Samsung'dan 1 TB büyüklüğünde devasa RAM'ler geliyor; ama fiyatları hiç de ucuz olmayacak

Samsung, yeni 32GB DDR5 DRAM bellek modülünü kullanarak 1TB'lık DRAM birimleri geliştirmeye hazırlanıyor. Ancak bu ürünün fiyatı düşündüğünüzün de üzerinde olacak gibi görünüyor.

Samsung, en yeni 32GB DDR5 DRAM bellek modülünü kullanarak "yapay zeka çağı" için devasa bir 1TB DRAM ürünü geliştirecek. 12nm üretim teknolojisine dayanan yeni modül, şirketin Mayıs 2023'te seri üretimine başladığı 16GB DRAM modülünün iki katı büyüklüğünde.

Samsung, sunucular için 16GB modüllerle "through-silicon via" (TSV) sürecini kullanarak 128GB DDR5 RAM üretiyordu. Ancak 32GB modüller kullanarak bu birimi TSV süreci olmadan üretebilir ve bu süreçte son kullanıcılar için güç tüketimini %10 oranında azaltabilir.

Daha da iyisi, Samsung 32GB DDR5 DRAM modüllerini kullanarak 1TB kapasiteye kadar DRAM ürünleri üretmeyi planlıyor. Bunların en iyi RAM modülleri arasında yer alacağı kesin.

Bu boyuttaki bellekler aşırıya kaçmış gibi görünse de özellikle diğer sistemler arasında veri ve büyük dil modellerinin (LLM'ler) ölçeği artmaya başladıkça, yapay zeka ve büyük veri iş yüklerinde kullanım için ideal olacak. 

32GB bellek kalıpları 2023'ün sonundan itibaren üretilmeye ve dağıtılmaya başlanacak olsa da şirket henüz 1TB DDR5 RAM birimlerinin üretimi için bir tarih vermedi ve bunların ne kadara mal olacağını da belirtmedi. Samsung'un bugüne kadar ürettiği en büyük RAM birimi, 2021'de tanıttığı 512GB boyutunda olandı. Bu, AMD Epyc Genoa ve Intel Xeon Scalable 'Sapphire Rapids' işlemciler gibi en hızlı CPU'lar tarafından desteklenenler de dahil olmak üzere o zamanlar yeni nesil sunucular olarak kabul edilenler için tasarlandı. Ayrıca bu RAM birimleri 16 GB bellek modüllerinden oluşuyordu.

512GB RAM birimlerini şu anda satın almak mümkün olmasa da firma 3.679,99 dolara 256GB DDR5 DRAM birimlerini satıyor. Bu da GB başına 14 dolara denk geliyor ki fiyatlandırmanın doğrusal olarak artması halinde gelecekteki 1TB DDR5 DRAM biriminin tanesinin 15.000 dolara kadar satılabileceği tahmin ediliyor.

Sonraki Haber

Forum