kullanabiliyorsunuz. Yapmanız gereken programın adını buraya yazmaya başlamak. Akabinde çıkan sonuçlar arasında aradığınız yazılım en üstte ise doğrudan Enter'a basarak programı çalıştırabilirsiniz.

Godmode'u devreye sokun

Godmode,'u açmak için yapmanız gereken çok basit. Masaüstünde yeni bir klasör oluşturun ve adını GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} olarak değiştirin. Klasör farklı bir simge alacak ve adı "GodMode" olarak değişecek. İşte bu kadar basit. Şimdi bu simgeye çift tıklayın ve işte sürpriz: Her birine ulaşmak için farklı yolları takip etmeniz gereken onlarca Windows 7 ayar seçeneği tek bir pencerede karşınızda! Bu seçenekler arasında İnternet seçeneklerinden AutoPlay'e, Donanım seçeneklerinden anti-virüs ayarlarına kadar hemen her şeyi bulmanız mümkün...

Güzel bir ortamda çalışın

Masaüstünüzün arka planı bütün gününüzü etkileyebilir. Bu bağlamda iyi bir duvar kağıdı sayesinde moralinizi de yüksek tutarak çalışma performansınızı artırabilirsiniz. Öte yandan Windows ile beraber gelen ve milyonlarca bilgisayar kullanıcısı tarafından kullanılan duvar kağıtları sıkıcı ve sıradan olabiliyor. İşte tüm bunlara son vermek için en iyi duvar kağıtlarını sizler için bir araya getirdik.
50 adet geniş ekran duvar kağıdınız indirmek için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Güvenliğiniz için araçlar

Windows'un artık kendine özel temel bir zararlı yazılım koruması var: Security Essentials. Geçtiğimiz senenin Kasım ayında karşımıza "Morro" kod adıyla çıkan Microsoft'un ücretsiz antivirüs çözümü bu sefer yeni bir isimle karşımızda: Microsoft Security Essentials (MSE). Yazılım Windows XP (SP2), Vista ve Windows 7 kullanıcıları için 32 ve 64bitlik sürümleriyle tamamen ücretsiz. MSE'de hem açılan ve arka plandaki dosyaları eş zamanlı tarama hem de istendiğinde belirli bir dosya grubunu tarama özellikleri mevcut. İsterseniz bir dosyayı, bir arşivi ya da bir klasörü bağlam menüsünden anında tarama başlatabiliyorsunuz. Bu ücretsiz aracı buradan indirebilirsiniz.

TrueCrypt

TrueCrypt'i kullanarak şifreli sanal sürücüler oluşturabilir ve bilgilerinizi bu dosyaların içinde saklayabilirsiniz. Bu sayede bilgilerinizi taşınabilir hafıza ürünlerinde de güvenle taşıyabilrisiniz. Program size dosyayı her açmak istediğinizde size şifreyi soracaktır. AES-256, Blowfish, CAST5, Serpent, Triple DES ve Twofish yazılımın desteklediği şifreleme teknikleri arasında. Yine yazılım ile sanal sürücüleri FAT32 veya NTFS formatında oluşturabiliyorsunuz. Ayrıca gizli sürücü oluşturma ve klavye kısayollarıyla dosyayı sürücüye atama gibi özellikler de TrueCrypt'de mevcut.

Yedekleme

Paragon Backup & Recovery 2011 Advanced Free tüm verilerinizin güvenliğini sağlıyor. Yedekleme ve kurtarma konularında gerçek bir uzman olan bu araç ile sistem çökmelerinde kara kara düşünmenize gerek kalmıyor. Yine alternatif olarak Windows 7'nin kendi dahili yedekleme aracını da kullanabilirsiniz. Bilgisayarınız açılmadığında ise tek yapmanız gereken kurulum DVD'sini takmak ve geri yüklemek istediğiniz sistem yedeğini seçmek.

Virüslerden kurtulun

Ücretsiz Virüs Tarayıcı

Avast! Home Edition, internetteki virüs ve diğer zararlı yazılımlardan bilgisayarları koruyan, üstelik kullanıcılardan herhangi bir ücret de talep etmeyen bir anti-virüs aracı. AV-test.org'un testlerinde aldığı yüksek puanlarla en iyi ücretsiz Anti-Virüs olduğunu ispatlayan yazılım ile bilgisayarınızdaki virüsleri tarayıp yok edebiliyorsunuz. Yazılımı buradan indirebilirsiniz.

Adobe Reader'in arayüzüne oldukça benzer bir tasarıma sahip olan FoxIt Reader, işlevsellik bakımından da Adobe Reader'dan hiç geri kalır yanı yok. FoxIt Reader ile PDF dosyalarınıza kendi özel notlarınızı ekleyebileceğiniz gibi, zoom yani yakınlaştırma ya da uzaklaştırma, metin aama veya PDF'leri resimsiz görüntüleme gibi seçenekleri kolayca kullanabilirsiniz. Ve çok daha önemlisi, Adobe Reader'in aksine FoxIt Reader'in açılması için çok uzun süreler beklemenize gerek yok.

