Otomobil devi Jaguar'dan gelecek planları...

Jaguar 2010 model XJ'sini tanıttı, geleceğin e-otomobilleri hakkında önemli ipuçları verdi...

67000 dolarlık 2010 model yeni Jaguar XJ'nin tanıtımında Jaguar, geleceğin e-arabaları için projelerinden de bahsetti.

Jaguar'ın Programlar Direktörü Michael Mohan, Jaguar'ın bir takım gelecek teknolojiler üzerinde çalıştığını söyledi. Hibrit elektrikli araçlar, volanla enerji toplama ve menzili uzatılmış şarjlı hibrit elektrik araçların da bunlara dahil olduğunu söyledi.

Mohan yeni şarjlı hibrit üzerine pek detay vermedi Ancak bu aracın XJ'de kullanılan hafif aliminyum alaşımdan faydalanması gayet olası. Şarjlı elektrikli araçların özelliği fişe takılarak şarj edilmeleri. İlk prototiplerin 24 saat şarj süreleri büyük bir sorunda; ancak artık pratik sürelerde şarj edilebiliyorlar. Volan ise kinetik enerjiyi dönmeye devam ederek depolayan ve istenildiğinde aktaran bir teknoloji.

Elektrikli araçların güçsüz olduğu yönündeki önyargıları yıkmak isteyen otomobil üreticileri, yeni teknolojilere popülerlik kazandırmak için güçlü spor otomobiller üretiyor. Mesela Fisker'ın Karma modeli 150 kilowattlık elektrik motoruyla 403 beygirlik güç üretiyor. 2010 yılında ilk siparişler teslim edilecek.

BMW ve Jaguar kıyaslanırsa...

Jaguar'ın baş tasarımcısı Ian Callum daha önce aliminyum XJ'nin, kıyaslanabileceği BMW 7 serisi araçlardan 150 ila 250 kilogram daha hafif olduğunu söylemişti. Güç-ağırlık dengesi çok önemli olduğundan araba ne kadar hafif olursa o kadar iyi. Geleceğin hibrit spor Jaguar'larını belki beklediğimizden erken görebiliriz.

Elbette Jaguar'ın koruması gereken bir ünü var. Performans ve kullanım açısından mükemmel olmayan bir aracı çıkartarak bunu riske atamazlar. Yeni XJ'nin sunumunda manken olarak Elle Macpherson'u kullanan Jaguar'ın yöneticilerinin klası hata kaldırmaz. XJ sunumunda da sık sık Sir William Lyons'un mirasından ve 1950 ve 60'ların Jaguar'larından bahsettiler.

Sonraki Haber

Forum