Qualcomm, Samsung İle Yollarını Ayırıyor

Qualcomm ve Samsung arasındaki işlemci işbirliği, görünüşe bakılırsa yolun sonuna geldi. Samsung'un yerini alan diğer dev ise, pek yabancı sayılmaz!

Qualcomm, geçen yıl 10nm Snapdraron 835 çip setinin üretiminde Samsung'u seçmişti. Samsung'un gelişmiş farbrikasyon teknolojisi sayesinde iki şirket de bu beraberlikten kazançlı çıkmıştı. Güney Koreli elektronik devi Snapdragon 835 üretimi sayesinde kayda değer gelirler kazandı; Qualcomm ise Samsung'un 10nm teknolojisine erişim kazandı ve işlemcilerini Galaxy S8 ve S8+ telefonlarında kullanılmasını sağladı.

Şimdiyse Fudzilla tarafından yapılan habere göre Qualcomm, Samsung ile anlaşmasını bitirdi ve yeni nesil yüksek performanslı işlemcileri için Samsung'un rakibi TSMC ile bağlantıya geçti.

Eğer bu haber doğruysa, bu yıl Samsung için çok verimli bir yıl olmadığını söyleyebiliriz. Şirket yakın zamanda Apple ile yaptığı bir anlaşmayı da kaybederek iPhone'lar için işlemci üretme fırsatını kaçırdı. Görünen o ki, Qualcomm geçtiğimiz yılın ikinci yarısından beri TSMC'den aldığı çip üretimi araçlarıyla 7nm işlemciler geliştiriyor.

Qualcomm yeni nesil işlemcilerini (muhtemel isimleri Snapdragon 845 ve 855) bu yılın sonu ile önümüzdeki yılın başı arasında seri olarak üretmek istiyor. Samsung ise yakın zamanda çip tasarımı ve çip üretimi işletmelerini ayırdı. Şirketin üretim işletmesi geçen yıl 4.44 milyar dolar satış gerçekleştirdi ve Snapdragon çip setlerinin imalatından yaklaşık %40 satış yaptı (1.78 milyar dolar).

Samsung 10nm işleme yoğunlaşmak isterken 7nm teknlojisini geciktirmek zorunda kaldı. TSMC ise 10nm  teknolojisini es geçerek direkt olarak 7nm teknolojisine yoğunlaştı. Samsung yakın zaman içinde 7nm işlemin EUV üzerine kurulacağını ve ayrıca 8nm teknolojisinin de geliştirileceğini açıklamıştı. Bir sonraki Exynos çip seti söylentiye göre 8nm işlem üzerine kurulu olacak.

Samsung'un 7nm teknolojisini üretmeye başlaması önümüzdeki yılın ikinci yarısında başlaması bekleniyor. Bu esnada TSMC 7nm çiplerini müşterilerine geçen yıl teslim etti, yani şirket Samsung'dan açık ara ile ileride görünüyor.

Sonraki Haber

Forum