Download: FoxIt Reader

Uygun fiyata Windows 7

Windows 7'yi OEM lisansıyla satın almak isteyenler için lisans fiyatı Windows Vista'dakinden daha ucuz. Online satıcılarda Windows 7 Home Premium fiyatı sadece 99.99 dolar. OEM olmayan Home Premium ise 129 dolara satılıyor. Windows 7 Professional OEM'in fiyatı 149 dolar; oysa perakende satılan aynı sürüm 199 dolar! Ultimate sürümün fiyatı ise 199 dolar. OEM almak burada 30 dolarlık bir tasarruf sağlıyor.

OEM sürüm ne demek? "Original equipment manufacturer" yani orijinal donanım üreticileri için çıkartılan ambalajsız ve çok daha ucuz sürümlere OEM deniliyor. Elbette OEM sürümün tek farkı ambalaj değil, bazı kısıtlamalar da var. Donanım üreticileri için hazırlandığı için sadece temiz kurulum seçeneği mevcut. Eskiden sadece donanım üreticilerinin satın aldığı bu lisanslar, zaman geçtikçe tüketiciler tarafından perakende de edilinir oldu. Günümüzde online satış sayesinde artık herkes tarafından yaygın bir şekilde satın alınabiliyor.

Microsoft'tan uyarı!
Microsoft Türkiye Telif Hakları Müdürü Ozan Öncel'in bu konuda yaptığı açıklamayı da aşağıda bulabilirsiniz...


Haberde sözü geçen OEM yazılımların başka bir makinede kullanılmak üzere ticari olarak satışı yasal bir uygulama değil. OEM yazılımları bilgisayar üreticileri için Microsoft tarafından sağlanan özel bir lisanslama türü. Bu nedenle OEM yazılımı bir başka makineye, orijinal dizüstü, masaüstü bilgisayar veya sunucu artık kullanılmıyor olsa bile veya yazılım orijinal donanımdan ayrılmış olsa bile transfer edilemez; OEM lisanslar yazılımın ilk kurulduğu aygıtlara aittir ve başka bir yerde kullanılması söz konusu olmaz.
Kullanılmış bir bilgisayardaki OEM yazılımların lisansı farklı bir bilgisayara devredilemez. Buna karşın, kullanılmış bilgisayar tamamen, yani yazılım medyası, kullanım kılavuzu ve COA dahil olmak üzere, bir başka son kullanıcıya yazılım lisansı haklarıyla birlikte devredilebilir.

Tüketiciler OEM lisanslarının yazılımın ilk olarak kurulduğu aygıtlara "bağlandığını" unutmamak gerekiyor. Donanım (masaüstü veya dizüstü, vb.) bağışlanırsa veya satılırsa OEM yazılım ilk kurulduğu donanımla birlikte kalmak zorunda.
Yapılan tespitlerde bazı kişi ve kuruluşların hurdaya çıkmış veya kullanımda olan donanımların üzerinden söktükleri COA (Özgünlük Belgesi) etiketlerini bazen olduğu şekli ile bazen de tahrif ederek Windows CD paketleri veya başka donanımların üzerine yapıştırıp , orjinal ürün izlenimi yaratarak satış yaptıklarını görüyoruz Bu satış Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma ve Türk Ceza Kanuna (sahtecilik) göre suç teşkil ediyor.

Windows 8 ile geleceğe bakış

Windows 8'in yeni arabirimi ile işletim sistemi programlarınıza hiç olmadığı kadar hızlı erişim sağlıyor. Yine daha hızlı açılan bir Windows ve tamamen yeni bir denetim masası da bizleri bekleyen diğer özellikler arasında. Yeni denetim masasında dikkat çeken özellik ise sistemi temizlemeye yarayan Refresh seçeneği. Dosyaları silmeden Windows'un çöplerini temizleyip hızlandıran bu ayar sayesinde Windows'a ilk günkü performansını kazandırmak mümkün olacak. Bunun yanındaki sistemi komple silmeye yarayan Reset özelliği de ilk defa Windows 8 ile karşımıza çıkıyor.

Uygulama mağazası

Windows 8 ile birlikte artık yerel hesabın yanında Live ID ile de sistem oturumu açılabiliyor. Live ID kullandığınızda istediğiniz verileri Microsoft'un Cloud sunucularıyla eşleştirebiliyorsunuz. Öte yandan platform için bugüne kadar yazılmış binlerce uygulama nihayet bir çatı altında toplanıyor. Windows 8'in yeni uygulama mağazası ile tüm bunlara kolayca erişmek mümkün olacakken burada yer alacak yazılımlar Metro arabirimi ile uyumlu olacak.

Donanımsal destek

USB 3.0, USB 2.0'dan teorik olarak 10 kat fazla hız sağlıyor. Microsoft, USB 2.0 ile aktarımı 15 dakika süren bir yüksek çözünürlüklü filmin, USB 3.0 ile aktarımının sadece 80 saniye süreceğini söylüyor.
Firma , resmi Windows 8 blog sitesinde yaptığı duyuruda USB 3.0'ın yeni masaüstü PC ve laptop'larda henüz ortaya çıkmaya başladığını, ancak 2015'de tüm yeni PC'lerin USB 3.0 portlara sahip olacağını belirtti. Bu bağlamda Windows 8 de bu teknolojiye yerleşik deste sunacak.

Sonraki Haber

Forum