Qualcomm'dan Windows için bir işlemci daha: Snapdragon X Plus tanıtıldı

Qualcomm, Snapdragon X Elite'in hemen altında yer alacak, daha az çekirdek sayısına sahip Snapdragon X Plus'ı tanıttı. Peki yeni işlemcini bizlere neler sunuyor?

Geçtiğimiz sonbaharda Qualcomm, Windows bilgisayarlar için geliştirdiği Snapdragon X Elite işlemcisiyle dizüstü bilgisayar dünyasına giriş yaptığını duyurmuştu. Ancak bu işlemci henüz piyasaya sürülmeden, şirket bir sürpriz daha yaparak Snapdragon X Plus ile seriyi genişletmeye karar verdi.

X Elite'e benzer şekilde, X Plus da aynı 4nm sürecine ve Arm tabanlı Oryon CPU mimarisine dayanıyor. Aradaki fark, yeni çipin biraz daha uygun fiyatlı dizüstü bilgisayarlarda kullanılmak üzere tasarlanmış olması. İşlemci, 10 CPU çekirdeğine ve X Elite'e göre daha düşük saat hızlarına sahip. Buna göre X Elite'i Intel'in Core Ultra 9 serisine eşdeğer, X Plus'ı ise Intel Core Ultra 7 serisine eşdeğer bir işlemci olarak konumlandırabiliriz.

Ancak değişmeyen bir şey var ki o da aynı X Elite gibi X Plus'ın Hexagon NPU'sunun da aynı 45 TOPS makine öğrenme performansına sahip olması. Bununla birlikte, Qualcomm güç verimliliği konusunda bazı büyük iddialarda bulunuyor; X Plus çipinin, her iki çip de aynı watt değerinde çalışırken Intel Core Ultra 7 155H'ye kıyasla yüzde 37 daha hızlı CPU performansı sunduğu iddia ediliyor. Diğer Arm tabanlı yongalarla karşılaştırıldığında ise Qualcomm, X Plus'ın çoklu iş parçacıklı CPU görevlerinde Apple'ın M3 işlemcisinden yüzde 10 daha hızlı olduğunu belirtiyor.

2024 yılının ikinci yarısına kadar satışa sunulması beklenmeyen X Plus, yapılan kıyaslama testlerinde Geekbench'te 12.905 çoklu çekirdek skoru alırken, Cinebench 2024'te 852 çoklu iş parçacığı performansı ile beklendiği gibi bir performans gösteriyor. Ancak her zaman olduğu gibi asıl test, X Plus'ın gerçek bir donanımda görünmeye başlamasıyla yapılabilecek. Zira işlemci iyi kıyaslama skorlarına sahip olsa bile, bu işlemcilerin Arm tabanlı silikona Apple'ın macOS'u kadar sorunsuz bir geçiş yapıp yapamayacağı belli değil.

Sonraki Haber

Forum