Opera ve Firefox için bir zafer

Microsoft IE8 güncellemesinde kendi açısından geri, anti- tekel açısından ileri adım attı...

Internet Explorer 8'i Avrupa Birliği anti-tekel yasalarınca standart internet tarayıcı olarak Windows'la birlikte dağıtamayan Microsoft, alternatif bir yol denemişti. Windows Update'ten yararlanarak kullanıcıları sonradan Internet Explorer 8'e geçirmeyi amaçlayan hareket Mozilla ve Opera'dan ağır eleştiri almıştı.

Microsoft bunun üzerine kullanıcıların varsayılan internet tarayıcı seçimini daha açık hale getirmeye karar verdi. Kullanıcılar Windows Update ile Internet Explorer 8'a yükseltme teklifi aldıklarında veya kendileri indirip kurduklarında karşılaşacakları seçeneklerdeğiştirildi.

Eskiden kullanıcılara "hızlı ayarlar" ve "detaylı ayarlar" seçeneği veren Microsoft, kullanıcıların tembelliğinden faydalanarak onları otomatik olarak Internet Explorer'a geçirmiş oluyordu. Bu da Mozilla ve Opera'nın başlıca itiraz sebebiydi.

Şimdi ise hızlı ayarlar seçildiğinde de kullanıcılara Internet Explorer'ı varsayılan internet tarayıcıları olarak seçip seçmek istemedikleri sorulacak. Microsoft anti-tekelcileri memnun etmek için bu değişikliği yaparken dinamik güncellemeleri de çok zorlaştırmak istemiyor.

Bu anlayışın sebepleri arasında Microsoft'un internet tarayıcılar arasında Internet Explorer'ın yerini korumak istemesi kadar kadar, kullanıcıları güncellemelerle güvenlik açıklarından korumak istemesi de yer alıyor.

Bu kadara Mozilla'nın CEO'su John Lilly'in tepkisi ise "İyi bir değişiklik, Microsoft nihayet IE8 ile doğru olanı yapıyor" oldu.

Sonraki Haber

Forum