Roblox, gerçek zamanlı çeviri yapan kendi yapay zeka sohbet robotunu yayınladı

Büyük bir kullanıcı kitlesine sahip olan Roblox, farklı dillerdeki insanların birbirlerini anlamasını sağlamak amacıyla gerçek zamanlı çeviri yapan kendi yapay zeka sohbet robotunu yayınladı.

Roblox’un iddiasına göre, yeni geliştirdiği bir yapay zeka modeli o kadar hızlı bir şekilde metin sohbetlerini çeviriyor ki, kullanıcılar ilk başta diğer oyuncuların mesajlarının tercüme edildiğini fark etmeyebilir bile. Bu yeni model, İngilizce, Fransızca, Japonca, Tayca, Lehçe ve Vietnamca dahil olmak üzere 16 dilde çalışıyor.

Roblox CTO’su Dan Sturman, The Verge ile yaptığı röportajda amacının Roblox kullanıcılarının ne söylediklerini anlamalarını sağlayarak birbirleriyle etkileşimde daha rahat hissetmelerini sağlamak olduğunu söyledi. Çeviri aracı sohbetleri otomatik olarak çeviriyor ancak kullanıcılar, eğer isterlerse orijinal mesajı görmek için bir simgeye tıklayabiliyor.

Sturman, “Kullanıcılar başkalarıyla kendi dillerinde konuştuğunda veya etkileşime girdiğinde etkileşimin arttığını biliyoruz” dedi ve ekledi: “Bu konsepti aldık ve otomatik çeviriyle dil engelini kaldırdık.”

Roblox, halka açık ve dahili veriler üzerinde eğitim alan, transformatör tabanlı bir büyük dil modeli (LLM) oluşturmaya başladı. LLM, her biri bir dilde uzman olan birden fazla çeviri uygulamasını çalıştıran bir ortam olan uzmanlar karışımı (MEB) mimarisine yerleştirdi. Bu, Roblox’un her dil için ayrı bir LLM oluşturmasına gerek kalmamasını sağlayarak tasarruf etmesine mümkün kıldı. Sturman, projenin ölçeği göz önüne alındığında ekibinin, hazır bir LLM’yi değiştirmektense kendi modelini oluşturmanın daha kolay olduğuna inandığını söyledi.

Sturman, Roblox'un sohbetleri izlediğini, bunu güven ve emniyet nedeniyle yaptığını ve çeviriler tam olarak mükemmel değilse geri bildirim alabildiğini de belirtti. Sohbet çevirisi yapay zekasının eklenmesinin gizlilik ve güvenlik sürecinde hiçbir şeyi değiştirmediğini ve yasaklı kelimelerin yine de engellenmeye devam edileceğini sözlerine ekledi.

Son birkaç yıldır daha yaşlı kitlelere de hitap etmeye çalışan Roblox, kullanıcı deneyimini geliştirmek için üretken yapay zeka modelleriyle çalışıyor. Şirket, geçtiğimiz yıl geliştiriciler için bir AI sohbet robotu asistanı sundu. Ayrıca resimlerde bulunan binalar üzerindeki kelimeler gibi örnekleri de otomatik olarak kullanıcının varsayılan diline çevirebiliyor.

Sturman, çeviri modelinin eninde sonunda sadece metin sohbetlerini tercüme etmekten öteye geçeceğini umduğunu da söyledi: “Gelecekte, uyumlu olmayan, yasaklı kelimeleri uyumlu kelimelere çevirmek için yapay zekayı kullanabiliriz veya bunu gerçek zamanlı sesli çeviri için sesli sohbetlere gönderebiliriz. Çok fazla olasılık var.”

Sonraki Haber

Forum