Bugün hala PlayStation 4 alınır mı? PlayStation 5'e rağmen PS4 nasıl halen yaşıyor?

PlayStation 4, inanılmaz bir şekilde ömrünü sürdürüyor. Peki ama PlayStation 5 varken PlayStation 4 alınır mı? PlayStation 4'ün ne kadar ömrü kaldı?

Genel olarak bir video oyun konsolunun ortalama ömrü yaklaşık altı yıl olarak kabul edilir. Sonrasında, genellikle yeni nesil konsollar piyasaya sürülür ve eski sistemlere verilen destek azalmaya başlar. Ancak PlayStation 4 bu konuda bir istisna gibi gözüküyor.

2023 yılında PS4 desteği halen devam ediyor. Sony henüz tamamen PS5’e odaklanmaya başlamadı. Bunun oyunlar için ne anlama geldiği ise ayrı bir tartışma konusu oluyor.

PlayStation 5, tedarik sıkıntıları ile beraber bulunmasının oldukça zor olduğu tartışmalı bir başlangıç yaşadı ancak artık bu sorun ortadan kalkmış gibi gözüküyor. Bu da PS4’ten vazgeçme zamanının geldiğini düşündürebilir. Ancak her konuda olduğu gibi, burada da iki farklı bakış açısı bulunuyor ve bu yazıda her iki tarafı kısa bir şekilde anlatmaya çalışacağız.

Küresel çip sıkıntısı birçok sektörü etkiledi ve oyun sektörü de bu sıkıntıdan kendi payını aldı. Bu sıkıntı, Sony'nin PS5 piyasaya sürüldüğünde talebi karşılayacak kadar konsol üretememesine yol açtı. Belki de daha da kötü bir şekilde, PS5, ulaşılmasını daha da zorlaştıran bir şekilde kara borsacılar tarafından hedef alındı.

PlayStation 5

PS4’ün günümüze kadar dayanmasında bu iki olayın büyük bir katkısı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Genel olarak bakıldığında, PS5'i kullanan yeterince insan yoktu. PS4 desteği daha önce sona erseydi, sınırlı sayıdaki PS5 sahibi Sony'nin kar etmesi için yeterli olmayacaktı.

Buna bağlı bir şekilde, PS5'in büyümesi ömrünün başlangıcında çok yavaş olduğundan, Sony neredeyse zorunlu olarak hem PS4 hem de PS5 için oyun çıkarmaya devam etme kararını aldı. Ancak PS5 ve Xbox Series X|S gibi yeni nesil konsollar, eski nesilden çok daha güçlü ve odağın bunlara yöneltilmemesi, geride kalmalarına sebep oldu.

PS5, PS4'ten vazgeçmek için gerekli yatırıma değecek güçlü özelliklere sahip. Konsolun sunabildiği grafikler, önceki nesil oyun konsollarına göre çok daha üst seviyede. Ancak nesiller arası oyunların PS4'te verimli çalışması için özelliklerin zayıflatılması gerekiyor ve bu da oyuncuların PS5'lerinin sağlayabileceği gücün tamamını kullanmamalarına neden oluyor.

PlayStation 5, gücünü halen tam olarak kullanamıyor

PS5'in güçlü özelliklerinden yararlanan yeni nesil oyunlar geliştirmek yerine her iki nesilde de çalışacak oyunlar geliştirildiği için, PS5 sahipleri, bir açıdan bakıldığında sistemlerinde PS4 oyunları oynamak zorunda kalıyor.

Sony tamamen PlayStation 5'e geçmiyorsa, oyuncuların da bu geçişi yapması için bir sebep yok.

Ayrıca PS5 ve PS4 arasındaki kayda değer fiyat farkı, özellikle daha düşük bütçeli oyuncular için PS4’ü daha iyi seçenek haline getiriyor. PS4 uzun bir süredir piyasada olduğundan dolayı, temiz kullanılmış bir PS4'ü çok daha ucuza ikinci el olarak bulma ihtimaliniz de oldukça yüksek.

PlayStation 4

Sony'nin geçmişten uzaklaşıp yeni nesil oyunların geleceğine geçme konusundaki isteksizliği, geçişin oyuncular için de bu kadar zor olmasının nedenlerinden biri. Halen oyunların büyük çoğunluğu PS4 desteği ile sunuluyor ve her iki sistemde de verimli bir şekilde çalışabilmeleri için sıkıştırılmaları gerektiğinden, PS5 sahipleri yeni oyunlardan alabilecekleri maksimum verimi alamıyor.

Oyuncular, Sony vazgeçene kadar PS4’ten vazgeçmeyecektir ve aynı şekilde PS4’ten vazgeçene kadar Sony PS5’e odaklanamayacak. Burada önemli bir döngü bulunuyor ve bu döngü kırılana kadar PS4 için iyi oyunlar almaya devam edebileceğiniz rahatlıkla söylenebilir.

Tartışmanın diğer tarafında ise, PS5’in güçlü özellikleri öne çıkıyor. Şu anda göreceli olarak az sayıda PS5 oyunu bu özelliklerden tamamen faydalanıyor olsa da, gelişmiş özelliklerden faydalanan oyunların etkileyici olduğu rahatlıkla söylenebilir. Ayrıca, zaman içerisinde bu oyunların sayısı yavaş da olsa artıyor.

Sonuç: PS4'ün yaşam süresi bitiyor mu?

Her şeye rağmen ortada duran bir gerçek var: PS4, oldukça etkileyici bir ömre sahip oldu ancak artık hızla zamanının sonuna yaklaşıyor. PS5’in özelliklerinden yararlanan daha fazla oyun sunuldukça, daha fazla oyuncu PS5’e geçiş yapacaktır ve daha fazla oyuncu PS5’e geçiş yaptıkça, PS4’ü destekleyen oyun sayısı azalacaktır.

Kısacası, PS4 bugün halen tüm gücüyle çalışmayı başaran bir konsol. Ama döngünün kırılma vaktinin yakın olduğunu da söylemek lazım. Yani PS4, artık son zamanlarını yaşıyor ve eğer bütçeniz uygunsa, PS4'e para yatırmak yerine PS5'e yönelmeniz daha doğru olacaktır.

Sonraki Haber

Forum