Nvidia internet'i değiştirmeye geliyor

Nvidia'dan internet kullanıcılarını yakından ilgilendiren bir haber! Nvidia tarayıcılarımızda...

Son bir kaç yıl içerisinde Google'ın bilişim dünyasına kazandırdığı terimlerden biri olan 'cloud computing'in, Türkçe'si bulut bilgi işlem.Çok konuşulan bir kavram. 'Cloud' (Bulut) terimi, aslında internet üzerindeki sunucular ve bunların oluşturduğu ağlara uygun görülmüş bir tanım.

Bulut bilgi işlem ise bu çerçevede; 'bilişim teknolojilerine ilişkin kaynak ve kabiliyetlerin servis olarak sunulması' olarak tanımlanıyor. Bulut bilgi işlem ile uygulamalar, web üzerinden; yerel sistemde herhangi bir kurulum gerektirmeden çalıştırılabiliyor.

Daha da ötesinde; veri depolama, bilgi işleme, uygulama geliştirme ve iletişim gibi tüm işlemler için sanal ve dinamik bir zemin oluşturuyor. Tıpkı Servis Odaklı Mimari gibi, Bulut bilgi işlemde, bir teknolojiden çok, mimari bir devrimi ifade ediyor. Ağ erişiminin yaygınlaşması, kimilerine göre bizleri 'web 3.0' kavramıyla tanıştıracak olan bu değişimin en önemli etkenlerinden biri.

Ağ üzerinden 3D

RealityServer ile evinizi baştan aşağı dekore etmek, çocuk oyuncağı olacak!

Bu bilgiler ışığında; Nvidia'nın 3 boyutlu modellerin ağ üzerinde 'render' edilmesini mümkün kılan bir sistem geliştirdikleri yönündeki açıklamaları, doğal olarak heyecan uyandırıyor.

'Bilgisayarda tasarlanmış modellerin, görüntülenmek üzere yine bilgisayar tarafından işlenmesi' olarak kabaca tanımlayabileceğimiz 'render' hadisesinin, özellikle oyunlar gibi 3 boyutlu uygulamalar söz konusu olduğunda, ciddi bir işlemci gücü gerektirdiği biliniyor.

Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekirse, Eğer RealityServer tasarlandığı gibi çalışırsa, ekran kartlarına büyük meblalar yatıran profesyoneller bilgisayar toplarken 'Hangi ekran kartını alsam?' sorusunu sormaya gerek duymayacak. Dahası mobil cihazların en büyük problemleri olan enerji tüketimi, aşırı ısınma ve yavaşlama gibi dertleri ortadan kaldıracak.

Peki bunun bedeli ne oalcak? Bedeli donanıma büyük meblalar yatırmak yerine, hizmet kullanımı karşılığında ücret ödemek olacak. İşlenen ve depolanan veri miktarına göre ücretlendirme dışında da seçenekler olacak.

3D 'in hayatımızdaki yeri

RealityServer ile evinizi baştan aşağı dekore etmek, çocuk oyuncağı olacak!

Düşünüldüğünde, böylesi bir uygulamanın sunacağı olanaklar, gerçekten de sınırsız görünüyor. Gerçek zamanlı, foto realistik imajların, çalıştırıldığı bilgisayarın işlem gücüne bakmaksızın kitlelere ulaşabileceği düşüncesi, kulağa bir bilim-kurgu filminden fırlamış gibi gelse de, pratikte uygulanabileceği alanların sayısı neredeyse sonsuz.

Çevrimiçi alışverişlerinizde, örneğin mobilya alırken, evinizi 'sanki içindeymişçesine' döşeyebildiğinizi, aydınlatmadan dokulara kadar her şeyi en ince ayrıntısıyla görebildiğinizi bir düşünün...

Nvidia'dan Dan Vivoldi, bütün bunların çok yakın bir zamanda, RealityServer ile mümkün olacağını söylüyor. MentalImages tarafından geliştirilen teknolojinin, iRay 'render' motoru, Tesla GPU'lar (grafik işleme üniteleri) ve Reality platformuyla çalışacağı ve RealityServer'a erişimin 30 Kasım 2009'da açılacağı bildiriliyor.

Sonraki Haber

Forum