Rusya VPN'ye karşı çabalarını sürdürüyor

Rusya, ülkedeki 10 VPN sağlayıcısına özel mektup gönderdi...

Rusya'nın internet sansürü, anonim trafiği engelleme çabalarının devamı olarak 10 lider sanal özel ağ (VPN) sağlayıcısının yerel kanunlara uymasını ya da yasaklanmaya hazırlıklı olmalarını istedi.

Kremlin'in iletişim gözetmeni Roscomnadzor, VPN sağlayıcılarına anonimleştirme yasağı ile ilgili kararlara uymaları için 30 gün tanındığını belirten mektuplar yollandığını söyledi.

Bilgilendirmelerin gönderildiği 10 VPN sağlayıcısından biri olan Rus sibergüvenlik firması Kaspersky Lab dışındaki firmaların tamamı yabancı ülkelerde yer alıyorlar. VPN'ler için önerilen yasaklama, yabancı internet firmaların yerel kanunlara uymaları için Rus hükümetinin çabalarının en son örneği.

Ülke, geçtiğimiz yıl şifreli mesajlaşma uygulaması Telegram'ı yasaklamaya çalışmıştı ancak firmanın Rus kanunları içerisinde kalarak aynı şekilde çalışmaya devam edebilme yeteneği ile bu çaba sonuçsuz kalmıştı. Telegram kullanıcılarının mesajlaşma platformuna ulaşma yöntemlerinden biri VPN kullanımıydı ancak şu anda ülke içerisinde uygulamaya bir VPN olmadan erişmek de mümkün.

2017 yılında Rusya, daha önce ülke sınırları içerisinde çalışmalarını önlemek için önlemler alsa da VPN'leri yasaklama kararı almıştı.

Rus kanunları, tüm VPN sağlayıcılarının, firmalar ve güvenlik hizmetleri arasında bilgi paylaşımını sağlayan bir hükümet sistemine kaydolmalarını gerektiriyor...

Sonraki Haber

Forum